Præsidentvalg i Ecuador: Folkets kandidat videre til anden runde.

Søndag den 7. februar blev der afholdt præsidentvalg i Ecuador. Folkets kandidat, Yaku Pérez opnåede anden flest stemmer med 20 procent og vandt over højrefløjens kandidat Guillermo Lasso, stillet op for CREO alliancen. Hvilket betyder at Yaku Pérez kommer med i anden valgrunde den 11. april.

Ecuadors Kommunistiske Parti (ml) skriver, at det er en stor og vigtig sejr for de oprindelige folk og arbejderklassen. På trods af borgerskabets propaganda vandt Yaku Pérez, over højrefløjens kandidat Guillermo Lasso, der stiller op for CREO alliancen. Yaku Pérez fik 20% af stemmerne i første runde og går dermed videre til anden runde for at møde Andrés Arauz, det regerende partis præsidents kandidat. Arauz fik kun 32 procent af stemmerne i første runde.

Ecuador er hårdt ramt af både en social, økonomisk og sundhedsmæssig krise. Og de seneste år har der været en bølge af utilfredshed og protester mod regeringen. Yaku’s resultat viser styrken af den organiserede folkelige bevægelse. Og der breder sig nu en tydelig nervøsitet blandt kapitalisterne, mens der er begejstring blandt arbejdere.

Det er første gang at der er en kandidat ved anden valgrunde som progressive og arbejdere og de oprindelige folk kan stå sammen om at støtte.

I løbet af valgkampen måtte selv den borgerlige presse anerkende, at der ved dette valg ikke kunne sættes den sædvanlige propaganda ind med en såkaldt rød og blå blok overfor hinanden.

Styrken bag ved Yakus kandidatur, fejede forsøget på at tegne politik som et valg i et partisystem af banen.

Nu gælder det at øge styrken i kampen og forsvare resultat. Anden valgrunde er 11. april.

Læs mere i ‘EN MARCHA’ – Ecuadors Kommunistiske Parti (ml)

Opstanden i oktober 2019

Den afgående præsident Lenín Moreno, PAIS Alliance (Socialdemokrater). Blev valgt i 2017 efter en smal sejr i Ecuadors anden valgrunde. Han har forsøgt at gennemtvinge neoliberale reformer i samarbejde med IMF, og solgt ud af landets selvstændighed til den amerikanske imperialisme og udenlandsk kapital. Som modtræk gik arbejderklassen i en national generalstrejke, og den blev støttet af et folkeligt oprør. Opstanden varede i 12 dage i oktober 2019 og mobiliserede en bred front i kamp mod de neoliberale reformer, og politistatsmetoder. Samtidig formede bevægelsen sine egne krav for rettigheder, for frihed og demokrati.

Læs mere om klassekampen i Ecuador i magasinet Enhed og Kamp.


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater