Krigen om Ukraine

En ny russisk militærøvelse tæt på grænsen til Ukraine har igen fået USA og EU til at advare om gengældelse og fare for en krig om Ukraine. I denne uges podcast fra Oktober Radio taler vi om baggrunden for ukrainekrisen og hvilke imperialistiske interesser der ligger bag krigstruslerne. Udsendelsen kommer også ind på spørgsmålet om hvordan fremtidens teknologi som f.eks. 3D printere vil påvirke verdenshandelen, og til sidst taler vi om Fagtoppens totale maskefald i sygepleje konflikten.

Letlands ambassadør i Ukraine, Ilgvars Klava, leverer forsyninger og forråd til Ukraines militær. December 2021

Kampen om kontrol over Ukraine løber langt tilbage, og EU har gentagne gange forsøgt at indgå tætte handels og samarbejdsaftaler. Det lykkedes først efter kuppet mod præsident Janukovitjs i 2014. I praksis har landet lige siden været i borgerkrig, og de nye magthavere i Ukraine har fået massiv økonomisk og militær støtte, ikke mindst fra USA. Krigshandlingerne foregår især mod den lille Donbass region i det østlige Ukraine ved grænsen til Rusland, der ikke anderkender Kiev-regeringen, og ønsker selvstyre.

Putin har til gengæld støttet separatisterne, og kræver at en tidligere indgået fredsaftale, der skulle sikre at området kunne få større autonomi, bliver respekteret og implementeret. Rusland forklare at deres militærøvelse alene er en reaktion på en tilsvarende mobilisering fra Kiev-regeringen. Mens Kiev, i samarbejde med OSCE observatører, påstår at Den Russiske Føderation overtræder Minsk-aftalerne i Luhansk og Donetsk-regionerne.

I denne uge har NATO afholdt en konference i Letland, for medlemslandenes udenrigsministre. Budskabet herfra, både fra NATO og USA’s udenrigsminister, var nærmest at de var klar til at gå i krig. Skulle Rusland sætte en fod på ukrainsk jord…

NATOs generalsekretær udtalte: “At der ikke skal herske tvivl om NATO’s beslutsomhed og forpligtelse til at beskytte og forsvare alle allierede. Derfor har den militære alliance øget sin tilstedeværelse i Østeuropa, og i Sortehavsregionen. Til lands, til vands, og i luften. Så alle disse muligheder er på bordet, og der er allerede betydelig støtte til oprustning og militær træning af Ukraine.”

Ukraine er ikke medlem af NATO, men betragtes tilsyneladende som en så nær allieret, at de nærmest hører med. I praksis er det også et forsøg på at køre FNs sikkerhedsråd af banen.

Bliver Ukraine fuldgyldigt medlem af EU og NATO, vil landet helt sikkert blive opmarchområde for krigsalliancens grænse mod Rusland. Alliancen har siden murens fald systematisk arbejdet på at skubbe grænsen så tæt op til Rusland som overhovedet muligt.

Derfor er Rusland stærkt kritiske overfor det fremtids scenarie, og frygter at NATO forsøger at presse deres interesser helt ud af Sortehavskorridoren til Middelhavet.

Krigen om Ukraine handler ikke kun om strategiske geopolitiske interesser, men også om adgangen til Ukraines arbejdsstyrke og landbrugsland. De forskellige europæiske imperialister har i århundrede haft ambitioner om at få fingrene i Ukraines rigdomme. Med alle midler.

I NATOs og EUs krigspropaganda og selvfortælling handler det naturligvis om støtte Ukraines ret til ”demokrati og frihed”. Som om den kæmpe løgn ikke var fuldstændigt afsløret i krigene om olie og ressourcer i Afghanistan og Mellemøsten.

USA’s ser samtidig en lejlighed til at kvæle Ruslands økonomi, eller i hvert fald opholde deres styrker, så de ikke udgør en trussel mod amerikanske krigsplaner andre steder i verden.

Der er ingen gode imperialistiske interesse i spillet om Ukraine. Men skal det bedømmes hvem der udgør hovedfaren for at stedfortræderkrigen/borgerkrigen eskalere til en egentlig direkte stormagts konfrontation, er de seneste 30 år tydeligt bevis på at det er NATO og EU landene der igen og igen skubber på og forsøger at udvide deres interessesfære, mens det forlanges at Rusland skal vige tilbage.

Spørgsmålet handler slet ikke om Ukraines rettigheder, men om imperialisternes interessesfære. Situationen udgør derfor helt sikkert en alvorlig krigstrussel for Ukraine. En krig er ikke i befolkningernes interesser. Det vil i realiteten være en imperialistisk krig mellem supermagter.

Læs også: Højt spil og krigsretorik om Ukraine

Lyt til hele udsendelsen her:


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater