Højt spil og krigsretorik om Ukraine

Enhver krig mellem Rusland og Ukraine vil få store og vidtrækkende konsekvenser i Europa. I praksis vil det være en imperialistisk krig mellem stormagtsrivalerne USA/NATO og Rusland.

Uddrag af artikel på revolusjon.no

Dette biletet frå mars 2015 viser den andre forsendinga av amerikanske Humvee-køyretøy. Kjelde er den amerikanske ambassaden i Kiev. CC BY-SA

Den politiske og militære situation i og omkring Ukraine er blevet kraftigt forværret på det seneste. Regeringen i Kiev har erklæret, at den ønsker at genoprette fuld ukrainsk suverænitet over ikke bare Donbas-området, men også over Krim, og Ukraines præsident Zelensky har klædt sig i uniform og inspiceret militære styrker i landet. Dette falder sammen med det faktum, at et stort antal soldater og militært udstyr er blevet opsnappet langs grænseovergangene i de russisk støttede oprørsrepublikker i Donetsk og Lugansk i Ukraine. Rusland har reageret med en kraftig militær tilstedeværelse med omkring 80.000 soldater langs grænsen til Ukraine.

Militær oprustning på begge sider
Den ukrainske militære oprustning har ikke fået helt samme opmærksomhed i de vestlige medier, som den russiske troppe opbygning. Den russiske troppeopbygning har ført til kraftige protester og fordømmelse fra lande i EU og NATO. Fra den amerikanske præsident Biden og den tyske kansler Merkel til Natos generalsekretær Stoltenberg. NATO har indsat destroyere, og udover igangværende militære øvelser fra Arktis til Centraleuropa er Auka-patruljer blevet udført i luften og til søs i Ukraine og Sortehavsregionen. USA indvilligede i at sende to hurtigtgående krigsskibe til Sortehavet, men har afblæst denne operation, efter at Rusland meddelte at de ville lukke det Azovske Hav ved Kertjstrædet mellem Krim og Rusland for alle udenlandske skibe.

Oprørsgrupper i Donetsk og Lugansk har aldrig anerkendt den Ukrainske kupregering, der kom til magten efter 2014. De har i stedet erklæret sig som autonome. Og omkring 500.000 af af de 4 mio. indbyggere i regionen har fået russisk statsborgerskab. Krigshandlingerne i dette område har indtil videre ført til 14.000 tab, herunder 3.000 civile, og 1,4 millioner internt fordrevne flygtninge.

Støtte fra USA, NATO og EU
Ukraines regering ønsker at landet bliver fuldt medlem af NATO. Ukraine er optaget partner i NATO i lighed med Georgien, Jordan, Australien, Finland og Sverige. Dette betyde øget informationsdeling og fælles militære øvelser.

Kiev har modtaget massiv politisk og militær støtte fra USA, EU og NATO i de senere år. EU har givet landet lån og lån på alle 18 milliarder dollars i 2014, og USA til at betale 6 milliarder dollars i samme periode, og indtil videre 2.340 millioner dollars i 2021.
Store dele af støtten fra USA har været i form af højteknologisk militært materiel, såsom missiler, kommunikationsudstyr, radar, og satellitteknologi. Der er militære rådgivere og instruktører fra USA tilstede og mindre flådefartøjer fra USA og Storbritannien samt tidligere sovjetisk militært udstyr fra andre lande i Øst-Europa.

Repræsentanter for den russiske regering har udtalt, at Ukraine har overtrådt Minsk aftalerne fra 2014 og 2015 om oprustning og decentraliserede reformer og lokalt selvstyre i Øst-Ukraine, og at en ukrainsk overtagelse af magten i republikken i Donbass “vil føre til likvidation af Ukraine som stat.”

En krig mellem Rusland og Ukraine er ikke i befolkningernes interesser. Det vil i realiteten være en imperialistisk krig mellem supermagten USA/NATO og Rusland.

Læs hele artiklen på revolusjon.no


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater