Krigsanstifterne forsøger at stjæle historien om befrielsen

Overalt på Jorden står krigsmodstandere med et særligt ansvar for at stoppe eskalering af krigen og deres eget borgerskab, og en særlig opgave med at afdække hvordan krigen i Ukraine skamløst bruges til at styrke oprustningen. Og her hjemme skamløst bruges til at presse en Folkeafstemning igennem om EU-militæret. Kun endnu en grund til at stemme et stort NEJ. Også årsdagen for befrielsen fra den tyske nazisme d. 9. maj misbruges og forvanskes.

Kommentar af Franz Krejbjerg, APK 9. maj 2022

 

D. 9. maj er den officielle afslutning på 2. Verdenskrig i Europa. Det er den dag hvor de tyske tropper underskriver den betingelsesløse overgivelse. Billedet: Den røde hær befrier Berlin d. 3. maj 1945

De imperialistiske magter er fjender af folkene. Dette gjorde Lenin allerede klart for 100 år siden i begyndelsen af det 20. århundrede da den 1. verdenskrig stod for døren, og det er kun blevet bekræftet lige siden. Kolonialisme og imperialisme slavebinder folkene og knuser vores drømme og håb til fremtiden med deres krige og ødelæggelser. Men historien forvanskes og der gøres hykleriske heltekvad om dødens købmænd og våbenkolonner. På TV-alteret kan vi time efter time se magtens mænd og kvinder misbruge ordene og kalde krig og dødens kvælende omfavnelse, for solidaritet. Og som det er blevet endnu mere tydeligt, ved markeringen af befrielsen i år, er Det socialistiske Sovjetunionen og Vestmagternes dyrekøbte sejr over nazismen og aksemagterne, forsøgt kapret af nye krigsanstiftere for øjnene af os.

Men verdens arbejdere, ungdom og folk ved, at det ikke handler om solidaritet når der sendes strømme af våben til den imperialistiske krig. Når Rusland, USA, Nato- og EU-landene i disse uger sender strømme af våben til slagmarken i Ukraine, er formålet ikke at standse krigen, men at holde krigen i gang og farve slagmarken rød af arbejderklassens blod.

Krigen er imperialismens levebrød og vores død. Det er en modsætning der ikke kan løses ved andre veje end socialistisk revolution.

Imperialisternes krigsvej fører kun et sted hen: mod en ny verdenskrig

ALDRIG IGEN! Det er den dyrekøbte erfaring som verden drog efter befrielsen i 1945, og afslutningen af 2. Verdenskrig der kostede millioner livet. ALDRIG IGEN! Er det løfte verdens folk gav hinanden. Det er det grundlag som De Forenede Nationer er bygget op på. FN’s Charter og Nürnbergdommene mod nazismen, er kun blevet så meget mere rigtige af at en ny imperialistisk verdenskrig kan føre til den totale destruktion af livet på planeten. Uden at forklejne de andre ødelæggende virkninger af imperialismens økonomiske regime.

Skal man tro på den amerikanske krigspropaganda, så skaber Ruslands aggression mod Ukraine en helt ny situation. Som om det var første gang siden 1945 at stormagterne har brudt kontrakten og er gået i krig. Glemt er tilsyneladende USA-imperialismens blodige spor af krige og regime ændringer.

Den Ukrainske bannerfører Zelenskyj kalder selv krigen for hele Vestens kamp mod diktatur – for demokrati og frihed, og bruger enhver anledning til at kræve flere våben til krigen mod Rusland. Men bemærk, at det ikke er ham der sidder for bordenden når Vestens krigsmål bliver formuleret, det gør USA. Zelenskyj siger kun hvad der er godkendt af Washington. I praksis er den ukrainske præsident USA’s lakaj.

Dette er hjørnestenen i forståelsen af krigens karakter. Krigen står om Ukraine, det er den ukrainske arbejderklasse der kommer til at betale den dyreste pris, men krigens parter er Rusland og USA og deres allierede lande. Vestens våben forklædt som solidaritet er intet andet end en skjult krigserklæring mod Rusland. En krigspolitik, hvor den russiske og ukrainske ungdom skal lokkes til at betale med livet for en løgn, mens de i virkeligheden ofres som brikker for krigsmagernes profit og imperialismens kontrol med jordens ressourcer.

I dag er det 77 år siden at 2. verdenskrig sluttede i Europa, og hverken EU, Nato, den amerikanske eller den russiske side kan længere opstille sig som de høje moralske fyrtårne, som den gode, retfærdige eller demokratiske side, der kæmper for menneskehedens bedste. Tiden hvor Sovjetunionen var socialismens fyrtårn er for længst forsvundet i 1950erne. Siden har alle parter været involveret i mange krige og overfald på andre lande, det taler for sig selv. Også Kina er for længe siden slået ind på en socialimperialistisk kurs, og misbruger socialismens navn til kapitalistisk røverpolitik.

Al snak om den amerikanske side i krigen om Ukraine som et ”lys i mørket” er ren løgn og propaganda. Krige handler ikke om at vælge side for det ene eller andet borgerskab, de handler om klasseinteresser. Og denne krig er ikke i arbejderklassens interesse, det er en imperialistisk krig.

Vi fordømmer den russiske aggression og invasion af Ukraine. Krigen skal standses og ikke en eneste krone eller et eneste våben skal sendes til imperialisternes krig.

Men prøv at lytte til den amerikanske propaganda. Her bliver den russiske krig og aggression ikke kun fordømt, men Ruslands regering bliver af USA’s præsident og det samlede mediebillede dæmoniseret som et onde mod verden, på linje med Hitler. En fjende der aldrig kan sluttes fred med, men som skal besejres i krigen. Det fjendebillede er bygget op over lang tid, og tjener først og fremmest USA og våbenindustrien.

Overalt på Jorden står krigsmodstandere med et særligt ansvar for at stoppe eskalering af krigen og deres eget borgerskab, og en særlig opgave med at afdække hvordan krigen i Ukraine skamløst bruges til at styrke oprustningen. Og her hjemme skamløst bruges til at presse en Folkeafstemning igennem om EU-militæret. Kun endnu en grund til at stemme et stort NEJ.

Fra ord til handling

Som modstandsmanden Frede Klitgård konkluderede:

”Den danske ungdoms indsats i Danmarks frihedskamp 1940-45 fortjener al mulig respekt. De banede vej for et bedre Danmark. Hvis nogen dengang i 1945 havde forudsagt, at danske politikere senere ville sende dansk ungdom til fremmede lande som væbnet besættelsesmagt, ville vedkommende blive betragtet som galning.

Det lykkedes desværre ikke dengang at fastholde Danmark på fredens kurs.

Der er brug for en ny modstandsbevægelse og nye kræfter, som vil give freden en chance og vinde frem.”


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne