Zeynep Binici: Sundhedsvæsenet drænes

Kære kvinder og lyttere
Vi er her for at markere 8. marts. Kvindernes internationale kampdag.
Sikke mange er mødt. Tak fordi I er kommet, sammen kan vi kvinder nemlig rykke.

Kvindekampen er et bredt begreb, her i Danmark og ude i verden foregår kvindekampen på forskellige grundlag. Men det er vores diversitet der styrker kvindekampen.

Arrangement her i dag har som tema så vidt jeg har forstået et udsultet sundhedsvæsen. Det er så sandelig meget godt ramt.

Som en del af sundhedsvæsenet har jeg set meget af hvorledes sundhedsvæsenet drænes.

Vores sundhedsvæsen har i årevis været genstand for besparelser og de seneste to år med Covid19 har haft betydelige indvirkning på vores allesammens hverdag og sundhedsvæsenet har været til tider hårdt ramt.

Især plejen har været hårdt ramt og plejen er traditionelt et kvindefag. Derfor har kvinderne især været ramt og trukket læsset. Kvinderne har passet vores patienter på hospitaler og passet deres familier. Men disse kvinder har til gengæld ikke fået deres ret.

Som medlem af den kurdiske forening i Danmark og del af den kurdiske kvindebevægelse er vores tema i år udnyttelsen af kvinders arbejdskraft! Covid-19-pandemien viste, at kvinder er allermest sårbare. Kvinder er gjort afhængige af mænd og staten.

Ved i hvad. Kvindernes udnyttes økonomisk. Kvinderne tjener mindre end mænd. Den ulighed gælder desværre sandelig også i sundhedsvæsnet. Selvom de typiske kvindefag er de fag, der er megameget brug for, tjener kvinderne ikke i forhold til det de yder. For disse kvinder yder meget. Derfor må vi bakke op om dem.

Som kurdisk kvinde har kvindekampen en særlig betydning. Ikke kun ligeløn og ligestilling bliver der kæmpet for, men der bliver også kæmpet mod et patriarkalsk samfund, hvor kvindernes rettigheder hverken anerkendes og endda fornægtes. Kvindefrigørelse er en afgørende faktor i kvindernes kamp for deres rettigheder.

Se mere til 8. marts – kvindeoprør på den fælles facebookside

Se også reportagen med billeder, taler og indtryk fra København – Århus – Odense
Kvindeoprøret var på gaden på kvindernes internationale kampdag
KPnet 9. marts 2022

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater