Slumstormerbevægelsen 50 år

I 1971 besatte en gruppe unge hele opgangen i Jægersborggade 3, som havde stået tom længe. Kollektivet Jægergården var født. Slumstormere blev de kaldt og de blev hurtigt meget populære i gaden.

Boligkampen har altid været en central del af arbejderklassens kamp. I dag koncentreret om forsvaret for de almene boliger og i kampen for lavere husleje.

For 50 år siden var der udtalt bolignød i bl.a. København. Samtidig stod huse tomme, fordi ejerne afventede en lov om, at man måtte sælge sit hus som ejerlejligheder.

En privatisering af boligmarkedet som har ført til de helt urimelige boligpriser i dag.

I 1971 besatte en gruppe unge, 20 i alt, hele opgangen Jægersborggade 3, som havde stået tom længe.

Kollektivet Jægergården var født.

Slumstormerne, som vi blev kaldt, blev hurtigt meget populære i gaden.

Jægersborggade bestod af små 2 og 3 værelses lejligheder hvor der boede arbejdere. Kvinderne gik oftest hjemme.

Beboerne synes det var sejt, at vi havde trodset boligspekulanterne.

Vi oprettede både en cafe, Folkets Cafe, hvor alle kunne komme ind og få en kop kaffe en snak. Oppe i huset indrettede vi nogle rum som børnehave, så kvinderne kunne få nogle fritimer.

Jægergården blev barrikaderet, trappen fra hoveddøren op til 1.sal blev smadret, så vi ikke kunne blive overrumplet af politiet ad den vej. Man skulle ind i gården, hvor en stige fra 1.sal blev hejst ned, så man kunne kravle op.

Mens vi boede i Jægergården lavede vi bl.a. en hemmelig nataktion. Vi besatte nogle lejligheder i et nybyggeri. Lejlighederne stod tomme fordi de var alt for dyre. Og så begyndte den store badefest, alle skulle i bad i de moderne badeværelser, mens vi vaskede vores tøj i fællesvaskeriet. I løbet af natten var vi væk igen.

Da vi endelig blev stormet af politiet endte vi i 14 dages isolationsarrest.

Også der oplevede vi slumstormernes popularitet, selv fængselspersonalet var venlige og vi modtog pakker og breve fra folk, der syntes det var godt kæmpet.

Sidenhen lavede vi flere andre boligaktioner, men vi var begyndt at studere, først Mao siden Marx og Lenin, så 10 år efter var bl.a. en kerne fra Jægergården med Klaus Riis i spidsen initiativtager til at samle de kommunistiske kræfter og stifte DKP/ML. Som nu er videreført i Arbejderpartiet Kommunisterne.

Se filmen Slumstormerne, som Christian Braad Thomsen lavede i 1971, det er både et stykke historie og et sjovt tidsbillede.

Den populære slumstormerplade  “Det kan blive bedre kammerat”  blev genudgivet i 2013 – se her

Læs omtale i forbindelse med slumstormerpladen.

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater