Oktober Radio: Pensionsalder, elbiler, sexovergreb, stereotyper og mediebilledet

Udsendelsen d. 12. september 2020

I denne uges podcast kommer vi først ind på Krifa (den kristelige arbejdsgiver organisation) der på en helsides annonce i Politiken går imod pension. Og vi taler om Eldrup kommissionens håbløse ideer om el-biler. Og til sidst kommer vi ind på #MeToo i Danmark der har svært ved at løfte sig videre fra overgrebsdiskussionerne

I denne uge har flere fagorganisationer været på gaden med aktioner og opråb, der er rettet imod den stigende pensionsalder. Det er en kampagne der alene er rettet imod Folketinget der snart skal stemme om at løfte pensionsalderen fra 68 til 69 år. Mange syntes at det har været et knæfald for den socialdemokratiske regering at den end ikke har været et krav om at sende velfærdsforliget på pension, og sætte pensionsalderen ned til 65.

I den gule ”fagforening” Krifa, er man til gengæld gået i gang med en modsat kampagne, der er en kopi af dansk arbejdsgiverforening, nu blot med et menneskeligt ansigt. På en helsidens annonce i Politiken og på den sociale medie presse skriver man ”Hellere god arbejdslyst end tidlig pension”, og at det i stedet gælder om at skabe så gode arbejdspladser at folk slet ikke ønsker at forlade dem…

Vi har den holdning at Krifa slet ikke er en fagforening, og deres synspunkter i denne sag viser meget godt på hvilken side de står. Der er mere i livet end arbejdslivet, og fakta er, at der ikke findes et arbejde der ikke slider folk ned på den ene eller anden måde.

Læs også
Nej til højere pensionsalder! Demonstration i København

Eldrup og elbiler
I denne uge kom elbil kommissionen med deres længe ventede udspil til en afgiftsregulering, der skulle understøtte en hurtig indførelse af el-biler i Danmark. Det var oprindeligt et udvalg nedsat under Lars Løkke Regeringen, men det fik altså lov til at fortsætte arbejdet med samme kommissorium efter folketingsvalget. Og som det ofte sker med den slags udvalg, så er resultatet allerede givet på forkant. Konklusionen var at hvis et skifte ikke må koste statskassen noget, så er handlemulighederne stærkt begrænsede, og ambitionerne om en million elbiler blev derfor skudt ned af kommissionen.

Vi skal heller ikke forvente at bilindustrien selv når i mål, uden at de bliver tvunget til at stoppe med at sælge benzin og diesel biler. I denne uge fik de første tyske kunder leveret den meget længe ventede ID.3. Men prisen på en sådan ny bil er over 320.000 kr., hvilket er 60 – 80.000 mere end en ny benzinbil fra samme firma og biltype. Det betyder at selvom alle jo gerne vil skifte til elektriske biler med det samme, så har flertallet reelt ikke råd som priserne er nu.

Kamp mod sexovergreb kan ikke stå alene
Bombshell er en film om de kvinder der til sidst fik nok og lagde sag an mod ledelsen på den højreorienterede amerikanske tv kanal, FOX News – ejet af den australsk-amerikansk mediemogul, og milliardær Rupert Murdoch.

Den konkrete kamp endte med en sejr, men hele den rolle som kvinder har i nyhedsmediet blev ikke ændret. Her kæmper man for at kvinder mister retten til at bestemme over deres egen krop, og økonomiske og politiske rettigheder rulles tilbage, og ligestilling på arbejdsmarkedet erstattes med ”hjem til kødgryderne”. Kvinder i medier er mest taget med for sikre kvindelige seere til reklamer, men man ser helst at de ikke siger deres mening, og udelukkende beskæftiger sig med emner som indretning, mad, mode og familie osv..

Det er ganske utåleligt, og det er ikke så underligt at sex overfald og krænkelser er i direkte forlængelse af dette bagved liggende religiøse og reaktionære mandschauvinistiske kvindesyn. Det sker især i mediebranchen og underholdning, men også i f.eks. IT industrien, hvor spilindustrien, og google og facebook er kendt for deres nedladende syn på kvinder.

#Meetoo i den danske forstand, har de seneste uger fået lidt fornyet opmærksomhed, men det er stadig en diffus bevægelse, hvor man ikke rigtig har besluttet sig for om man alene vil gå efter sex, overfald og krænkelser, eller man også tør binde an med at angribe magtstrukturer og mandschauvinistiske kvindesyn der er så dominerende, også i Danmark.

Læs også
Udviklingen af kvindekampen i dag

 

LYT TIL UDSENDELSEN HER


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne