Jernbanearbejdernes Landsklub: Vi opfordrer til at stemme NEJ!

KPnet har snakket med Kim Olesen, formand for Jernbanearbejdernes Landsklub om OK-resultatet på statens område: ”Rammen er lagt, og den er alt for lille. Vi er også parat til at stå solidariske med de andre grupper, hvis de kommer frem med deres utilfredshed og siger nej til resultatet. De skal have mere end honninghjerter! Den solidaritet har vi selv mødt. Tiden viser, at man er blevet gode til at kæmpe på tværs. Det bliver spændende at se hvad der sker. Vi anbefaler et NEJ!”

KPnet: Hvordan vurderer du det OK-resultat der er kommet på statens område?

Kim Olesen: De statsansatte har fået 4,42% på lønnen over 3 år, og det er jo interessant, at man følger prisudviklingen, i stedet for at sikre en udvikling i lønnen. Den er forhandlet så det lige akkurat skal gå i nul, men hvad hvis varmen stiger? Eller noget andet. Så kommer de ikke og siger vi skal opreguleres. Sådan fungerer kapitalen ikke.

Det er jo en ramme der bliver lagt på statens område, som både folk i regionerne og kommunerne kommer til at følge, ligesom hele det private område følger industrien. Og rammen er alt for lille. Sammenlignet med det industrien fik sidste år ligger det 1,5 % under – og den overenskomst var også alt for dårlig. Og der er ikke rigtig sat noget af til de enkelte områder at forhandle om eller til forhandlinger lokalt. De statsansatte fik heller ikke noget overhovedet på fritvalgskontoen. De har også rykket muligheden for tidligere tilbagetrækning på seniorordning med 3 år. Fra 55 til 58 år. Og så er det helt galt, at lønstigningen i overenskomsten er i procent. Det giver meget lidt til dem med lav løn. Vi opfordrer til at stemme nej!

KPnet: Hvad tænker du om forhandlernes indstilling?

Kim Olesen: Man må sige at forhandlerne kom med bøjet hoved. Forventningerne har været sat lavt. Begge parter har været enige – det skal ikke være for dyrt. Forhandlerne gik ud med at de var tilfredse hvis vi fastholdt reallønnen – vi skal bare være glade for at have råd til frikadeller – vi håber bare prisen ikke stiger! De har været enige med arbejdsgiverne om det, og begge parter har været tilfredse med resultatet.
Målet er at gøre arbejdskraften billigere og billigere både privat og offentligt. Det er også EU’s plan – vi skal være glade bare vi har et arbejde. Vi skal arbejde mere og mere og længere og længere.

Som jernbanearbejder skal man til en årlig helbredsundersøgelse fra man er 55 for at tjekke at man kan klare arbejdet. Men pensionsalderen skal op til man er måske 75! Selvom de ved man får svækkelser med alderen.

Undskyldninger er der nok af, i 2009 var det Finanskrisen, i 2012 Finanskrisen – 2015 Gældskrisen – 2018 Efterdønninger af Finans og Gældskrisen – i 2021 Coronakrisen. I 2023 og 24 vil de snakke om efterdønninger af Coronakrisen.

Men samfundet er rigt, de rige bliver rigere, aktiemarkedet klarer sig suverænt, det hænger ikke sammen. Kan det være rimeligt at dem der skal holde hjulene i gang skal betale?

KPnet: Hvad med mere flexibilitet, har arbejdsgiverne fået forringelser igennem ifht arbejdstiden?

Kim Olesen: Hos os er vi allerede presset ifht vores arbejdstid og arbejdsplanlægning. Men jeg har bemærket at der i aftalen bliver lagt vægt på at fremme hjemmearbejde. De har fået øjnene op for under corona’en, at have folk siddende hjemme. Så snakker de ikke så meget sammen.

Og den vil de sikkert forsøge at sælge som noget positivt. Men folk føler reelt de har fået fodlænke på. Hele spisebordet er blevet til en arbejdsplads

KPnet: Hvordan ser du på OK-kampen videre frem?

Kim Olesen: Det store slag kommer nu. Rammen er sat, og der er ikke noget at hente i den. Hvad siger pædagogerne og sygeplejerskerne osv, hvordan kommer de til at reagere. Det er demobiliserende, at lærerne blev tæsket på plads og fagforeningen indgik en aftale inden OK21 og fik den stemt igennem. Men solidariteten er der. Vi er også parat til at stå solidariske med de andre grupper, hvis de kommer frem med deres utilfredshed og siger nej til resultatet. De skal have mere end honninghjerter!

Den solidaritet har vi selv mødt. Tiden viser, at man er blevet gode til at kæmpe på tværs. Det bliver spændende at se hvad der sker. Vi anbefaler et NEJ.

Følg Jernbanearbejdernes Landsklub på facebook

APK inviterer til onlinemøde 18. februar kl. 16.30-18 – Åbent for alle interesserede
Faglig kamp på tværs


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne