Tegneren, maleren og forfatteren Ib Spang Olsen 100 år

I år ville tegneren, maleren, forfatteren Ib Spang Olsen være fyldt 100 år. Et kæmpe talent og et stort og varmt menneske. Altid på arbejderklassens, kvindernes og ikke mindst børnenes side. I anledning af 100-året har Gyldendal udgivet bogen Verdens bedste Ib Spang Olsen, og der afholdes en udstilling af nogle af Ibs billeder på Nivaagaards Malerisamling.

Af Lisbet Bonde

Foto: Nivaagaards Malerisamling. Udstilling i anledning af 100-året er åben frem til d. 9. januar

Verdens bedste Ib Spang Olsen

Bogen rummer 5 af forfatterens mest elskede fortællinger illustreret på hver eneste side af vidunderlige, finurlige og ofte meget detaljerede tegninger. Tegningerne til Kattehuset er der f.eks. utrolig meget at dykke ned i, få øje på og tale om.

Mens tegningerne til Min tjeneste hos Bjergmanden mere er store flader, smukke og maleriske.

Drengen i Månen, som er en meget poetisk fortælling, ledsages derfor også af poetiske billeder. Også i den historie får de voksne noget at tænke over, mens de læser højt.

Hver fortælling indledes med en personlig erindring om netop den historie af en af Ib Spang Olsens fire børn.

100-års udstilling på Nivaagaard Malerisamling

Udstillingen på Nivaagaard består af tegninger, plakater og tryk.
Den viser mange, men ikke alle sider af kunstneren. Hans kunstneriske produktion i form af bl.a. de poetiske billeder af skønne kvinder, altid i en smuk komposition eller af den svenske natur er ikke repræsenteret.

EU-modstanderen Ib Spang Olsen

Første gang jeg mødte Ib var i Folkebevægelsen mod EU’s lokaler på Nørrebrogade. Vi skulle drøfte et udkast til plakat, Ib havde tegnet. Ib tegnede mange gode plakater for Folkebevægelsen.

I Oktober Bogbutikken i København solgte vi gennem mange år forskellige af Ibs billeder. Når vi skulle bruge flere, kørte vi hjem til ham i huset i Bagsværd og fik lov at vælge, hvad vi ville have med. Butikken kunne beholde en meget flot andel af indtægten, hvilket var et værdifuldt bidrag til vores økonomi. En flot gestus af Ib Spang Olsen.

En aften havde vi fået en aftale med ham om, at han kom i butikken til en åben aften, hvor han fortalte historier fra sit liv. Her oplevede vi, hvilken fantastisk fortæller han var.
Noget man gennem mange år også kunne opleve i børneradio og TV.

Både bogen og udstillingen kan jeg varmt anbefale.

Udstillingen på Nivaagaard slutter 9. januar 2021
Se link til udstillingen Ib Spang Olsen 100 år
Bogen er i stort format. Pris 225 kr.

Fotostat fra Udstillingen på Nvaagaard

Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne