Solidaritet med Haitis befolknings kamp for selvstændighed og demokrati

Haiti: Vi er i gaderne fordi, der er en diktator i nationalpaladset, der planlægger at ændre vores forfatning til gavn for borgerskabet og ambassader i imperialistiske lande. Vi vil ikke give op, vi vil fortsætte mobiliseringen, indtil Jovenel Moïse forlader magten.

I anledning af 34-årsdagen for Haitis demokratiske forfatning fra 1987, er der de seneste dage afholdt kæmpe protest demonstrationer i Port-au-Prince og flere provinsbyer mod den sidende præsident. Forfatningen blev vedtaget som afslutningen på årtier med diktatur og skulle sikre, at magten lå hos parlamentet. Forfatningen blev dog aldrig helt implementeret. I stedet har Haiti været vidne til stadig mere og voldsom indblanding fra USA, Canada og Frankrig.

Siden det amerikansk-franske-canadiske kup mod præsident Aristide i 2004 har protest demonstrationer taget karakter af større og mindre oprør mod imperialismens lakajer. De udenlandsk støttede magthaverne har for at få et skær af legitimitet afholdt en stribe valg. Men de er hver gang afsløret som udemokratiske, nogle gange er valgene blevet udskudt eller helt aflyst. Den nuværende præsident Jovenel Moïse blev valgt med støtte fra under 10 procent af de 6 mio. stemmeberettigede i 2016. Valget havde en meget lav deltagelse, da det blev afholdt i kølvandet på en orkan med voldsomme ødelæggelser.

I 2020 genindførte Jovenel Moïse defakto diktaturet, opløste parlamentet uden, at der blev udskrevet nyvalg og styrer nu landet pr. dekret. Hans egen embedsperiode sluttede officielt den 7. februar i år, men han nægter og gå af og påstår i stedet hans periode først udløber efter fem år. Og de, der påstår at han ”kun” er valgt til en fire års periode, er en del af et komplot.

I stedet har han pr. dekret udskrevet en folkeafstemning den 27. juni 2021 om en ny forfatning, der skal indføre en stærk præsident. En illegitim folkeafstemning om et illegitim forfatningsforslag, udskrevet af en illegitim præsident. Han nyder naturligvis fortsat fuld støtte fra hans venner og Haitis imperialistiske fjender i både USA, Organisationen af Amerikanske Stater (OAS), Den Europæiske Union (EU) og fra hans eget militær.

Haiti står i en gigantisk økonomisk krise med stor arbejdsløshed, sult og social nød, ødelagte skole- og sundhedsvæsen og et svagt retsvæsen. I stedet er der en korrupt elite, der omgiver sig med paramilitære styrker. Den fattige del af befolkningen er helt afhængig af den økonomisk støtte, der sendes hjem fra migrantarbejdere i USA og andre lande.

Haiti har været udsat for imperialisternes vrede i århundrede – siden slaverne her i 1804 som det første land i verdenshistorien befriede sig selv. Og landet har overlevet årtier med udenlandsk embargo, handelsrestriktioner og trusler og forsøg på undertrykkelse. Den største skade der er sket ved imperialisternes overgreb er, at landbrug og fiskeri er blevet ødelagt og sat tilbage og muligheden for at brødføde sig selv og egen befolkning er forsvundet. Nødvendigheden af import af fødevarer betyder gældsslaveri og f.eks. krav fra IMF om nedskæringer og højere benzinpriser.

Det har en hel klar sammenhæng med den amerikanske imperialismes konstante angreb på selvstændigheds- og demokratibevægelser i hele Latinamerika og resten af verden for den sags skyld. USA er en supermagt der er bundrådden, racistisk og hellere end gerne støtter kup og militærdiktatur i kampen mod arbejdsklassen. Men løsningen for folkene rundt omkring i verden er ikke at håbe på hjælp fra EU eller den Kinesiske imperialisme. Befolkningens kamp for demokrati må forbindes med kampen for selvstændighed.

Læs også udtalelsen fra CIPOML: Solidaritet med den haitianske arbejderklasses kamp

Anbefaling

“Haiti Betrayed” ny dokumentar om årtiers imperialistiske overgreb på Haiti, af den canadiske filmskaber Elaine Brière. Filmen kan lejes online.


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater