Ecuador: 1,8 millioner blanke stemmesedler blev udtryk for en bred protest

I Ecuador er anden valgrunde af præsidentvalget gennemført. Da den folkelige, venstreorienterede kandidat Yaku Péres var blevet udelukket fra anden valgrunde gennem valgfusk fra myndighedernes side, blev svaret fra den folkelige bevægelse, at opfordre til at stemme blankt.

Af Ecuadors kommunistiske parti Marxist-leninister, PCMLE

Efter anden runde af valget, hvor Guillermo Lasso fra den social-kristne alliance CREO endte som vinder fejrer PCMLE den kraft og beslutsomhed, som kom til udtryk fra arbejdere, unge, kvinder, oprindelige folk og andre organiserede folkelige lag.

Mere end 16% er kommet med en klar og tydelig erklæring af dybtgående betydning i form af EN BLANK STEMMESEDDEL. For første gang så mange som som 1,8 millioner stemmer i en anden valgrunde. Det viser en bevidsthed om, at kun folket kan redde folket, og at folket ved dette valg stod uden en kandidat.

DEN BLANKE STEMMESEDDEL blev et banner for de utilfredse, et udtryk for protest mod den situation vi står i, den samme som altid, mod de der kontrollerer vores liv og ejendom, som Correa og hans efterfølger Moreno har gjort det hele vejen igennem.

DEN BLANKE STEMMESEDDEL manifesterede sig på trods af bagvaskelse og angreb styret af de to kandidater, mainstream-medierne, borgerskabet og også fra opportunister, forklædt som venstreorienterede, der tilsyneladende støttede den ene eller den anden kandidat og forsøgte at fordreje deres sande betydning.

Flertallet af stemmerne på Lasso udtrykte en afvisning af det korrupte og autoritære pro-Correa-regime, der nu forklædte sig med en kappe af ’progressivitet’ for at dække over dets trofaste tjeneste for imperialismen og borgerskabet.

På ingen måde må dette blandes sammen med en godkendelse af oligarkiets og det traditionelle højres politik for neoliberalisme og privatiseringer. Det viser først og fremmest ecuadorianerne ønske om at ændre regeringsformen gennem de seneste 14 år, der har været præget af arrogance, misbrug og krænkelse af grundlæggende rettigheder.

Ecuadors befolkning kræver en øjeblikkelig løsning på de akutte problemer de står i:
Der skal tages hånd om sundhedskrisen med adgang til gratis covid-19 vaccine for alle, straks og i massivt omfang; tiltag for skabelse af nye jobs og genskabelse af arbejdspladser i små og mellemstore virksomheder; tiltag mod øget fattigdom og sygdom; fortrinsret for opmærksomhed på uddannelse på alle niveauer og på alle former for aktuelle behov skabt af den økonomiske og sociale krise. Alt dette bliver nu et folkeligt krav til en ny regering.

Vi, marxist-leninister og revolutionære må vurdere situationen korrekt, en situation der kræver en øjeblikkelig opbygning af den mest solide enhed blandt arbejdere og folkelige sektorer for at organisere sig og stille krav til den kommende regering, om at dets forslag og løfter bliver omsat til virkelighed. Dette vil uden tvivl åbne for en ny politisk situation for den folkelige bevægelse og dens organisationer, som vil styrkes og konsolidere sig i kampen for et frit og selvstændigt Ecuador.

Ecuadors kommunistiske parti Marxist-leninister, PCMLE, 12. april 2021

Læs også
Præsidentvalg i Ecuador: Afvis valgsvindelen!
KPnet 28. marts 2021

 

PCMLE er, ligesom APK medlem af

Den Internationale Konference af Marxistisk-leninistiske Partier og Organisationer (CIPOML)
Februar 2021

Se CIPOMLs  hjemmeside


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne