“Brød og bomber” – tale ved fakkelvagt mod Afghanistan krigen 2001

USAs bestialske terrorkrig og angrebet på Afghanistan blev lige fra starten mødt med modstand – internationalt såvel som herhjemme. USAs og NATOs tropper er nu ude af Afghanistan, men trods deres totale fallit planlægger imperialisterne nye krige. Vi bringer her en tale holdt af Dorte Grenaa, APK, der spillede en meget aktiv rolle for den store antikrigsbevægelse, der hurtigt og kontant svarede igen: Intet kan retfærdiggøre denne krig.

Af Dorte Grenaa, formand for Arbejderpartiet Kommunisterne
Tale ved fakkelvagt på Axeltorv 12.10.2001

Fakkeldemonstration på Rådhuspladsen i København 7. oktober 2001

Kære krigsmodstandere, kære fredsvenner

Vi står her igen i dag for at vise krigsherrerne, at de aldrig skal få ro!
Ikke før den forbryderiske krig, som USA har sat sig i spidsen for er stoppet.
Ikke en dags ro skal vi give dem.
USA siger, de har ret til at føre krig, ret til at bombe Afghanistans byer 24 timer i døgnet, ret til at udvide krigsterroren mod andre lande og nationers befolkninger, Irak er højt på listen, men også Filippinerne, Indonesien og Malaysia har været nævnt – alt sammen som hævn for den 11. september.

Men vi siger: intet kan retfærdiggøre denne krig. Hævn hører middelalderen til. Et øje for et øje – og vi bliver alle sammen blinde! Hvilken ret har USA til at påføre Afghanistan eller noget andet land krig? Hvilken ret har USA til kaste verden og verdens folk ud i en så farlig situation, som denne krig kan føre til. Hvilken ret? Ingen!
USA har ingen ret – juridisk, politisk eller moralsk til krig.
Det er en krænkelse af al international ret, af FNs charter.
Det er en krænkelse af vores retfærdighedssans. Det er en krænkelse af vores ønske og kamp for fred. USA’s krig skal stoppes.

‘Brød og bomber’, kalder USA krigen. Med brød og bomber vil de befri det afghanske folk fra deres regering og terrorister. En “humanitær” krig – med alle midler. Allerede før krigen var verdens fattigste land Afghanistan ramt af hungerkatastrofe.
Prøv for et øjeblik at forestil dig, at du og din familie lever i en af de landsbyer. Du hører flyene komme. Du ser – og peger op mod himlen. Et fly kommer ind over din by. Det kaster mad ned. Du løber ud: mad kan redde din familie fra hungersnøden. Du hører nye fly. Du ser – og vinker op mod flyet på himlen. Men det næste fly, der kommer, har ikke mad i lasten. Nu regner bomberne ned. Brød og bomber.

I Vietnam kastede amerikanske fly legetøj ned til de vietnamesiske børn, legetøj der lemlæstede og dræbte dem, når de samlede det op. For legetøjet var bomber.
Her til formiddag har det amerikanske forsvarsministerium netop offentliggjort, at amerikanske B52 bombefly smider klyngebomber ned. Det er bomber specielt designet til at gå efter alt, hvad der bevæger sig. Børn bevæger sig, når de samler nødhjælp op fra jorden i Afghanistan.

I nat så jeg præsident Bush på CNN. Han sad og grinede. Og så derpå meget indtrængende ud. Bush kom med en særlig appel til alle amerikanske børn: Hvert barn skulle sende en dollar i en konvolut til Bush i Det Hvide Hus. For Bush vil hjælpe de nødlidende børn i Afghanistan med:
Brød og bomber.

Hvor hyklerisk kan det blive? Hvor barbarisk? Hvor kynisk?
Verdens internationale nødhjælpsorganisationer har taget afstand fra dette afskyelige propagandashow.
Kirkernes Verdensråd appellerer til USA om at få stoppet krigen. For krigen stopper nødhjælpen i at nå frem i tide.
Til krigens ofre vil blive lagt de tusinder eller millioner, for hvem krig bliver lig med sultedøden. FN anslår, at det vil dreje sig om op til 7 millioner mennesker. Det er børnene, de gamle, kvinderne, de fattige – der vil rammes hårdest. Flygtningestrømmene er lukket inde bag den ring af militær opmarch , USA og dets allierede har lagt rundt om Afghanistan. Nabolandene har lukket grænserne.

USA’s allierede i NATO, i EU og blandt de øvrige stormagter, alle bedyrer de, at de kun støtter en krig, der ‘ikke kræver uskyldige civile ofre’. De lyver. Den danske regering lyver. Ethvert normalt tænkende menneske ved, at krig kræver uskyldige civile ofre. Og at moderne krige medfører stadig flere civile ofre. Også denne krig.
Den krig ,der føres, er en terrorkrig. Terror bekæmpes ikke med terror. Det avler mere terror. Det har USA’s lange liste af krige rundt om i verden allerede vist os.

Vi må kræve, at regeringen og Folketinget tager klar afstand fra Nyrups udtalelse om, at Danmark er klar til krig. Vi er ikke klar til at deltage i nogen krig, Nyrup. Vi vil have USA’s krig stoppet. Danmark skal hverken direkte eller indirekte deltage i USA’s krig. Der skal tages klar afstand fra al krigsstøtte og krigsbudgetter.
Ingen dansk krigsdeltagelse. Vi er et fredselskende folk.

USA har erklæret, at det bliver en langvarig krig mod terrorisme. Den vil vare, siger de , “indtil vi alle kan gå trygt ud af vores huse igen og aldrig mere være bange”.
Det kan vi først, når USA’s krig er stoppet!
Det kan vi først, når krigshysteriet er bragt til ophør!
For i krigens skygge opflammes fremmedhadet og racismen, ikke mindst mod muslimer og arabere: Vores naboer, skolekammerater og arbejdskammerater.

Vi står skulder ved skulder – ikke med krigens kræfter. Men med fredens kræfter.
I disse dage og uger er en ny omfattende fredsbevægelse vokset frem. Utallige og mangfoldige aktiviteter og protester mod USA’s krig i snart den ene by, snart den anden by har fundet sted. Og mange flere er på vej.
Vi vil blive ved. Krigsherrerne skal ikke få ro til deres krig.

Sammen med fredsbevægelsen i Europa, i USA, i Latin – Amerika, i Mellemøsten, i Asien, i Australien, sammen med dem er vi ved at skabe en global alliance mod krigen – for freden:
Sammen skal vi hviske det, sammen skal vi synge det, sammen skal vi råbe det ud:
USA’s krig skal stoppes. Stop denne terrorkrig!

Netavisen 13. oktober 2001

Find andre artikler i temaet 20 års terrorkrig


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne