Vi opgiver ikke vores krav om ligeløn

Læserindlæg af sygeplejerske Katrine Vilien

Fra vugge til grav er vi omgivet af primært kvindelige omsorgsgivere. Jordemoderen som tager imod dig, sundhedsplejersken som tilser dig, pædagogerne som passer dig i vuggestue og børnehave. Når du kommer til skade, eller bliver syg, når du i din alderdom trænger til hjælp. Når du har ondt i livet, og når du drager dit sidste suk, står der ofte en kvinde og holder din hånd.

I hjemmet har kvinder arbejdet i århundreder, vi gør det stadig, ulønnet, og med ringe værdsættelse.

Men der er håb, fordi kvinder har rykket og flyttet sig, og på toppen af velfærdsstaten står en kvinde. Fantastisk, kærkomment og revolutionerende. Nu skal der ske noget med kvinders ret til respekt, ligestilling og ikke mindst chancen for at ændre på fortidens økonomiske åg, som fastholder og stavnsbinder kvinder, og som forhindrer dem i at kravle op ad stien, medmindre de frasiger sig alle kvindelige naturligheder som for eksempel moderskabet.

Det var med dette i tankerne, at jeg mellem 3 forskellige litografier af stærke personligheder, og for at støtte kunsten under den første bølge af Corona valgte dig Mette. Ikke dronningen og ikke Søren, men dig fru statsminister. For mig var du et symbol på den stærke og handlekraftige kvinde, som taklede en helt uforudsigelig situation til gavn for Danmark og dens befolkning. Hatten af for dig fru statsminister.

Men du bliver skiftet ud nu.

Hver tirsdag foran din arbejdsplads står stærke kvinder som du selv, og håber på at netop du vil komme ned af trappen og tale med os og lytte til os. At netop du har forståelse for at kvinder i 2021 skal anerkendes for deres uddannelsesniveau, deres engagement i velfærdsstaten og deres ret til løn som forsørger. Du glimrer ved dit fravær fru statsminister. Men du skal ikke tage fejl af kvinder i dag. De er som dig Mette seje, kompromisløse og ambitiøse. Vi kommer af den samme tid Mette og vores ambition er ligeløn og anerkendelse. Vi vil ikke ignoreres, vi giver ikke op og vi er parate til at være lige så beslutningsdygtige som du selv. Bare så du ved det, har vi taget beslutningen om ikke opgive vore krav. Vi vil ikke finde os i at blive ignoreret, og vi vil ikke stoppe presset på dig og dine partifæller.

Velfærdsstaten Danmark er bygget på lavtlønnede kvindelige omsorgsgivere, du om nogen Mette har lukreret på det i den nuværende situation. Regnestykket er jeg sikker på nok skal gå op. Når rette kompetencer, er med til at sikre ordentlig kvalitet er det med til at sikre profit. Det ved enhver, og det gælder også i omsorgsfagene. Men kvalitet det koster som bekendt. Kvinder i omsorgsfag er kvalitetsvare, og de er snart en mangelvare. Udbud og efterspørgsel Mette. Hvis jeg var dig Mette, ville jeg begynde at hamstre lidt. Hvis regnestykkerne er for svære for embedsmændene når vi kommer til at skulle vurdere omsorg og betydningen af kvalitets omsorg, så er vi mange som gerne vil tage den dialog og komme med input til hvordan det at satse på omsorgsgivere gavner samfundet. Mængden af genindlæggelser, børn med diagnoser, stress, unge med angst, akutte kejsersnit, amme problemer, skilsmisser, manglende social opfølgning, ja listen er lang. Måske man skulle regne lidt på det. Vi har værdi Mette, større end I vil indrømme, og vi har socialt engagement. Giv os rammer, løn og anerkendelse for at gøre det store og vigtige arbejde.

Vi er også trætte Mette. Det er også vores børn og ægteskaber og ældre som mangler os i privaten, ulønnet omsorgsarbejde Mette, som vi ikke længere magter. Manglende kollegaer til at løfte opgaverne, hvor stort er antallet af ikke-kvalificerede som passer vores mest udsatte. Har I regnet på det, Mette?. Hvor er borger/patientsikkerheden i det. Hvor mange udvalg, kommitterer, undersøgelser, projekter og samråd kan I opfinde i langtrækningens kunst. På pladsen foran Christiansborg er der god stemning, der er plads til alle, og vi har lavet en rap til en af dine nærmeste medarbejdere, så kom og vær med, vi er det værd Mette. Jeg synes, vi fortjener det. Potentielt ligger der mulighed for at vi sammen kan gøre dit eftermæle stort Mette:

Kvindelig statsminister øger velfærden og udrydder 52 års uretfærdighed hos kvindelige lønmodtagere. Hun havde modet til at blive børnenes og deres mødres statsminister. Det litografi bliver min investering.

Sammenhold står der på mit litografi af dig Mette, vi passer på hinanden, dine ord og vi holdt sammen, på dit velfærdssamfund Mette. Jeg undres over millioner til underholdningsbranchen. Hovedparten af danskerne genfandt glæden ved ro og færre arrangementer. Ville det værre helt forkert at flytte dem som passer på velfærden frem i køen. Du er prioritetens mester og sikkerhedens vogter. Så Mette, det er på tide du vogter over os og bevarer os, du kan holde hånden over os, eller er det kun for dem på blå stue.

Læs også reportagen fra tirsdagsdemonstrationerne i København
Jeg elsker mit arbejde, men jeg vil fandeme have løn for det!
KPnet 13. maj 2021

 

Send et læserindlæg til KPnet: Skriv til redaktion@kpnet.dk

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne