Antifascisten, forfatteren, musikeren og komponisten Mikis Theodorakis er død

Mindeord om Mikis Theodorakis 

Den internationale modstandsorganisation – International Federation of Resistance Fighters Association of Anti-fascists – FIR skriver:

Mikis Theodorakis – musiker og antifascist døde den 2. september i en alder af 96 år.

For et år siden lykønskede FIR den legendariske græske komponist og antifascistisk Mikis Theodorakis med et “nyhedsbrev” på hans 95-års fødselsdag. I dag må vi med beklagelse meddele, at han er død.

Vi husker hans fantastiske musikalske bidrag, hans mangfoldige kompositioner, hans folkesange samt den flotte ramme om “Canto General” (Mikis Theodorakis dirigerer og  Maria Farantouri synger ca. 4 min inde i videoen) baseret på vers af Pablo Neruda. Samtidig husker vi ham som en antifascistisk modstandsmand, der som teenager kæmpede mod den tyske besættelse af Grækenland i rækkerne af ​​den græske befrielseshær ELAS.

I en alder af 18 år blev han fængslet og tortureret for første gang. Som kommunistisk kæmper blev Theodorakis igen anholdt i juli 1947 under borgerkrigen og deporteret flere gange i december 1948 til straffefange-øen Makronisos.

Efter løsladelsen tog han til Paris, hvor han studerede musik. Allerede i 1957 modtog han sin første priser for sine kompositioner. I 1960 vendte han tilbage til Athen, hvor han arbejdede som komponist og politiker, blandt andet som grundlægger af Lambrakis Youth.

I 1964 udgav han sammen med sangerinden Maria Farantouri om KZ-lejren Mauthausen, en hyldest til de tidligere koncentrationslejrfanger.

Efter de fascistiske Obersters statskup i 1967 måtte Theodorakis igen gå under jorden. Militærjuntaen forbød hans musik, selv at synge og lytte til hans sange blev straffet med fængsel. Han blev anholdt, tortureret og – trods alvorlig sygdom – deporteret til koncentrationslejren Oropos. Kun eksistensen af en stor international solidaritetsbevægelse sikrede hans løsladelse i 1970.

Theodorakis måtte igen gå i eksil – i Frankrig. Internationalt blev han et symbol på ubrudt modstand mod det græske diktatur. I 1972 mødte han Pablo Neruda og Salvador Allende. Theodorakis komposition “Canto General” blev en hymne om den chilenske modstand efter kuppet mod Allende i september 1973.

Som venstreorienteret uden parti blev han valgt til det græske parlament flere gange efter militærjuntaens afslutning, og i 1990 blev han endda udnævnt til minister uden portefølje. Selv i sin alderdom talte Theodorakis tydeligt om aktuelle spørgsmål, især mod historiefalskning og mod den nyfascistiske “Golden Dawn”.

Mikis Theodorakis forbliver uforglemmelig som musiker og antifascist i FIR og dets medlemsforeninger.

FIR 2. september 2021

Mikis Theodorakis om Europarådets anti-kommunistiske memorandum

I 2006 vedtog Europarådets parlamentariske forsamling (PACE) en anti-kommunistisk resolution med titlen »Behovet for international fordømmelse af forbrydelser begået af totalitære kommunistiske regimer«. Heri blev det bl.a. anbefalet at gennemføre antikommunistiske oplysningskampagner i alle europæiske lande – herunder »revision af skolebøger« – og indføre nationale mindedage og mindesmærker for kommunismens ofre.

Forslaget blev modtaget med store protester overalt i Europa. Bl.a. skrev Mikis Theoderakis følgende åbne protestbrev:

Europarådet har besluttet at ændre på historien. At forvrænge den ved at sætte lighedstegn mellem ofrene og aggressorerne, mellem heltene og de kriminelle, mellem befrierne og erobrerne og mellem kommunisterne og nazisterne.
Europarådet mener, at nazismens største fjender, dvs. kommunisterne, er forbrydere lige som nazisterne! Og rådet er bekymret og protesterer over, at hvor hitleristerne er blevet fordømt af det internationale samfund, så er noget tilsvarende endnu ikke sket med kommunisterne.
Af denne grund foreslår Europarådet, at en sådan fordømmelse skal ske ved rådets parlamentariske samling den 24.-27. januar 2006.

Rådet bekymrer sig, fordi ”den offentlige interesse for de forbrydelser, der blev begået af de totalitære kommunistiske regimer, er meget lille”. Og fordi ”kommunistiske partier stadig er legale i nogle lande, selv om de ikke har taget afstand fra disse forbrydelser”.
Med andre ord annoncerer Europarådet en kommende forfølgelse af de europæiske kommunister, der endnu ikke har afsvoret deres overbevisning, således som det tidligere blev krævet af Gestapos bødler, der torturerede kommunister i lejren ved Makronisos.
Men i sidste instans blev nazisterne druknet i blodet fra deres ofre: 20 millioner døde i det kommunistiske Sovjetunionen, og mange hundrede tusinde kommunister gav deres liv – også i Grækenland – ved at sætte sig i spidsen for de nationale befrielsesbevægelser over hele Europa.

Men de herrer i Europarådet, som ønsker at genoplive de metoder, der er blevet fordømt af historien og folkene, er allerede bagud i forhold til deres storebror, USA, som udrydder hele befolkninger ved hjælp af Hitler-agtige metoder. Det er bl.a. tilfældet i Irak, som USA har efterladt i ruiner fulde af amerikanske fængsler, hvor tusinder af uskyldige ofre dagligt bliver tortureret på en barbarisk og opsigtsvækkende måde.Om denne store forbrydelse mod menneskeheden, såvel som om den hitleriske torturlejr i Guantanamo, har Europarådet absolut intet at sige.

Så hvordan kan nogen tro, at Europarådets parlamentarikere er oprigtigt bekymret for menneskerettigheder, når de tillader, at deres egne hjemlande lader amerikanske fly fulde af mennesker uden rettigheder overflyve og lande og sætte disse mennesker i særlige fængsler med det formål at torturere dem?
Dette råds parlamentarikere kan ikke være anklagere. Ved historiens domstol, der til sin tid vil afsige dom over de talløse forbrydelser, der er blevet begået af deres storebror USA fra Vietnam til Chile og fra Sydamerika til Irak, vil disse parlamentarikere blive retsforfulgt for at have tolereret eller endog medvirket ved disse forbrydelser.

Desværre følger jeg mig i dag mere forpligtet til at tale på vegne af de døde end af de levende. På vegne af mine døde kommunistiske kammerater, som var ofre for Gestapo, dødslejrene og henrettelsespladserne i deres kamp for at besejre nazismen og fejre friheden, har jeg derfor kun to ord at sige til disse parlamentariske ”gentlemen”:
SKAM JER!

Links

FIR: Mikis Theodorakis – musician and antifascist died at the age of 96 years

Nej til en europæisk McCarthyisme

Mikis Theodorakis om Europarådets anti-kommunistiske memorandum


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne