Stem nej til OK21 – protester mod honninghjerter og underbemanding

De fleste organisationsforhandlinger på det offentlige overenskomstområde er overstået og klar til at blive sendt til urafstemning den 12. marts. Dansk Sygeplejeråds hovedbestyrelse har sagt god for et OK21 resultat, men har fredag den 5. marts indkaldt til ekstraordinær kongres, der skal stemme om resultatet inden at det sendes til urafstemningen.

Urafstemningen om OK21 sættes i gang den 12. marts. Det ringe resultat er på en måde kronen på værket efter årtiers forringelser fra såkaldt ”økonomisk ansvarlige” politikere og fagpampere. 2020 var året, hvor alle med egne øjne kunne se vigtigheden af et velfungerende offentligt sundhedsvæsen, velfungerende børnehaver og skolevæsen. Når den situation ikke veksles til bedre forhold ved overenskomstforhandlingerne, så må det til gengæld også stå klart, at det aldrig kommer til at ske alene ved forhandlingsbordet.

Hvert eneste år hvor der vedtages finanslove og budgetter i regioner og kommuner, bliver forholdene for de varme hænder forringet. Arbejdstempoet ryger op, lokalaftaler opsiges, fagligheden forsvinder, og det generelle lønefterslæb for store faggrupper øges år for år. Det eneste der vokser er kontrol og dokumentation.

Overenskomstforhandlingerne kendetegnes hver gang ved at Dansk Industri forklarer, at man må sikre konkurrenceevnen, og EU forklarer at det offentlige skam ikke må være lønførende, og politikere forklarer at de ansatte er for dyre i drift. Hvis de varme hænder ikke bøjer nakken bruger staten – som vi har set det –  lockout-våbenet eller simpelthen ophæver møgoverenskomsten til lov.

Konstant bruges udliciteringer til at presse arbejdsforholdene og overenskomsterne. Det klare signal fra politikerne til de ansatte er, at de aldrig skal vide sig sikre på deres job eller deres løn og arbejdsforhold. I den private sektor er det nøjagtigt det samme. Under kapitalismen er det et generelt og konstant tryk på arbejderklassen.

En gang imellem veksles de mindre, men konstante generelle forringelser og stigende ulighed med et gigantisk spring nedad. Det – at tåle de små årlige nedskæringer eller tomme kalorier i overenskomsterne – er altså ikke det samme, som at der kommer bedre forhold til næste budget eller ved næste overenskomst. Tværtimod!

Ingen undersøgelser, analyser eller udvalgsarbejde er lykkedes med at overbevise arbejdsgiverne om, at de skal satse på bedre uddannelser, bedre forberedelsestid, mere indflydelse på arbejdsdagen eller forbedre løn-, ansættelses- og arbejdsvilkår. Konstante forringelser forvandles tværtimod ofte i sidste ende til total afvikling af gode arbejdspladser.

Derfor skal man ikke vente med at protestere og sige fra og sige nej. Man skal ikke bare leve med at overenskomst resultatet ”i det mindste ikke blev værre”.

Derfor stem nej til ok21 – protester mod uligeløn og underbemanding.


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne