USA’s udenrigsminister i Danmark og Grønland

USA’s udenrigsminister, Antony Blinken er i dag kommet til Danmark forud for mødet i Arktis Råd i Island den 19. og 20. maj. Antony Blinken skal under sin rejse besøge Grønland på torsdag.

Det allervigtigste budskab for mig at få frem er, at Antony Blinken skal forstå, at vi er Grønland.
– Vi er anderledes end mange andre lande. Vi har et krav om selvstændighed. Vi er ikke Danmark og Færøerne – vi er Grønland”, udtaler Pele Broberg, ansvarlig for erhverv, handel, klima og udenrigsområdet i Grønland forud for mødet med USA’s udenrigsminister.

Arktis er blevet et af verdens brændpunkter i den øgede rivalisering om vigtige råstoffer, militær oprustning og kontrol mellem de imperialistiske stormagter USA, Kina, Rusland og EU. Grønland og Færøerne må siges at befinde sig midt i orkanens øje i denne udvikling.

Det bliver første gang den nye regering i Grønland skal markere sig og mødes med både den danske og amerikanske udenrigsminister. Regeringen blev valgt på et ønske om selvstændighed fra dansk imperialismes overherredømme og væk fra de multinationales udplyndring af dets ressourcer, men der er ingen tvivl om, at den vil blive udsat for et ekstremt hårdt pres fra begge sider.

Den danske regering og udenrigsminister har flere interesser at pleje. Dansk imperialisme og erhvervsliv ønsker at fastholde Grønland som en neo-koloni af både økonomiske, politiske og militære grunde. Overherredømmet giver Danmark, i takt med en skærpede udvikling omkring Arktis, en stadig vigtigere stemme i NATO og EU. Med Selvstyre ordningen fra 2009 har Grønland ikke ret til at bestemme over udenrigs-, forsvars- og sikkerhedspolitik. Hvilket alt vigtigt for dansk imperialismes/NATOs sikkerhed kan gå ind under, og går forud for det grønlandske folks.

Samtidig er den danske regering som kolonimagt nødt til i ord at tale om et moderne ligeværdigt rigsfællesskab i takt med kravet om øget selvstændighed vokser i Grønland. Og her har den århundredes erfaringer som koloniherre i at skjule sandheden bag tilsyneladende indrømmelser og kønne ord, hvis det er det, der skal til.

Som USA’s og NATO’s mest loyale støtte har danske regeringer banet vejen og været garanten for USA’s og NATOs tilstedeværelse på Grønland. Og nu ønsker USA imperialismen yderligere at udvide både militært og økonomisk. USA har åbnet et konsulat i Nuuk og kører i øjeblikket en ”charmeoffensiv”, der skal gøre øget amerikansk dominans mere spiselig.

USA der allerede er langt den største militærmagt i Grønland og Arktis ønsker at udvide sin kontrol over vigtige råstoffer og miner. Det skønnes, at Grønland har en milliard tons sjældne jordarter i undergrunden, der er afgørende for den teknologiske og militære udvikling. Det svarer til en fjerdedel af hele jordens forekomster. Så det er store interesser der er på spil.

Ligesom det for USA-imperialismen i høj grad handler om at blokere for Ruslands og Kinas interesserer i området.

Læs mere i artiklen: Den øgede imperialistiske rivalisering og militarisering af Arktis og Grønland og i det nye nr. af APKs politisk teoretiske magasin Enhed og Kamp.

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater