Fra demonstrationerne lørdag: Ingen amerikanske baser – ingen fremmede tropper på dansk jord!

Der blev i dag demonstreret i København, Rønne og Århus mod regeringens aftale med USA om at lade amerikansk militær operere fra Danmark med soldater, materiel og våben. Aftalen må stoppes! Og skal dette lykkes, kræver det en bred folkelig bevægelse. APK vil lægge op til diskussion af denne opgave på et onlinemøde d. 22. februar, der er åbent for alle. Læs mere om dette i reportagen.
Fotos: KPnet og facebook

Billede fra demonstrationen foran USAs ambassade på Dag Hammarskjölds Allé i København

Rønne

Der var i dag demonstration i Rønne på Bornholm, der pga sin placering er udset til at blive oprustet som NATO’s forpost i Østersøen – et udsat bombemål i en krig. Bornholm er nævnt som et muligt sted for en amerikansk base. Ligesom også Aalborg, Skrydstrup og Karup.

Her udtalte en af deltagerne i demonstrationen, Hans-Henning Pedersen fra Gudhjem til TV2 Bornholm:

– Lige for tiden synes jeg, at NATO er en virkelig farlig ting. Vi har fået den kolde krig tilbage for fuld styrke… Jeg synes faktisk, det er en skide farlig situation, de har blæst os ud i. Og det er lige meget, om det er Biden eller Jeppe Kofod.

Grundlaget for demonstrationen var:

Vi siger klart fra, vi vil ikke:
– have udenlandske tropper på Bornholm.
– deltage i NATO’s oprustning.
– gøre Bornholm til et militært mål.

Læs også
En bred folkelig bevægelse mod USA’s baser og tropper i Danmark

ÅrhusKøbenhavn

Herunder billeder fra demonstrationen foran USAs ambassade på Dag Hammarskjölds Allé i København

Ved Den amerikanske ambassade – NEJ TIL US-MILITÆR I DANMARK

Video fra Tid til Fred – Aktiv mod krig

I APKs løbeseddel, der blev delt ud i dag, står bl.a.:

Det er nu der skal reageres mod regeringens forhandlinger med USA om udstationering af tropper og materiel på dansk jord. Den socialdemokratiske regering har valgt at løfte en flig af sløret omkring hidtil hemmeligholdte forhandlinger med USA midt i en højspændt krisesituation i Europa, hvor der trues med krig og optrapning af militære aktioner. Det er på alle måder en farlig vej – for befolkningerne, for fred og sikkerhed i Europa og for Danmark.

Når USA-imperialismen vil have tropper og krigsmateriel på danske NATO-baser og i Danmark er det ikke for at beskytte den danske befolkning. Det er for at beskytte deres egne interesser i den voksende stormagtsrivalisering mellem USA, Rusland og Kina. I NATO-alliancen har Danmark allerede rollen som opmarch-, depot- og flybaseområde mod Rusland og Kina. Med de voksende økonomiske, energi – og forsyningskriser ønsker USA-imperialismen at kunne handle hurtigt på egen hånd, også uden at vente på NATO, gennem amerikanske baser i hele Europa og undgå en krig på eget territorium.

Forhandlinger og aftaler med USA-imperialismen om militær tilstedeværelse gør Danmark til et amerikansk brohoved i en kommende krig. Det betyder afgivelse af Danmarks nationale suverænitet.

At gå imod USA-imperialismen betyder ikke, at vi støtter hverken den russiske eller kinesiske imperialisme og deres krigsoprustning. Tværtimod går vi imod og må bekæmpe al imperialisme, hvad farve den end har. For at opbygge en bred antikrigsbevægelse, der er nødvendig for ikke at blive spændt for hverken den ene eller den anden imperialistiske magts propagandavogn.

Læs hele teksten her

Ingen US tropper på dansk jord! – online møde 22. februar

Tirsdag den 22. februar 2022 kl. 16.30-18.00
Deltag online eller kom med i Oktober Bogbutik, Vesterfælledvej 1

Oplæg ved Dorte Grenå:

Hvad er stormagternes planer og hensigter? Hvordan rejser vi modstand imod krigstruslen?
Arr: APK

Link til mødet her

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne