Sygeplejersker på Aarhus Universitetshospital nedlægger arbejdet – vreden er stor over regeringsindgrebet

Her til morgen nedlagde sygeplejerskerne på 8 afsnit på Aarhus Universitetshospital arbejdet i en times punktaktion i protest mod regeringsindgrebet, der betød nul kroner efter den lange strejke. Rygtet siger, at flere strejkeaktioner vil følge. ”Det er vrede sygeplejerskerne føler nu, ikke resignation” siger Vibeke Bak, fællestillidskvinde på AU til KPnet.

Interview med fællestillidskvinde på AU, Vibeke BakHvorfor skete arbejdsnedlæggelsen her til morgen?

Vibeke Bak: Som jeg hører det, er man vældigt opbragte over regeringsindgrebet, helt uden penge. Det var en kold klud i ansigtet på mange sygeplejersker, og nu kommer reaktionen. Man er ikke indstillet på at acceptere det, men siger fra. ’Pæne piger’ er slut, vi vil have anerkendelse for vores arbejde i form af løn.

Hvordan ser du på mulighederne for en fælles kamp mellem alle de grupper, der er ramt af lavtløn og uligeløn?

Vibeke Bak: Det er en fælles kamp for højere løn og ligeløn. Vi stiller fælles krav om at fjerne tjenestemandsreformen, og den fælles kamp bliver nødvendig til OK24. Men der skal ske noget nu. Lønkomitéen skal arbejde meget hurtigt og lægge nogle penge på bordet, hvis vi overhovedet skal tro der er noget fremtid i det.

Jeg oplever der er en bevægelse i gang, det her dør ikke lige. Og der er mange faggrupper, der står med en uløst sag, og som vi samarbejder med. For sygeplejerskernes vedkommende er det både et krav om ligeløn og om en løn der svarer til vores uddannelse set ifht dem vi sammenligner os med. Det drejer sig både om køn og uddannelse. Vi mangler i den grad sygeplejersker på afdelingerne, flere afsnit mangler 10 sygeplejersker.

Bliver der ’arbejd efter reglerne-aktioner?

Vibeke Bak: Jeg ser helt klart en bevægelse for at arbejde efter hvad vi er ansat til. Vagtplanen er hullet som en schweizer ost! Der er en bevægelse for at kigge på at gøre op med hvad vores fritid er værd. Men i det daglige kan det være svært for den enkelte, der bliver presset af sin samvittighed.
Ledelsen kan også tage ansvar og flytte opgaver fra sygeplejerskerne til andre faggrupper. Men igen – der mangler jo også SOSU-hjælpere.

Hvordan opfatter du stemningen er efter regeringsindgrebet?

Jeg håber det ikke fører til resignation. Og det jeg ser nu er, at den er vendt til vrede. Vi har ikke vundet noget på lønnen, men vi har vundet diskussionen om ligeløn. Alle ved nu at vi ikke har ligeløn i Danmark – det har vi vundet. Selv beskæftigelsesministeren har måttet indrømme, at vi ikke har ligeløn.

Kommer der flere arbejdsnedlæggelser?

Vibeke Bak: Jeg ved det ikke, men rygter siger at der kan komme flere de kommende dage.

Læs også
Regeringsindgreb tromler hen over kampen mod uligeløn
KPnet 26. august 2021

Se også

 

 

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne