Et overskud på Danmarks betalingsbalance på 1.759 mia. kr. – mens 60.000 børn går sultne i seng

1. maj på Den røde plads: Tale af Gitte Wilsdahl Christensen, Næstehjælperne

– 60.000 børn går sultne i seng hver aften. Ikke fordi deres forældre er ligeglade med dem, men fordi man i Danmark åbenbart ikke er noget værd som menneske, hvis man af den ene eller den anden årsag ikke kan arbejde.

Faktum: I Danmark var der et overskud på betalingsbalancen på 1.759 mia. kr. ved udgangen af 2. kvartal 2021.

Faktum: I Danmark går mere end 60.000 børn sultne i seng, hver eneste aften.

Faktum: Der findes mere end 80.000 syge kontanthjælpsmodtagere i Danmark, der bliver fastholdt i kontanthjælpssystemet. Disse mennesker, er for syge til, at komme ud på arbejdsmarkedet, men fastholdes ene og alene på grund af kassetænkning i jobcentrene.

Sagsbehandlerne i jobcentrene får nemlig en bonus, hver eneste gang, de sender en borger ud i praktik eller på kursus, og jo flere praktikker/kurser de sender borgerne ud i, jo mere får de i bonus. Lyder det ulækkert? Det er det også, men ikke desto mindre er det den rene og skære sandhed.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard sendte mig for et stykke tid siden dette “ikke” svar på mit spørgsmål vedrørende gensidig forsørgerpligt, i forhold til det, at være på førtidspension og være gift med en på kontanthjælp. Her spurgte jeg ind til rigtigheden af, at man som førtidspensionist har pligt til, at forsørge sin ægtefælle, når denne er på kontanthjælp, da den sats man i forvejen får som gift er nedsat i forhold til enlige. Som det er lige nu, så har man præcis det samme udbetalt, som 2 ægtefæller på kontanthjælp, men med loft over boligstøtte og boligsikring. Dette giver i sig selv et minus i forhold til et ægtepar på kontanthjælp.

“Kære Gitte Wilsdahl Christensen
Mange tak for din mail. Det er rigtigt, at hvis man får udbetalt kontanthjælp, og
man er gift, så skal ens ægtefælle så vidt muligt hjælpe til med at forsørge en.
Sådan er det, fordi man kun kan få udbetalt kontanthjælp, hvis man er ledig og ikke
har andre muligheder for at forsørge sig selv. Kontanthjælpen er vores samfunds
nederste sikkerhedsnet. Det betyder, at man først skal udnytte de muligheder for
forsørgelse, som man har i kraft af fx sin eventuelle familie eller formue.

Du spørger til, hvordan situationen er, hvis man er uarbejdsdygtig og på kontant-
hjælp. Jeg vil sige, at hvis man er på kontanthjælp, så er udgangspunktet, at man
har helbredet til at arbejde. Hvis man er uarbejdsdygtig i længere tid, skal kommunen vurdere, om den hjælp, man fx kan få i et ressourceforløb, kunne være relevant. For det er ikke meningen, at man skal være på kontanthjælp, hvis man ikke er i stand til at arbejde.
Hvis man permanent ikke kan arbejde, skal kommunen se konkret på, om man skal
have tilkendt førtidspension. Man er med reglerne om førtidspension sikret en rimelig levestandard, selv om man ikke har udsigt til at kunne arbejde.

Jeg er derfor rigtig glad for den politiske aftale, vi i regeringen indgik i januar. Med
aftalen afskaffer vi nogle af de her regler om modregning:Hvis man er førtidspensionist, og man har en ægtefælle eller samlever, der arbejder, så vil arbejdsindtægten ikke længere kunne påvirke ens pensionsydelse. Jeg forventer, at de nye regler kan træde i kraft den 1. januar 2023.
Jeg håber, at du kan bruge mit svar.

Venlig hilsen
Peter Hummelgaard”

Kære Peter Hummelgaard, det lyder jo alt sammen både og godt og rigtigt, men faktum er, at der ude i Jobcentrene er en helt anden virkelighed for borgerne. De trækkes igennem meningsløse forløb i årevis, uden udsigt til at få en endelig afklaring på, om de kan komme i fleksjob eller på førtidspension. De lider imens under stigende mistro fra deres sagsbehandlere, der sidder og leger læger, selv stiller urigtige diagnoser og henviser til diverse Ulovlige Psykolog/Psykiater/Læge -samtaler, enten på jobcentret eller i et eller andet lille skummelt udseende hotelværelse.

Der står i Loven, at KUN ens læge eller en af lægen henvist specialist må udtale sig om borgernes diagnoser, men jobcentrene er fyldt med ledelser, der ser stort på dette og opdigter egne regler. Og faktum er, Peter Hummelgaard, at det gør du også. Ellers havde du gjort noget ved det for længst.

Socialdemokratiet, SF, Det Radikale Venstre og Enhedslisten, underskrev efter valget et forståelsespapir, hvor de blandt andet var enige om, at nedsætte en ydelses kommission, der skulle finde en løsning på problemet omkring ydelserne, slutresultatet SKULLE være en en nulløsning. Deres forslag (Kommissionens), var at man skulle skære i ydelserne til ikke forsørgere, og derved få råd til, at hjælpe ca. 5 – 6.000 børnefamilier. Så meget for valgløfterne. Noget kunne tyde på, at nogle af de førnævnte partier er røde udenpå, men blå indeni. Endnu er der ikke kommet en endelig afklaring på, hvad der kommer til at ske, men Mette Frederiksen har dog udtalt, at alle folk på kontanthjælp, skal arbejde 37 timer om ugen for deres kontanthjælp. Virksomhederne får gratis arbejdskraft, og den merudgift, der så vil komme til sagsbehandlernes bonusordninger, vil så nok komme til, at ramme kontanthjælpsmodtagerne yderligere. For vi skal jo huske, at det hele jo skulle ende i en nulløsning.

Og alt imens går mere end 60.000 børn sultne i seng hver aften. Ikke fordi deres forældre er ligeglade med dem, men fordi man i Danmark åbenbart ikke er noget værd som menneske, hvis man af den ene eller den anden årsag ikke kan arbejde. Disse børn vokser op i Socialt armod og risikerer at blive skadet for livet. Vi taler om familier, hvor der aldrig er råd til oplevelser, til fødselsdage og juleaftener, til ferier og ikke mindst helt basale ting, som mad på bordet, medicin og tøj på kroppen.

Nu er de stigende priser på EL og varme så blevet endnu et problem. Ja, ja. Nogle er da heldige, at de kan få en såkaldt varmecheck, men hvad hjælper det, når de skal vente helt til August med, at få den udbetalt? Og hvad med den stigende inflation på madvarer? Den må vi selv “æde”.

Der var engang et yndigt land, men det er en saga blot, og rød politik på regeringsplan er noget borte har taget.

Tak fordi I lyttede med

Gitte Wilsdahl Christensen

Se flere artikler fra 1. maj 2022

Gittes tale på video

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater