Chile ratificerer FN’s traktat om forbud mod atomvåben

Læserindlæg af Tue Magnussen

Med Chiles nylige ratificering har i alt 56 lande nu stadfæstet FN’s traktat om forbud mod atomvåben. At mange af disse er udviklingslande, er tegn på, at ønsket om et nej til atomvåben i høj grad kommer fra Syd.

Chile har som det 56. land i verden ratificeret FN’s traktat om forbud mod atomvåben. Det skete i New York den 23. september, da Chiles udenrigsminister, Andrés Allamand, deltog i FN’s igangværende generalforsamling.

FN’s traktat om forbud mod atomvåben forbyder udvikling, test, afprøvning, produktion, lagring, overførsel, brug eller trussel om brug af atomvåben og udfylder dermed et stort hul i Folkeretten. FN-traktaten trådte i kraft 22. januar i år, efter 50 lande havde stadfæstet den, og gælder altså nu i kraft af sin status som international konvention som en del af Folkeretten.

Dengang kaldte Andrés Allamand konventionens ikrafttræden ”en af de vigtigste milepæle på vores vej mod global og fuldstændig nedrustning”.

Traktaten blev født i juli 2017, da 122 lande – to tredjedele af FN’s medlemslande – blev enige om et forbud mod atomvåben. Det kom som reaktion på, at den tidligere ikke-spredningsaftale, der trådte i kraft i 1970, havde været frosset fast i årtier, alt imens atommagterne havde udviklet og oprustet deres arsenaler af atomvåben i en grad, så faren for atomkrig ved et uheld eller som en bevidst fjendtlig handling i dag er større, end under Den kolde krig.

Rusland, USA, Storbritannien, Frankrig, Kina, Indien, Pakistan, Israel og Nordkorea råder over flere end 13.000 atomsprængladninger – nok til at ødelægge alle større byer og gøre kloden ubeboelig ved radioaktiv stråling.

Siden vedtagelsen af traktatteksten i juli 2017, hvor Chile spillede en central rolle i forhandlingerne, har i alt 86 lande underskrevet og – med Chile – 56 lande ratificeret traktaten, især en række mindre udviklingslande. Det afspejler, at ønsket om nedrustning og forbud mod atomvåben i høj grad er “et råb fra Syd” mod de ni atomvåben-besiddende lande.

I alt 14 lande i Latinamerika har nu ratificeret forbudstraktaten: Belize, Bolivia, Chile, Costa Rica, Cuba, Ecuador, El Salvador, Honduras, Mexico, Nicaragua, Panama, Paraguay, Uruguay og Venezuela. Tillige har Brasilien, Colombia, den Dominikanske Republik, Guatemala og Peru underskrevet traktaten og arbejder på en snarlig ratifikation.

Argentina, som ved vedtagelsen i 2017 udtrykte sin støtte til traktaten, er nu det eneste latinamerikanske land, som endnu ikke hverken har underskrevet eller ratificeret aftalen.

Når det er lykkedes relativt hurtigt at få 56 lande til at ratificere traktaten – på trods af blandt andet Trump-administrationens aktive forsøg på at fjerne opbakning til traktaten – skyldes det ikke mindst organisationen International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN), som i 2017 blev tildelt Nobels fredspris.

Artiklen blev 3. oktober tillige bragt af Globalnyt.dk

Send et læserindlæg til KPnet: Skriv til redaktion@kpnet.dk
Se andre læserindlæg
Synspunkterne i læserindlæg deles ikke nødvendigvis af KPnet


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater