Toppen i dansk fagbevægelse flyder over med ros til socialdemokratisk pensionssvigt

Fanfare og trommehvirvler fra Fagbevægelsens Hovedorganisation har fulgt det socialdemokratiske pensionsudspil i denne uge. Det øverste pamperlag forsøger på alle måder at sælge skidtet som rigtig godt. Løgnen er dog blevet tilbagevist fra flere lokale 3F afdelinger rundt i landet: Regeringens udspil hjælper overhovedet ikke, det er ren politisk teater. Der skal dække over at ’velfærdsforliget’ og den generelle stigning i pensionsalderen kan fortsætte.

Mette Frederiksens regering fortsatte traditionen med svigt og løftebrud, da de i denne uge lancerede en såkaldt tilbagetrækningsreform. Arbejderklassen er blevet ramt af årtier med udhuling af folkepensionen, likvideringen af efterløn, og nedskæringer i dagpengeregler, men nu skulle de ældste på arbejdsmarkedet have et lille bitte plaster, i form af en ret til at skære et par år af den stadig stigende pensionsalder.

Udspillet dækker dog kun en brøkdel og er udelukkende rettet mod ufaglærte og faglærte med minimum 42 år på arbejdsmarkedet, og slet ikke de der starter deres arbejdsliv i dag – for forslaget udelukker alle der har taget en omvej i gymnasiet eller anden ungdomsuddannelse. Heller ikke sygeplejersker, pædagoger, skolelærere med flere regnes som værdige.

Ikke desto mindre har Fagbevægelsens Hovedorganisation og 3F stået i kø for at rose udspillet og opfordre politikerne til at komme i arbejdstøjet. Lizette Risgaard udtalte med det samme:

”Det er et rigtig godt udspil, regeringen er kommet med. Regeringen retter med udspillet op på noget af det, velfærdsforliget stadig mangler. Nemlig at sikre, at rigtig mange af dem med lange arbejdsliv fremover kan trække sig tilbage uden at stå med hatten i hånden. Derfor er det et rigtig godt udgangspunkt for en god aftale”.

”For mig er det åbenlyst. Selvfølgelig findes der en gruppe i vores samfund, som fortjener en ret til tidligere tilbagetrækning.”

Meningsmålinger udarbejdet for fagbevægelsen før forslaget blev kendt, har peget på en meget stor opbakning til tidligere pension, ikke mindst til folk der har haft et nedslidende arbejde. Men alle steder har man ”glemt” at fortælle at pensionsalderen stadig er stigende, og derfor vil nye der træder ind på arbejdsmarkedet i dag stadig med den nye ordning skulle forvente at skulle arbejde til de bliver 70 uanset hvor tidligt de er kommet i gang.

Som de skriver fra 3F Transport Logistik & Byg i Århus:

”Det giver ikke mening at snakke tidlig tilbagetrækning for vores medlemmer når pensionsalderen forsat skal stige i takt med vores middel-levealder. Tempoet og forventningerne til produktivitet stiger på vores arbejdspladser. Og hverken din krops arbejdsevne eller arbejdsmiljøet på vores arbejdspladser modsvarer den forlængede levealder.

Ordningen om tidlig tilbagetrækning skal udvides, så den dækker dem der har brug for det – og vores pensionsalders fortsatte stigning skal stoppes! Først da kan vi begynde at snakke om værdig pension!!! ”

I skærende kontrast står budskabet fra Fagbevægelsens Hovedorganisation, der reelt undsiger kampen mod velfærdsforliget og den stigende pensionsalder.

Værdig pension?

3F TLB (Sommervej i Århus) har sendt denne pressemeddelelse:

3F TLB støtter intentionerne i forslaget om tidlig tilbagetrækning – at folk med et langt arbejdsliv får ret til at trække sig tidligere tilbage fra arbejdsmarkedet uden at skulle godkendes til det, af diverse sundhedsfaglige instanser. Så langt så godt.

Desværre er forslaget i sin nuværende form alt for snævert!

Anciennitetskravet betyder at hovedparten af de medlemmer der i dag kigger langt efter pensionen efter mange hårde år på arbejdsmarkedet, ikke vil kunne bruge ordningen.

Du skal være startet på arbejdsmarkedet som 17-årig for at få alle 3 år – ellers kan du ikke nå at opfylde anciennitetskravet og er du først startet som 20 årig mister du retten helt.. Har du taget en pause fra arbejdsmarkedet, for eksempel taget uddannelse på SU, været på kontanthjælp – eller brugt et ½ år på at rejse ud i verden – trækkes det fra din anciennitet og du mister din ret til tidlig tilbagetrækning.

I vores afdeling har vi sikkert nogle der lever op til kravene – og som får glæde af ordningen. Men de færreste af vores medlemmer som har pensionen inden for rækkevidde og har brug for den her løsning efter et langt og hårdt arbejdsliv vil ikke kunne leve op til disse krav.

Det nuværende forslag løser kun problemet for ganske få af de mange der i dag slæber sig igennem arbejdsdagen på en blanding af panodiler og stædighed.

Vores lidt yngre medlemmer får heller ikke glæde af ordningen. Kun ganske få er startet på arbejdsmarkedet som 17-19 årige. Århus er en uddannelsesby – det betyder at rigtig mange (mindst) har været forbi en ungdomsuddannelse inden deres debut på arbejdsmarkedet.

De har altså tabt deres ret til tidlig tilbagetrækning allerede inden den første dag de stempler ind på lageret, sætter sig i lastbilen eller træder ind i skuret på byggepladsen.

Og det er måske det mest sørgelige ved forslaget: det giver ingen tryghed for de mange unge som i dag arbejder i vores brancher og nu begynder at få de første skavanker – eller for de unge som står overfor at skulle vælge deres vej ind på arbejdsmarkedet.

Stempler du ind som 20-årig på din første arbejdsplads vil du kunne se frem til en pensionsalder på 73 år – og uden ret til tidlig tilbagetrækning…

Endelig giver det ikke mening at snakke tidlig tilbagetrækning for vores medlemmer når pensionsalderen forsat skal stige i takt med vores middel-levealder. Tempoet og forventningerne til produktivitet stiger på vores arbejdspladser. Og hverken din krops arbejdsevne eller arbejdsmiljøet på vores arbejdspladser modsvarer den forlængede levealder.

Ordningen om tidlig tilbagetrækning skal udvides, så den dækker dem der har brug for det – og vores pensionsalders fortsatte stigning skal stoppes! Først da kan vi begynde at snakke om værdig pension!!!

Thorkil Jansen, afdelingsformand, 3F TLB Århus

Læs også
Ingen problemer er løst for Arne – sæt pensionsalderen ned!
KPnet 19. august 2020

Vi kræver arbejde og pensionsalderen sat ned
Udtalelse APK


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater