Staten skyder flere penge i vaccineproduktion – firmaerne beholder patenter og profit

Medicinalindustrien har indtil coronapandemien opstod ikke satset mange af deres investeringer på vacciner. Deres interesse i området er nu ændret og firmaerne har halset afsted for at komme først med vaccinen. Men dette er sket med massiv kapitalstøtte fra det offentlige. Og industrien kræver nu en endnu større satsning fra staten. Staten skal igen gå ind i vaccineproduktionen, men denne gang i et offentlig-privat samarbejde, hvor befolkningen betaler, mens patenterne og profitten stadig ejes af medicinalmonopolerne.

Johnson and Johnson, verdens største medicinalfirma er blandt de firmaer EU har indgået aftale med om vacciner

Overalt i verden ser vi hvordan staterne har lagt viden og forskning i de private firmaers hænder og støtter dem økonomisk, mens virksomhederne høster profitterne af resultatet baseret på den private ejendomsret, monopol og patenter. Ifht vacciner ønsker medicinalindustrien verden over nu endnu mere støtte fra staten.

”Nu skal vi samarbejde”

Verdens førende medicinalproducenter har kappedes om at komme først med corona-vaccinen. Ved pandemiens start blev vi forsikret om at i lyset af den alvorlige situation ville videnskabelige resultater blive udvekslet med hinanden. Det gælder også i en vis grad grundforskningen og kortlægningen af virusset, men ikke det salgbare resultatet – vaccinerne.

Jo, nogle virksomheder slog deres ekspertise samme, som f.eks. Sanofi og GlaxoSmithKline. Ikke for at ”beskytte så mange mennesker som muligt mod Covid-19”, som de skrev i deres pressemeddelelse, men for at kunne blive de første der nåede i mål og kunne høste gevinsten.

Andre kapitalgrupper slog på en fælles interesse i at bekæmpe pandemien

Andre magtfulde kapitalfraktioner appellerede faktisk til et sådant samarbejde og til staternes indgriben ved pandemiens start. Deres interesse var at undgå en verdensomspændende økonomisk krise på baggrund af pandemien.

“En hidtil uset global krise kræver som svar et hidtil uset globalt samarbejde,” udtalte et medlem af ledelsen hos Aviva Investors til Financiel Times, og der lød opfordringer til at nationalisere vaccineproduktionen og få problemerne løst mest effektivt.

Herhjemme har også Dansk Industri fremsat idéer om at staten skal gå langt mere ind i arbejdet med vaccinerne. Vaccineudvikling er normalt en langsigtet opgave og ikke umiddelbart så profitabel som mange andre lægemidler, så staten må mere indover, mener de magtfulde medicinalvirksomheder.

Den almindelige tendens til at privatisere infrastrukturen betød ellers at den offentlige vaccineproduktion i Statens Serum Institut i 2017 blev solgt, men kravet for industrien om at sikre den grundlæggende økonomi mod truslen fra pandemier har fået Mette Frederiksen til at vende 180 grader, og hun udtalte på et EU-topmøde i januar:

”Jeg vil simpelthen have, at EU er meget mere på bolden, end EU er nu. Og så vil jeg også anmelde, at vi i Danmark nu begynder overvejelser om at tage næste skridt til en egen national vaccineproduktion. Det skal vi i gang med at opbygge”.

Men denne gang i et offentlig-privat samarbejde, understreger Dansk Industri.

Det er dette, som også firmaet A J Vaccines ser for sig, som en del af en beredskabsplan. AJ Vaccines var tidligere en del af Statens Serum Institut, den del der i 2017 blev solgt til Saudiarabien på baggrund af en beslutning taget af den daværende SR-regering. A J Vaccines vil nu producere coronavaccine på licens, støttet af staten.

Politiken skriver d. 14.2.21:

”Ifølge Dansk Industri bør Lægemiddelstyrelsen, Statens Serum Institut og repræsentanter for forskningsmiljøet på universiteterne sætte sig sammen med de private aktører og lægge en plan for en ny dansk vaccineproduktion”.

For den kapitalistiske økonomis overlevelse er udbredelsen af vacciner nu så vigtig, at dette felt skal ophæves til en fælles interesse. På hele klassen af kapitalisters vegne skal der investeres i vaccineudvikling og produktion. Udviklingen skal betales af befolkningen gennem offentlige-private samarbejder, mens patenterne og profitten bevares på kapitalens hænder.

Læs også

Global ulighed i fordeling af vacciner
KPnet 5. februar 2021

Medicinproduktion for folkesundhed eller profit?
KPnet 26. januar 2021

Medicinalindustrien scorer vaccineprofitter på 60-80%
KPnet 28. december 2020

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater