Oktober Radio: Working poor i EU

Udsendelsen den 8. maj 2021

I denne uges podcast taler vi om ulighed og working poor. En ny bog har samlet en stribe rystende portrætter af forholdene for arbejdere rundt om i EU. Samtidig har EU afholdt et socialt topmøde, hvor de lover handling, de skal bare have endnu mere magt. Til sidst i udsendelsen taler vi om NASAs ambitioner om at bygge en base på Månen, der tydeligt udstiller uligheden i verdens adgang til teknologiske fremskridt.

Working Poor Road trip er en ny bog af fotograf Søren Zeuth og journalist Peter Rasmussen. Bogen bygger videre på deres fotoudstillinger og foredragsrække, hvor de dokumenterer og viser arbejderklassens virkelige forhold.

Historierne og billederne er bl.a. taget i Tyskland, Finland, Sverige, Frankrig, Storbritannien, Polen og Danmark. Working Poor er ikke historier om dårlige løn og arbejdsforhold i fjerne lande, men om virkeligheden for tusinder af arbejdere i EU, der på trods af to job stadig lever i fattigdom.

Bogen er på 130 sider og rigt illustreret, der er omkring 60 enkeltstående portrætter og historie. Og så er der nogle lidt længere, og suppleret med baggrund og statistik.

Det er rystende læsning. En rystende bog som vi håber, får meget stor udbredelse. Det er en lejlighed til at beskæftige sig med hvad der egentlig foregår, og hvor udbredt dårlige løn og arbejdsvilkår er, og hvordan lovgivning har banet vejen for voksende ulighed og fattigdom.

Bogen kan bestilles her: Working Poor Road Trip

EUs Sociale topmøde
Meget apropos denne bog, så afholdt EU den 6.– 7. maj et socialt topmøde. Indkaldt af det portugisiske formandsland. Overskriften for topmødet var: Nu er det tid at levere på løfterne.

EUs ambition om at overtage alle dele af medlemslandenes økonomiske politik stammer helt tilbage fra vedtagelsen af unionstraktaten, som Danmark stemte nej til i 1992. Da EU indførte de åbne grænser og arbejdskraftens og kapitalens frie bevægelighed og euroen, osv., så ventede man med at fremsætte forslag om kontrol med medlemslandenes finanspolitik, og socialpolitik.

På den måde kan EU nu præsentere EUs sociale dimension som den politik, som skal råde bod på alle de problemer, der er fulgt med de åbne grænser. I praksis kommer der dog ingen forbedringer. Når EU overtager et politisk område, direkte eller indirekte, så forstærker det blot de tendenser vi allerede ser, med voksende ulighed og fattigdom. Uanset hvilken kritik der er af arbejdsmarkedsforhold, uddannelser, og den offentlige sektor, vil det ikke blive bedre ved at EU overtager lovgivningen.

På intet tidspunkt har EU leveret et fremskridt, bedre sikkerhed eller bedre lønninger eller bedre arbejdstid for den almindelige arbejder. Tværtimod. Det er blandt andet noget af det, som der tydeligt bliver dokumenteret i bogen Working Poor Road Trip. Der er i stedet flere og flere arbejdere, der lever på kanten af fattigdom.

Tilbage til Månen
I 1961 holdt John F. Kennedy, den amerikanske præsident, en tale om at bruge et gigant beløb på at vinde kapløbet om at komme først til månen med en bemandet mission. Den plan betød at den teknologiske udvikling i USA fik et gigantisk økonomisk boost, og programmet var med til sikre et langvarigt forspring for USA´s industri.

Nu har NASA en ny ambition om at bygge en bemandet base på Månen, og for et par uger siden blev det offentligt at SpaceX har vundet udbuddet. Der er tale om et af verdens største rumfartøj på 50 meter, der kan fragte hele bygninger.

Projektet er ikke bare tegninger, men er faktisk meget langt fremme. De første prototyper bliver allerede afprøvet. Forventningen er at der kan stå en bemandet base på månen med fast transport til og fra Jorden inden årtiet er omme. Et meget større projekt end den Internationale Rumstation.

Det skal sammenholdes med at ingen lande i samme periode vil have løst omstilling til vedvarende energi, og at fattigdommen vil eksplodere i de hårdest ramte regioner på Jorden på grund af klimaforandringer og mangel på teknologisk udvikling.

Udvikling af ny teknologi, opdagelser og videnskaben er som udgangspunkt et gode, hvis det er til gavn for menneskeheden, til gavn for samfundet. Men månebase projektet er en ambitionen der primært skal udvikle teknologi, der skal bruges på bemandede rejser til Mars, det handler ikke længere om at forbedre forholdene her på Jorden. Og de mennesker og de penge der bruges, bliver taget fra de ressourcer der er på Jorden. Uanset hvor fascinerende den slags eventyr er, så må kravet være, at de kan vente til den dag alle mennesker har lige adgang til brød og rent vand og skolegang.

Udsendelsen den 8. maj 2021


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne