Præsidentvalg i Ecuador: Afvis valgsvindelen!

Kommunisterne i Ecuador opfordrer til at stemme blankt i anden runde af præsidentvalget. Det sker efter at valgkommissionen snød de oprindelige folk og den folkelige venstreorienterede kandidat Yaku Péres fra at stille op. Under disse omstændigheder er det eneste politiske alternativ, som arbejdere og den brede befolkning har, at stemme blankt. Det er en proteststemme mod svindel.
Anden valgrunde finder sted d. d. 11. april.

Nedenfor gengiver vi en lederartikel fra PCMLE’s avis En Marcha.

 Af En Marcha

En skandaløs valgsvindel er gennemført efter et manuskript skrevet i de øverste økonomiske og politiske magtcirkler, da den nationale valgkommission havde afvist klagen fra kandidaten Yaku Pérez efter valgresultatet den 7. februar på grund af utallige uoverensstemmelser i valgbestyrelsens optællinger, som grundlag for anmodningen om en genoptælling af de afgivne stemmer. (I den første optælling fik Pérez 20,04 % af stemmerne mod 19,97 % til bankmanden Lasso fra højre. Derefter blev Lasso alligevel erklæret udfordrer over for Correas mand Andreas Arauz, der fik flest stemmer – red.)

Andrés Arauz og Guillermo Lasso går videre til anden valgrunde efter valgmyndighedernes beslutning, ikke efter folkets vilje. Det ecuadorianske folk er blevet frataget stemmesedlen med navnet på deres kandidat. Årsagerne er helt klare: de magtfulde grupper, som finansierer Carreismos kampagner (bevægelsen, Arauz tilhører – red.) og Lasso, ved, at Yaku Pérez i mødet med deres kandidater ville være vinderen. Ikke alene har de stjålet den folkelige sejr, som blev vundet i første runde, de forhindrer også den folkelige og venstreorienterede blok i at blive landets regering og garanterer dermed, at en af deres to marionetter sørger for kontinuitet i udøvelsen af monopolborgerskabets og imperialismens magt.

Under disse omstændigheder er det eneste politiske alternativ, som arbejdere og den brede befolkning har, at stemme blankt. Det er en proteststemme mod svindel. Det er en afvisningsstemme over for kandidater, som ikke repræsenterer befolkningens interesser. Det er en stemme mod de ansvarlige for den krise, som landet oplever. Det er en stemme, som gør det klart, at de udbyttede og undertrykte ikke kan stole på deres fjender, og at folket kun kan stole på deres egne kræfter, på sig selv.

Den blanke stemme udtrykker klassens uafhængighed for arbejderne og folket. Den sammenfatter ambitionen hos hundredtusindvis af kvinder og mænd, der ønsker et opgør med fortiden og med tidligere regeringsmedlemmer, der har vist, at de tjener de rige og ikke folket. Den blanke stemme er et råb fra dem, der fortsætter kampen for at opbygge et nyt Ecuador.

Lederartikel fra ugeavisen En Marcha 17. til 23. marts 2021.

En Marcha er centralorgan for Ecuadors kommunistiske parti Marxist-leninister, PCMLE

—- —–

Om kandidaterne

Andrés Arauz fra UNES er tidligere præsident Rafael Correos mand. Han sad som minister i Correas regering, der først fremtrådte som venstreorienteret, inden den lagde sig fladt ned for imperialismen og vendte sig mod folket og masseorganisationerne. Arauz er også centralbankchef. Correa er dømt for omfattende korruption og befinder sig i eksil. Han var en af profilerne for den såkaldte ’Det 21. århundredes socialisme’.

Yaku Péres (51) er præsidentkandidat for de oprindelige folks bevægelse Pachakutik. Hans kandidatur har bred støtte fra CONAIE, folkefronten Unidad Popular og PCMLE m.fl. Han er især optaget af kampen mod imperialistisk udplyndring af vand- og mineralressourcer og vil kræve moratorium for tilbagebetaling af udenlandsk gæld.

Guillermo Lasso er forretningsmand fra den kristne-sociale alliance og åbent reaktionær. Han er blandt andet gået ind for at fjerne skatter og halvere mindstelønnen. Han tabte til Correas efterfølger Lenin Moreno ved valget i 2017.

Oversat fra Revolusjon, Norge

Læs også
Sejr gennem enhed og fælles kamp – Udtalelse fra PCMLE, Ecuador
AF PCMLE, Ecuadors kommunistiske parti Marxist-Leninister,

PCMLE er, ligesom APK medlem af

Den Internationale Konference af Marxistisk-leninistiske Partier og Organisationer (CIPOML)
Februar 2021

Se CIPOMLs  hjemmeside


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater