Ecuador: Valgkommission anklages for svindel med folkets stemmer

Fredag den 26. februar er der indkaldt til protest-demonstration i Quito, Ecuador, efter at valgkommissionen i søndags underkendte optællingen af første runde i præsidentvalget og fratog Yaku Perez sejren over den konservative politiker Guillermo Lasso. Kravet fra demonstrationen er, at alle stemmer skal respekteres og tælles med.

Ecuador: respekter vores stemmer

Der skulle gå 14 dage fra første runde i præsidentvalget i Ecuador 7. februar til, at landets valgkommission CNE meldte resultatet endeligt ud og underkendte det foreløbige resultat. De første resultater var i favør til venstrefløjens kandidat Yaku Perez, og gav ham 20 procent af stemmerne over den konservative politiker Guillermo Lasso, der stod til 19,7 procent. Efter fintælling var den konservative præsidentkandidat pludselig 32.600 stemmer foran, og blev tilkendt pladsen til at deltage i anden runde i præsidentvalget. Samtidig er et usædvanligt stort antal stemmer blevet kendt ugyldige.

Beslutningen sikrer at venstrefløjen ikke kan true den socialdemokratiske kandidat Andrés Arauz, der fik 32 procent af stemmer i første runde. Andrés Arauz var minister under den tidligere præsident Rafael Correas.

Det lange forløb bag lukkede døre rejste en storm af protester med krav om åbenhed og gennemskuelighed med fintællingen. Og krav om at respektere folks stemme.

Hvor delt Ecuador er ses tydeligt af fordelingen af stemmer på de fire kandidater, der fik flest stemmer i første runde. Yako vandt i praksis med fleste stemmer i over halvdelen af landets 24 provinser. Mens Den konservative kandidat kun klarede sig bedst i hovedstaden Quito og i Galápagos.

Sammen med ledere fra de oprindelige folk i hele Ecuador, har Yaku Perez samtidig anklaget dele af valget for at være ramt af svindel. Specielt i provinserne Guayas, Manabí og Los Ríos. Hvor socialdemokraterne vandt meget stort, og Yaku Perez fik et meget lavt antal stemmer i forhold til de øvrige provinser.

Fredag den 26. februar er der indkaldt til protest-demonstration i Quito, af en bred kreds af partier, fagforeninger og sociale organisationer med krav om gennemsigtighed og genoptælling. Parolen er: Stå sammen om at forsvare folkets stemme mod svindel.

Det borgerlige demokrati i praksis

Svindlen mod Yaku Perez og det ecuadorianske folk viser at det kriseramte og korrupte styre vil gøre alt for at holde fast i magt og positioner. CNE’s handlinger afslører, at de statslige valg institutioner er organer til at sikre den herskende klasses vilje og interesser.

Borgerligt demokrati fungerer på en sådan måde, at godkendelse af valg er betinget af, at folk stemmer rigtigt. Det “repræsentative demokrati” er reduceret til en farce, der hvert fjerde år kun giver mulighed for at vælge hvem, der skal være folks bøddel.

Opstillingen og deltagelsen i valg og kampen for gennemskuelige optællinger og anerkendelse af folks stemmer er på den anden side helt afgørende for at afsløre demokratiets karakter og løfte bevidstheden i arbejderklassen og folket om nødvendigheden et revolutionært alternativ.

Læs også: Præsidentvalg i Ecuador: Folkets kandidat videre til anden runde

Læs mere om klassekampen i Ecuador i magasinet Enhed og Kamp.


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater