OK21: Stem Nej – Spræng rammen!

Vreden er sprunget ud i lys lue blandt de ansatte i frontpersonalet i landets sundheds- og plejesektor og på landets hospitaler. Det viser afstemningsresultatet i sundhedskartellet hvor sygeplejersker og radiografer har stemt NEJ til topforhandlernes forligsramme. Nu står kampen for at skabe en stærk solidarisk bevægelse, der kan rejse kampen for nye penge på bordet fra Regeringens forhandlere. Regeringen og topforhandlerne har overenskomst efter overenskomst lagt forhandlingerne til rette så de enkelte faggrupper slås indbyrdes om smulerne. Det er hele den rådne ramme der skal sprænges.

Sygeplejersker og radiografer har stemt nej til sundhedskartellets overenskomst, der dækker det kommunale og regionale område. Men overenskomsten blev alligevel vedtaget og gælder nu for 6 ud af de otte fagforbund. Det er samtidig sygeplejerne der er den største gruppe i sundhedskartellet, og det er Dansk Sygeplejeråd der sider i spidsen af forhandlingerne i gruppen der dækker overenskomster for knap 90 tusinde ansatte i kommuner og regioner. Den overordnede ramme for overenskomsten var allerede lagt af forhandlingsfælleskabet, der dækker samtlige ansatte i kommuner og regioner.

Hvad man har stemt nej til er altså både forhandlingsfælleskabet og sundhedskartellets topforhandlere. Mere i løn til en faggruppe indenfor de aftalte rammer vil betyde at andre faggrupper kommer til at betale. Det er hele pointen i den måde overenskomsterne i det offentlige er skruet sammen på, at de enkelte faggrupper skal slås indbyrdes om smulerne. En håbløs limpind at gå ud på for de grupper der har stemt nej. Derfor står kampen om at skabe en aktiv og solidarisk bevægelse der vil kæmpe for at rammerne sprænges. Dette er ikke en kamp der kan vindes i korridorforhandlinger bag lukkede døre, kampen må ud i det åbne.

Vredens overenskomst
Topforhandlerne har godt vidst at der ulmer en opbygget vrede over mange år med nedskæringer og smalkost, og vreden er kun blevet stærkere under de utålelige arbejdsforhold som mange offentlige og privatansatte har oplevet under det seneste års corona pandemi.

Det er de samme grupper der har taget hånd om de syge og centrale funktioner i samfundet der er blevet spist af med klapsalver og honningkage, mens de står med kæmpe lønefterslæb. Ikke mindst blandt SOSU hjælpere og assistenter og sygeplejersker er der en opsparet harme over manglende anerkendelse af deres arbejde på lønsiden. Men langt hovedparten af alle faggrupper i den såkaldte ”kærnevelfærd” døjer med det dårlige arbejdsmiljø, med alt får få faste ansatte, det betyder stress og nedslidning og manglende sammenhæng mellem privatliv og arbejde.

Læs hele ok21 temaet her: OK21 | KPnet

Læs også: Vrede blandt FOA-medlemmer over OK-resultatet: Tænk hvis vi bare gik hjem? | KPnet


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne