Håndslag -Tidsskriftet mod fascisme og krig – Nyt nummer udkommet

August-nummeret af det antifascistiske tidsskrift Håndslag er nu på gaden og på vej ud til abonnenterne.

Et gennemgående tema i bladet er racismen før og nu. Al historie viser at racehad og nationalitetshad har  været og er stadig sikkerhedsventiler, hvor igennem en gærende utilfredshed får afløb. Det er magthavernes middel til at styre befolkningens utilfredshed.

“Et begreb som racisme svæver ikke frit i luften, men er en håndgribelig politisk udtryksform. Den var en uadskillelig og bæ­ren­de idé i den aggressive nazistiske ideologi. Nazisme og racisme er som en­ægge­de tvillinger. Nazismen betød som bekendt overfalds­krig, blodig og terroristisk undertrykkelse af al modstand, og derfor er det nødvendigt at gøre opmærk­som på den eksisterende og voksende fare for, at giften kan sprede sig.”

Sådan står der i lederartiklen som dermed også introducerer det gennemgående tema i bladet. Der bringes bl.a. en analyse af Hans Scherfig – Raser og mennesker – som han skrev i 1935 til ugebladet Ude og Hjemme. Den var bladets hovedartikel og fik her titlen ‘Har man Lov at dræbe i Race-Renhedens Navn?’ og naturligvis et udtryk for den strøm af foruroligende nyheder, der i en lind strøm kom fra den store nabo fra syd. Begreber som “Untermensch” og racehygiejne diskuteredes. Herhjemme godtog man tysk antijødisk lov. Socialdemokratiets store “humanist” K.K. Steincke gik med brask og bram ind for racehygiejne!.

Også racisme og diskrimination som opleves i dag, fra somaliere i Århus der hetzes åbenlys mod og der faktiske danske statsracisme, der gennemsyrer lovgivning som f.eks. ghettopakken og starthjælp kommer under behandling.

Den amerikanske protestsanger og sangskriver – David Rovics – har til bladet leveret en analyse af, hvad der sker i Portland i forbindelse med Black Lives Matter demonstrationerne. Protesterne er store, som han skriver: “Åbenlys racistisk diskrimination. Åbenlys imperialisme af den type som involverer militæret eller andre former for meningsløs myrderier får respons”!

Og så er det jo som bekendt 75-året for nedkastningen af atombomberne over Hiroshima og Nagasaki – verden værste og frygteligste terrorhandling – med over 200.000 døde! Bladet har bl.a. en lille reportage fra markeringen heraf i København under parolerne: ● Aldrig mere et Hiroshima og Nagasaki. Forbyd atomvåben – Danmark skal underskrive og ratificere FN´s traktat om forbud mod atomvåben!

Bemærk forsidebilledet af den britiske fotomontagekunstner Peter Kennard,  er kendt for de billeder han skabte til kampagnen for atomnedrustning i 1970-80’erne. Og det sigende biledet herunder skabte han i protest mod Iraq-krigen

Tony Blair's Iraq selfie
Tony Blair’s Iraq selfie

Om Håndslag
Håndslag er udkommet i 35 år og har siden 1995 været et fællestidsskrift for Aktive Modstandsfolk og Folkebevægelsen Mod Nazisme. I 2017 blev Stop terrorkrigen – Ud af Nato tilknyttet Håndslag og med i redaktionen.

Med Håndslag fik modstandsbevægelsen det nødvendige stridsskrift, der har formået at fremdrage, dokumentere og forbinde dens erfaringer, dens kamp og det sejrrige oprør fra dengang med kampen for fred og frihed, mod krig og fascisme af i dag.
De Forenede Nationer, FN, blev stiftet på dette grundlag – på opgøret med nazisme. Og Danmark blev medstifter af FN udelukkende fordi befolkningen med modstandsbevægelsen den 29. august 1943 fyrede samarbejdspolitikkerne.

Modstandsbevægelsens dyrekøbte erfaringer fastholdes stadig og forbindes med dagens aktuelle spørgsmål og kampe.

Bladets fokus er, med en redaktion af folk, som er født efter befrielsen i nogen grad ændret til i højre grad at fokusere på dagens globale kamp for fred og frihed, mod krig. Med mere stof omkring de spørgsmål der optager antikrigsmodstanden i Danmark samt de aktuelle fascistiske udviklingstræk rundt omkring i verden.
Håndslag støtter modstanden mod dansk oprustning og krigsdeltagelse, og NATOs vilde oprustning af Norden – såvel som mod EU’s militarisering og opbygning af en egentlig europahær. Vi er for et atomvåbenfrit Danmark, uafhængigt af de militære alliancer – et Danmark udenfor NATO og EU.

Der er brug for Håndslag i dag. Nazismen blev nok slået i 1945. Den blev ikke udryddet. Det samme gælder faren for en ny verdenskrig.

Håndslag hjemmeside – Læs her

Tegn abonnement på Håndslag 4 numre årligt 150,- kr. her eller skriv til Håndslag mail: haandslag@gmail.com

Tidligere nr. kan bestilles via redaktionen – 30 kr. plus porto.


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater