Vrede blandt FOA-medlemmer over OK-resultatet: Tænk hvis vi bare gik hjem?

Et stort NEJ – Nej, nej og atter nej – stadig nej herfra, lyder vurderingen af overenskomstresultatet igen og igen fra FOAmedlemmer, når man tjekker ind på fagforeningens facebookside.

Afstemningen er netop gået i gang, og fra FOA-Århus meddeles det, at bestyrelsen er delt ifht et ja/nej til overenskomstforliget, og dette er uden tvivl udtryk for en kæmpe stor utilfredshed blandt medlemmerne, som skal leve med resultatet, som FOA’s formand Mona Strib har stået i spidsen for.

Men fra bestyrelsens side bliver Nej-argumenterne ikke uddybet eller sat i spil overfor medlemmerne, de bliver overladt til informationen fra forbundets landsdækkende online-møder. Og forbundet anbefaler et ja. I praksis en undertrykkelse af argumenterne for et NEJ.

KPnet bringer her klip fra debatten på FOA’s facebookside

-KÆRE KOLLEGAER, SOSUER OG SSA’ER
Jeg anbefaler af stemme et klart nej tak til FOA’s nylige indgået overenskomster der bliver sendt til afstemning om ikke så lang tid hos medlemmerne. Begyndelse: FOA har ikke evnet af sikre et betydeligt løn anerkendelses beløb til deres medlemmer som har stået i fronten, i en verdensomspændende pandemi. Men henviser til “statens rammer” eller “det ville være for dyrt med et beløb”
FOA har faktisk helt glemt medlemmernes vildt stor indsats og kunne have givet klare eksempler på disse ved forhandlings bordet. Ganske vist ok forhandlinger.
Disse forhandlinger minder bare meget om normale forhandlinger.
Trods et meget unormalt år, i et meget veldokumenteret år, burde betydningen af den stor rolle FOA’s medlemmer har for det Danske velfærdssamfund stå lysende klart, for tænk hvis vi bare gik hjem? Det burde kunne ses i direkte kroner og ører i de kommende års overenskomster, og i det mindste på kontoen. Jeg anbefaler af stemme NEJ. Faktisk er det en ommer.

-Jeg savner i den grad FOAs argumenter for at en lønstigning på 5-6% er godt nok. Er jeres medlemmers arbejde ikke mere værd? Reelt er der jo ikke tale om en lønstigning, men kun om at der lige akkurat holdes trit med løn- og prisudviklingen i Danmark. Det forstår jeg simpelthen ikke at man vil anbefale medlemmerne at stemme JA til.

-Med mindre man har en sky høj chef løn

”Skolerne genåbner – det gør flinkeskolen ikke – stem NEJ!”

-Den nye genåbningsplan er lanceret. Skolerne genåbner. Heldigvis ikke flinkeskolen, som mange tror at FOAs medlemmer har gået i; og der har lært at sige JA til snart sagt hvad som helst.
FOAs medlemmer kan heldigvis godt finde ud af at sige NEJ. Og det bør de også gøre til dette overenskomstresultat. Det afspejler hverken anerkendelse eller respekt for den enorme indsats der ydes hver dag året rundt.

“Det bedst mulige resultat under den givne omstændighed”. Hvad er så den givne omstændighed? Bortset fra Covid og at lønrammen var for snæver (sikkert beregnet af djøf-er og AC-er). Covid-problemet beviste/beviser at FOAs medlemmer er et af de afgørende led i både at bekæmpe sygdom og samtidig selv være i højrisiko-zonen; samtidig med at samfundet helst skulle fungere. Det er der udtalt mange rosende ord om, men ingen positiv afsmitning på løn og arbejdsvilkår. Hvad er nok i løn spørger du. Spørg dine medlemmer hvad de selv synes de er værd og hvordan de synes deres løntrinsindplaceringer og anciennitetsforløb burde være. For jeg kan da i mange opslag her læse mig til stor utilfredshed med f-eks. anciennitetsforløb. Det kan du sikkert også.

-Så ser jeg at du mener at man ikke vil kunne konflikte sig til mere i løn i denne tid med Covid 19. Hvornår kan man så. Mange af FOAs medlemmer har slidt bagdelen ud af bukserne, været i risiko for selv at blive smittet, har passet på deres egen familie, har sikret at hjemmepleje, plejehjem, daginstitutioner, dagpleje m.m. kan fungere. De har da virkelig vist deres værdi for samfundet. Jeg ser ikke at der som sådan har manglet penge til hjælp til truede erhverv (momsudskydelse, lønkompensation, minkerstatning), men FOAs medlemmer skal tage til takke med lidt. Jeg synes FOAs medlemmer holdes for nar.

-Denne her har en kollega sat op så det er til at tage og føle på foa …. Forklar venligst !!!
Jeg syntes at det kunne være sjovt at se på min lønseddel og se hvor meget min grundløn er steget siden 2008. Jeg har alle årene været ansat samme sted som SSA nattevagt, ansat på 28 timer. Arbejdet 7/7.
2008 var min grundløn uden nogen former for tillæg 14550 kr.
13 år senere: 2021 er min grundløn uden nogen former for tillæg 16280 kr. Dette er en grundløn stigning på 11,89%.
Til sammenligning er 1 liter mælk steget ca 50% på samme antal år.
Jeg arbejder på samme sted med samme antal beboere. Demensplejecenter. For 13 år siden var vi 2 nattevagter, i dag kun én nattevagt. Beboerne var dengang let til moderat demente, i dag er de moderat til svært demente….For mig er det meget tankevækkende og viser mig, at min løn er sakket bagud, til trods for at mit arbejdsmiljø i alle henseender er blevet væsentligt forringet….Overenskomst forliget 2021 giver mig nærmest intet mere at gøre med kroner mæssigt….

-Et kæmpe nej tak her fra!

-Det er ganske enkelt en ommer så stemmer klart nej det bør gøres langt bedre

-Nej tak- igen bliver vi glemt!

-Har stemt nej men de melder nok ud med at det blev et ja

-Synes det er super ærgerligt at man som personale i en pandemi ikke bliver mere anerkendt.

-Så min stemme er Nej!

-Jeg har sgu stemt nej

-Jeg har også lige stemt NEJ. Har du nogensinde været inde og kigge på deres love, vedtægter og paragraffer og regnet på ja og Nej stemmer, det siges at lige hvor mange der stemmer nej er det næsten umuligt at få et nej

-Husk at stemme. Hvis ikke I stemmer er det et Ja. Så ind og stemme nej

-Det kan da ikke være rigtig at hvis man ikke stemmer blir det et ja

-Jo desværre. Ud fra devisen: Den der tier samtykker. Så hvis man ikke letter måsen og aktivt sætter sit kryds ved NEJ bliver det opfattet som at man er enig i at overenskomstresultatet er godt nok. Og det er det jo ikke. Der alt for lidt i lønkroner.

-Det er min pligt at stemme nej til skævvridning og større ulighed i samfundet

-Det bliver NEJ denne gang

-Stadig NEJ

-Det bliver en KÆMPE nej herfra…. Sådan en dårlig og skidt forhandling, I bør kunne gøre mere.

Og hvis en læser spørger: ”Hvad med alle dem der siger ja, hvorfor er der ingen citater fra dem?” så er svaret: De var ganske svære at finde

Læs også

OK21: FOA Mariagerfjord opfordrer til et rungende nej, nej og atter nej
KPnet 11. marts 2021

Vær med til FAGLIG DEBAT ONLINE

Solidaritet og fælles kamp – hvordan bakker vi hinanden op? Det diskuteres på et møde online d. 8. april. – åben for alle interesserede, privat som offentligt ansatte

Kampen for flere hænder og mere i løn fortsætter
Opsummering af OK21. NU: Hvordan skaber vi fremgang i kampen på tværs FOR flere hænder, mere anerkendelse, bedre arbejdsvilkår og mere i løn. Alle private som offentligt ansatte er velkommen i debatten. Arr. APK og Foreningen Oktober


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater