Oktober Radio: Model til undertrykkelse af arbejderklassens kampkraft

Først i denne uges podcast taler vi om overenskomstkampe og regeringsindgreb, efter sygeplejerskestrejken. Alle klassebevidste arbejdere må rejse spørgsmålet, hvad skal vi med den danske model? I sidste halvdel af udsendelsen taler vi om de begivenheder i foråret 2001, der er gået i glemmebogen. Præsident Bush vision for Natos øst udvidelse og alliancen for den “vestlige civilisations” globale interesser.

Det er ikke første gang, regeringer griber ind i en konflikt. Det er sket rutinemæssigt hver gang der er optræk til lidt konflikt. Denne gang har regeringsindgrebet og fagtoppens ageren været fuldstændig afslørende. Den danske overenskomstmodel bygger på en fasttømret illusion om at det er arbejdsmarkedets parter, der selv må sørge for at forhandle. Men den ene part i den netop overståede konflikt, sad tydeligvis ikke med ved bordet og havde slet ikke indflydelse på rammerne. Konklusion er at det er et system til undertrykkelse af arbejderklassens kampkraft.

Læs også indlæg fra den 1. september Væk med den danske model

Væk med den danske model!

2001 før 11. september

I sidste halvdel af udsendelsen taler vi om at krigsplanerne lå klar lang tid før terrorangrebet den 11. september. 2001 var også et år der, igen, afslørede hulheden i det amerikanske demokrati, der var tegn på en begyndende økonomisk verdenskrise. Vi taler også om præsident Bush besøg i Göteborg, og Warszawa, hvor han lancerede sin vision for øst udvidelsen af Nato og EU.

Det er det fantastiske amerikanske demokrati stod igen afsløret i 2001. Bush tabte jo præsidentvalget, men blev valgt på juridiske fiflerier i delstaten Florida. Hans egen far var præsident i en periode efter Reagan. Det var ham der startede ”Den nye verdensorden”, med den første olie krig mod Irak, og de efterfølgende 10 års handels embargo, der udsultede landet.

I juni 2001 kommer Bush til EU topmøde i Göteborg i Sverige. Han hilser på dem alle sammen og så fremlægger så sin plan for øst-udvidelsen.

”Alle Europas nye demokratier, fra Østersøen til Sortehavet og alt det, der ligger mellem, bør have samme chance for sikkerhed og frihed – og samme chance for at blive medlem af Europas institutioner – som Europas gamle demokratier har. Det Europa, vi er ved at opbygge, skal omfatte Ukraine.” Forklarer Bush.

Kun 10 år efter murens fald er alle løfter glemt om at udvikle et fredeligt Europa i samarbejde med Rusland og de tidligere lande i østblokken. Nu bankes militarisering og Natos og EUs øst-udvidelse igennem. Og formålet er tydeligt beskrevet, USA ønsker at styrke en alliance af villige lande der kan gå i krig, for den vestlige civilisations globale interesser. Krigen er allerede annonceret, og 11. september bliver et kærkomment påskud for at accelerere den.

Find podcasten Formiddag på Oktober Radio her eller på din podcast app.

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne