Besættelsestidens ofre, Odense – 10 snublesten er nu nedlagt

Agnes Jørgine Margrethe Hansen

I Odense åbner Historiens Hus en udstilling om besættelsestidens ofre. Anledningen er at Odense har nedlagt 10 snublesten. Hver sten repræsenterer én af de omkring hundrede oden­seanere, der mistede livet under de fem forbandede år.

Artikel fra Håndslag 3/2021

Ofrene var en lang række af forskellige mennesker. Der var unge soldater, midaldrende kommunister, idealistiske modstandsfolk, jøder, fremtrædende forretningsfolk, politifolk, kriminelle, subsistensløse og tilfældige husmødre.

Agnes Jørgine Margrethe Hansen var en af disse. Hun blev deporteret til Nazityskland under krigen for at lave illegale blade. Ved hendes barndomshjem i Korup – Kirkesvinget 10 – er der nu nedlagt en snublesten. På den nyudviklede hjemmeside kan man læse følgende biografi:

Agnes Jørgine Margrethe Hansen

blev født i 1907 i Korup. Hendes far var graver i Korup Kirke, og familien boede i graverboligen lige uden for kirkegården. I 1927 blev hun gift med malersvend Thines Christian Hansen, med hvem hun i 1934 fik sønnen Preben. Samme år flyttede familien til Krügersvej i Odense.

Både Thines og Agnes var aktive DKP, som i 1930’erne var involveret i at hjælpe partikammerater, der var flygtet fra Tyskland.

Efter den 9. april 1940 blev det endnu mere seriøst, og fra 1941 blev Agnes og Thines involveret i partiets illegale bladarbejde i Odense, hvor man fra juli begyndte at trykke og distribuere Trods Alt.

I marts 1943 flyttede familien ud til Agnes’ forældre i graverboligen ved Kirkesvinget i Korup. Her fortsatte hun og Thines den illegale kamp, men den 16.11.1943 buldrede det på det på deres dør. Gestapo havde optrævlet en stor del af partiets bladorganisation og fundet frem til dem. Agnes og Thines blev begge taget med på Gestapos hovedkvarter, Husmandsskolen i Tarup, og måtte efterlade Preben hos Agnes’ forældre.

Den 23.11.1943 blev Agnes og Thines sammen med en større gruppe odenseanere via Alsgades Skole i København deporteret til Tyskland. Hele 31 af de deporterede var fra Odense. De fire af dem var kvinder, hvoraf de tre andre var Karen Storm, Klara Sørensen og Thora Jespersen. Med på transporten var der også danske jøder – mænd, kvinder og børn.

Turen foregik med tog fra København over Gedser-Warnemünde og tog me­get lang tid, fordi toget hele tiden standsede, blandt andet på grund af luftangreb.

Det viste sig, at Agnes og de tre andre kvinder fra Odense skulle til koncentrationslejren Ravensbrück, mens mændene blev transporteret videre til Sach­senhausen. Også de jødiske familier blev skilt ad.

Ved ankomsten til koncentrationslejren blev kvinderne kommanderet til at tage tøjet af og aflevere alt, hvad de havde. Smykker, armbåndsure, vielsesringe, alt. Derefter fik de udleveret fangetøj, som bestod af en mørkeblåstribet fangekjole, et hovedtørklæde og et par meget umage træsko.

Forholdene i lejren var forfærdelige, men ifølge nogle medfanger var Ag­nes lidt af en ”solstråle”, som kl. 4 hver morgen med et smil ønskede de an­dre godmorgen. Det fortælles også, at Agnes i lejren tog sig af et forældreløst jødisk barn og delte ud af sine Røde Kors pakker.

Men i begyndelsen af juni 1944 blev Agnes pludseligt alvorlig syg. Hun hav­de difteri og blev den 16.6.1944 indlagt på revieret, lejrens hospital. Om­kring tre uger senere, den 28.6.1944, afgik hun ved døden.

Hendes mand, Thines, overlevede og kom hjem med De Hvide Busser, men tiden i Sachsenhausen mærkede ham for livet.

Læs mere her:

Historiens Hus, Odense

Ny hjemmeside om Besættelsestidens ofre – Odense

Find snublesten med din telefon

Gå på opdagelse i en verden af snublesten. Med web-app’en på din telefon bliver du guidet rundt til de 10 odenseanske snublesten, og når du kommer indenfor 50 meters afstand fra stenen, får du mulighed for at lytte til ofrets dramatiske historie og læse yderligere.

Udstillingen Besættelsestidens ofre kan ses i Historiens Hus fra mandag den 9. august og frem til torsdag den 30. september. Der er gratis adgang.

Mandag og tirsdag: Kl. 12.00-16.00
Onsdag: Kl. 10.00-16.00
Torsdag: Kl. 13.00-18.00
Fredag, lørdag og søndag: Lukket.


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater