Solidaritet med den haitianske arbejderklasses kamp

Haiti: Folkelige demonstrationer og protester kræver Jovenal Moses-regeringens afgang og demokratiske valg. Protesterne besvares med terror og overgreb fra regeringens side.

Væk med Jovenal Moses regering
Ingen indblanding fra USA, Canada og Frankrig

Af CIPOML, Den internationale konference for de marxistisk-leninistiske partier og organisationer

Regeringen under ledelse af Jovenal Mose skulle – ifølge Haitis forfatning, vedtaget i 1987 – være trådt tilbage den 7.februar 2021.
Men for ulovligt at kunne holde fast på magten har regeringen sat sit undertrykkelsesmaskineri i bevægelse. Man har genindført det gamle Duvalier-diktaturs terrormetoder: Drab på tilfældige oppositionelle i gaderne. Man har ransaget huse tidligt om morgenen på jagt efter venstreorienterede, fagforeningsledere og andre foreningsledere. Mange af disse og selv deres børn bliver kidnappet.

Jovenal Mose har endnu engang indført diktatur i Haiti med udtalt støtte fra regeringerne i USA, Canada og Frankrig, som konstant udvider deres indflydelse på politik og økonomi i landet.

Regeringen begyndte sidste år at skabe betingelserne for ikke at følge forfatningen ved at fremmane utryghed i de store byer gennem organisering af kriminelle grupper og bander, der begyndte at kidnappe børn, voldtage kvinder, voldelige overfald og forbrydelser mod aktivister. Præsident Mose skabte en tilstand af politisk og social ustabilitet og frygt med det formål at retfærdiggøre sin forbliven ved magten.

Men arbejdere, bønder, offentligt ansatte og ungdom har svaret ved at opfordre til strejker og demonstrationer. Disse protester har været massive og vedvarende og har fået støtte fra såvel haitianere i udlandet som revolutionære og demokratiske organisationer i andre lande.

Regeringen forøgede undertrykkelsen og folket svarede med flere protestaktioner.
Venstrefløjen og de demokratiske og folkelige organisationer har samlet sig omkring sloganet ”Væk med Jovenal Moses regering og øjeblikkelige demokratiske valg!”
Og de bekræfter denne enhed og beslutsomhed gennem den folkelige kamp på gader og offentlige pladser.

I erkendelse af denne virkelighed udtrykker den 26. plenarsamling i Den Internationale Konference af Marxistisk-leninistiske Partier og Organisationer (CIPOML), som netop har været afholdt, sin fulde og resolutte solidaritet med de arbejdende masser i Haiti og tilslutter sig deres krav: Væk med Jovenal Moses regering! For demokratiske valg! Ingen indblanding fra USA, Canada og Frankrig i Haiti!

26. plenarsamling i Den Internationale Konference af Marxistisk-leninistiske Partier og Organisationer (CIPOML)
14.februar 2021

Arbejderpartiet Kommunisterne, APK er medlem af CIPOML

Se andre udtalelser fra CIPOML

Se CIPOMLs  hjemmeside

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne