Milliarderne ruller i privatiseret Corona indsats

Konsekvenserne af årtiers privatiseringer og nedskæringer i det offentlige har vist sig med dødelig alvor her under Covid-19. Alligevel forsætter regeringen og Folketinget med at bekæmpe pandemien med samme uduelige medicin. Med mere privatisering, nye flercifrede milliarder kr. til indkøb hos private firmaer. Mens der ikke investeres i den offentlige folkesundhed og ansatte.

Af Dorte Grenaa, APK – indlæg i APK’s kongresdebat 2021

Regeringen vil nu teste dele af befolkningen op til 2 gange om ugen for at sikre en genåbning af skoler og dele af det nedlukkede erhvervsliv. Og det længes alle efter, altså genåbning. Men test hverken forhindrer, forbygger eller bekæmper Covid 19 smitte. De er et øjebliksbillede af, om man er smittet eller ej, hvor mange og hvor der er smitte. Nyttige oplysninger, hvis de blev brugt til andet end nye nedlukninger, når smitten igen stiger. Men de tiltag ser vi ikke.

Hvad kan holde smitte ude af skolerne?
Hvis smitten skal ud af skolerne igen må man bl.a. gøre det, der virkede i foråret. Små hold og halve klasser i hvert lokale, så der kan holdes afstand og større udbrud forhindres. Få lærerskift for hver klasse. Faciliteter for lærerne, så de kan holde afstand. Og ikke mindst genindførelse af flere ansatte til ekstra rengøring hver dag på alle skoler. Helt basale ting og erfaringer omkring bekæmpelse af smittefare og pandemier. Og ja, det koster penge og mere end de 600 mill. kr. til landets 1.000 folkeskoler, som regeringen har afsat til Corona- løft. Det vil så ovenikøbet være en tiltrængt investering i uddannelses-og skolesystemet, hvis det hele vejen igennem blev opgraderet med ansatte og lokaler.
Lige nu ved ingen hvem der skal teste skolebørnene og hvad man skal stille op med det barn i klassen der testes positiv. Skal barnet bare sættes udenfor døren til forældrene henter vedkommende? Og hvad så derefter?

Samme beløb som sygehusvæsenet i et år
Nogle sundhedsøkonomer hos Vive vurderer, at regeringens teststrategi kan løbe op i 200 millioner kroner i døgnet. Og at det vil koste 100 milliarder kroner om året – det samme som det koster at drive hele sygehusvæsenet – hvis alle danskere skal testes for Coronavirus to gange om ugen, som regeringen har lagt op til. Hvis man i stedet investerede i sygehusvæsnet i ansatte og sengepladser, hvad ville det så ikke også betyde for patienterne – også alle dem der nu udskydes, fordi der ikke er kapacitet til at behandle dem på offentlige sygehuse.

regeringen har allerede indkøbt kviktest for den første milliard skattekroner hos en ikke oplyst Medicare koncern. Det er sket alene på producentens egen sundhedsfaglige kvalitetsvurdering, et faktum som Sundheds-og ældreministeren forsøger at skjule under dække af at der foreligger ”en dansk vurdering”.

Skandale på skandale
Det er også private firmaer der betales overordentligt godt for at gennemføre test og hele logistikken omkring den massive testning. Her råder almindelig kapitalistisk anarki, hvor det hele lægges ned hver gang et nyt firma vinder det nyeste udbud. Senest skandalen omkring firmaet SOS, der havde sikret sig en milliardkontrakt og hvis arbejde nu er overtaget af Falck koncernen. Falck havde lige lukket sine testcentre 1.februar efter at have tabt udbudsrunden til Carelink og SOS International. Så mens skattekroner fosser ud til testfirmaer og skandaler kan regeringen og regionerne blot dække sig ind under EU’s udbudsregler.

Klassedelt genåbning
Hele vejen igennem den slingrende Corona indsats har det været Dansk Erhvervsliv og Dansk Industri, der har været dukkefører for regeringen, dens støttepartier, der højst er bekymrede og den såkaldte opposition der spiller taktisk kritisk, men er enig i at det er erhvervslivets sundhed der kommer først.

Den store testning skal i høj grad bruges til at en negativ test og et vaccinepas skal give adgang til en række ting, der kan købes for penge. Og på den måde deles befolkningen op i dem, der bliver inkluderet i genåbningen og dem der bliver ekskluderet. Så kan kapitalismens væksthjul igen snurre på fuld kraft og de ekskluderede må selv sørge for hurtigt at gøre sig fortjent til at komme med. En genåbning der vil ramme lige så klassemæssigt skævt som selve Coronapandemien.

At privatisering og overførelse af skattepenge og samfundets værdier ikke er nogen ny socialdemokratisk politik, er der mange eksempler på. Her i Coronapandemien er det værd at huske på, at den Socialdemokratiske Thorning regering og den daværende minister for Sundhed og forebyggelse Astrid Krag fik flertal i Folketinget i 2012 for salget af vaccineenheden under Statens Serum Institut. Stedet hvor ansvaret for det danske beredskab mod smitsomme sygdomme er placeret. Fire år senere blev produktionen af vaccine solgt for bare 15 mill. kr. og er nu ejet af det saudiarabiske konglomerat Aljomaih Group.

Ja, folk er ved at være trætte af et år med Corona-restriktioner og ingen udsigt til de kan ophæves i nær fremtid. Men mest af alt er tilliden til, at regeringen arbejder for folkesundheden fremfor at sikre interesserne for de store i erhvervslivet ved at smuldre. Det bliver mere og mere tydeligt, at regeringens krisepolitik skal sikre, at de ikke bare overlever og kommer igennem den økonomiske krise som pandemien har accelereret, men ovenikøbet tjener tykt på den.

Hvad så?
Kravet er en løbende opgradering af den ikke voldelig del af den offentlige sektor, der har med mennesker at gøre. Et her og nu hårdt exit ud af nedskærings- og rationaliserinspolitikken. Et lige så hårdt stop for privatisering og udbud af offentlige opgaver. Nationalisering af tidligere offentlige kerne institutioner.
Men det i sig selv løser ikke problemerne. For vi har en benhård kapitalistisk klassestat, der ikke arbejder for alles bedste og slet ikke befolkningens og arbejderklassens. Den er den der leder og administrerer den offentlige sektor. At den som arbejdsgiver er helt på linje med de privatkapitalistiske arbejdsgivere, har vi lige set med overenskomstforligene på det offentlige område.

På hvert eneste område må der skabes enhed omkring helt konkrete og kontante krav. De må samtidig rettes mod at de ansvarlige politikere og skjulte embedsfolk, der såfremt de ikke vil indfri kravene må gå af og vige pladsen for dem, der vil.
Kampen om den offentlige sektor – det der er tilbage og dens fremtid – er et vigtigt spørgsmål i klassekampen for os alle sammen.


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne