Oktober Radio: Militser, militarisme og USA

Udsendelsen den 31. oktober 2020

I denne uges podcast kommer vi ind på hvordan det kan være, at der findes bevæbnede grupper i USA der kalder sig militser eller borgerværn. Vi kommer også kort ind på valget i Bolivia, og vi omtaler en ny bog om genopdyrkning af Heden i Jylland, og kommer også rundt om DSBs nye elektriske lokomotiver.

Op til det amerikanske præsidentvalg har nogle stærkt bevæbnede grupper fået opmærksomhed i den borgerlige presse. De kalder sig militser, men det er ret diffust hvad der egentlig er baggrunden. Bevægelserne har ikke meget til fælles andet end at være tilhængere af retten til at bære våben. Og en stærk mistro mod statsmagten. Nogle af de bevæbnede grupper har tydeligvis en ideologisk overbygning og er antikommunister, racistiske eller direkte nazistiske, og forestiller sig en racekrig.

Vi taler om at det er et fænomen, vi har set i mange lande ned gennem historien, statsmagten er svag og ikke sørger for at selv basale levevilkår for de fattigste, og udkantsområderne. Når arbejdspladserne er forsvundet, og ingen tager sig af om der er rent vand eller strøm, så mister den kapitalistiske stat og det borgerlige demokrati sin legitimitet, og der bliver basis for at folk organiserer sig selv med de løsninger, som de kan se. Det skal derfor ikke komme som en overraskelse, at der er nogen der falder tilbage på den militaristisk og antikommunistisk propaganda, der konstant larmer løs fra borgerskabets reaktionære støjsendere.

Valg i Bolivia
Sidste år blev satte militæret sig på magten efter at deres kandidat ikke vandt valget. Mens den valgte præsident Eva Morales blev tvunget til at flygte ud af landet. Kupmagerne blev mødt med massiv modstand, og lovede at udskrive nyvalg, efter få måneder. Da covid-19 sygdommen begyndte at sprede sig ud over verden, blev det brugt som undskyldning for at fortsætte diktaturet. Det førte til yderligere protester og til sidst blev valget udskrevet, og igen vandt Morales parti klart i første runde, nu med den tidligere finansminister som præsident og regeringsleder.
Vores kammerater i Bolivia udtaler at kampen langt fra er slut. Opgøret med de kriminelle kupmagere må føres igennem, og udsalget af ressourcer til udenlandske monopoler må stoppes.

Læs mere her:
Valget i Bolivia: Det bolivianske folk tager afstand fra kup og fascister

Ny roman om genopdyrkningen af den jyske hede.
Forfatteren Ida Jessen har netop udgivet roman Kaptajnen og Ann Barbara, om dengang man i begyndte at fatte interesse i at forsøge at genopdyrke heden. Det hårde landskab der var efterladt efter at tidligere århundreder havde fældet træerne og forsøgt at dyrke landbrug uden held.

Ida Jessen har både drama og romantik og intriger, men giver også et skarpt blik på det danske klassesamfund i 1750erne, hvor landarbejdere blev behandlet som slaver, og herrefolket forgreb sig på deres undersåtter. Figurerne er baseret på virkelige personer, og kan godt anbefales.
Kaptajnen og Ann Barbara

Vectron
DSB har endelig besluttet sig for at erstatte de 42 gamle diesel ME-lokomotiver, der stod for 13 procent af den samlede CO2-udledning fra togdriften i Danmark, med et nyt moderne lokomotiv der kører på el. Det nye lokomotiv kommer i første omgang kun til at køre rundt på Sjælland, men i takt med at der også kommer nye vogne med tilladelse til at køre i Tyskland, vil man også bruge dem på ruten København – Hamborg.
Vi kommer ind på om dette endelig er slutningen på de mange år hvor elektrificering af jernbanen er udskudt, og toppen i Statsbanerne og det politiske flertal har gennemtrumfet den ene absurd dyre fejltagelse efter den anden. Vi tror det ikke.

LYT TIL UDSENDELSEN HER

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne