Kunst som våben – John Heartfield

Fotomontagen »Program for de olympiske lege i Berlin 1936« er fremstillet i 1935 og er John Heartfields første af mange kommentarer og kritik af beslutningen om at afholde de olympiske lege i Berlin.

Den tyske kunstner John Heartfield (1891-1968) fandt i fotomontagen den udtryksform, som blev et virkningsfuldt våben i kampen mod nazismen.

Han hentede inspiration i dagens begivenheder og reagerede på dem med bl.a. plakatagtige montager, der gjorde ham kendt over hele verden.

Allerede i 1933, da Hitler fik overdraget magten i Tysk- land, drog han til Tjekkoslovakiet for at fortsætte kampen derfra. I 1938 kom han til England. Efter krigen rejste han tilbage til Tyskland – til DDR.

John Heartfields kunst og kamp har sat sine spor.

Fotomontagen herunder »Program for de olympiske lege i Berlin 1936« er fremstillet i 1935 og er John Heartfields første af mange kommentarer og kritik af beslutningen om at afholde de olympiske lege i Berlin.

Det var tydelig, hvad nazisterne ville bruge legene til, hvilket Heartfield slående spidder ved ovenstående særlige discipliner ved nazisternes OL.

Fotomontagerne udstiller den katolske kirke, kapitalisterne, der Wehrmacht (tyske væbnede styrker) og – selvfølgelig, den nazistiske ledelse.

Heartfield tager udgangspunkt i faktiske hændelser.

Ved en fri gennemgang af billederne, så kan nedenstående udledes:

1) »Økse-svingning« viser en gruppe af ældre gejstlige, der svinger økser. Det er en kritik af den katolske kirkes passivitet og tavshed overfor nazisternes overgreb.

2)  »Hoved-rulning«  hentyder  til  at bag nazisterne står hæren, kirken og kapitalen

3) »Spydkast« viser en spydkastende Hermann Göring i fuld nazistiske uniform. Det er en kritik af Nazisternes angreb på religiøse engagementer i hele det tredje rige.

4) »Tovtrækning«. Her ses et hold uniformerede mænd kæmpe mod en enkelt mand (jøde), mens nazisten er dommer.   En visuel analogi for mishandlingen af jøderne.

5) »Fægtning« illustrerer hvordan nazisterne kuppede sig til magten. Bille- det viser en smilende kapitalist som indsamler stemmesedler. Joseph Goebbels ses i forgrunden af billedet mens Göring står i baggrunden,

6) »Ridning på veksel«. Rytterne her rider på foldede veksler fra Interessen- Gemeinschaft Farbenindustrie AG (IG Farben), hvis ledelse arbejdede tæt sammen med nationalsocialisterne efter de kom til magten i 1933. IG Farben drog fuld nytte af nazisternes brutale politik, købte slavearbejder (KZ-fangerne).

7) »Sparkerøv«. KZ-lejren Sachsenhausen opførtes i sommeren 1936 i Oranienburg lidt nord for Berlin.

8) »Det afsluttede fyrværkeri” som kulmination på nazisterne olympiske lege. Nazismen ved magten betyder krig!

Artiklen er fra det antifascistiske tidsskrift Håndslag nr 3/2016

Læs om Håndslag og det seneste nr. her


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne