”Boost din værdi med ny viden”

HK Kommunalbladet fra 23.april 2021 har en nok så chokerende forsideoverskrift: ”Boost din værdi med ny viden”.
Karl Marx fastslog for mange år siden, at arbejdskraften har en værdi, som den enkelte er nødsaget til at sælge til arbejdsgiveren til den højst mulige pris, der under alle omstændigheder er langt under den reelle værdi, for hvor skulle arbejdsgiverens profit ellers komme fra?
For at stå så stærkt som muligt overfor arbejdsgiverne samledes arbejderne i fagforeninger, som bl.a. skulle være en vigtig brik i klassekampen, – altså på arbejdernes side.

Af Karsten Jonassen, APK

 

Vi gentager lige HK´s overskrift: ”Boost din værdi med ny viden”. Der står ikke, at din arbejdskrafts værdi forøges, nej der står rent faktisk, at din værdi – altså som menneske – er afhængig af din viden.

Det burde ikke chokere, for er det ikke lige netop den menneskeopfattelse, der gennemsyrer hele vores rådne system? Alligevel studser jeg over, at et fagforbund åbent erkender, hvor langt ud i det rå kapitalistiske tankegods, man er nået.
På den anden side så ved vi jo godt, at det er årtier siden, fagforbundene har udkæmper reelle klassekampsslag for sine medlemmer. Som statsanerkendte systembevarere må de jo tilegne sig den herskende klasses menneskesyn.

Af og til lykkes det kapitalismen at camouflere dette syge menneskesyn, men helt aktuelt må man konstatere, at corona-pandemien i uhyggelig grad afslører magthavernes arrogance og ligegyldighed overfor alt andet end profit.

I et imponerende højt tempo er der udviklet forskellige vacciner, der giver os håb om at slippe af med coronaen. Så langt så godt. Desværre kniber det med at producere nok vacciner, så alle kan blive dækket ind. Hvad er i den situation mere nærliggende end at ophæve medicinalfirmaernes patentrettigheder og lægge produktion og distribution bredt ud? Som det ser ud lige nu, så er der globalt distribueret 944 millioner doser vaccine. Af dem har USA, EU, Storbritannien, Indien og Kina sat sig på 790 millioner doser eller 84%. Et kontinent som Afrika, hvor potentialet for voldsomme coronabølger er enormt, har modtaget under 2%.

De store forbrugere af vaccinerne er også de største modstandere af ophævelse af patenterne, bl.a. fordi de store medicinalproducenter ligger i disse lande. Medicinalindustrien selv er naturligvis 100% imod en patentophævelse, fordi de hævder, at de løber en enorm risiko ved store private investeringer i vaccineudvikling. (Nu kan man så i parentes tænke, hvad man vil om at tjene store penge på en dødelig pandemi, men lad nu det ligge, – et øjeblik) Lige med argumentationen om den store risiko, skal det bemærkes, at ingen, absolut ingen, af de nuværende vacciner er udviklet med en høj risiko for private tab.

Alle er medfinansieret af statslige skattekroner. Fx er udviklingen af AstraZenecas vaccine finansieret af mindst 97% skattekroner. For de øvrige vacciner ligger der ikke for nærværende nøjagtige tal, men de adskiller sig nok ikke væsentligt fra AstraZeneca. Dog ved vi, at 4 øvrige producenter tilsammen har modtaget 23.730.000.000 kr i offentlig støtte. Oven i den medfinansiering kommer så de ikke helt lave priser, som de enkelte lande skal betale for overhovedet at modtage vaccinerne.

Jo, jo, der er ikke noget, der er så galt, at man ikke kan tjene styrtende på det. Mennesket er jo bare en kilde til profit, og kan der ikke vrides profit ud af det enkelte menneske, så har det ingen værdi. Så kan de dø af corona, sult, tørst eller hvad der lige kommer forbi. Det er sgu et sygt system!!


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne