Danmark i krig i Vestafrika

Den officielle betegnelse for dansk militærs indgriben i Sahelområdet i Afrika er ’kapacitetsopbygning’. For afrikanerne er der tale om imperialistisk besættelse og krig mod befolkningen. Nu øger Danmark sit bidrag til den fransk ledte krig og sender enheder fra Jægerkorpset og Frømandskorpset

Terrorister, regeringsmagten og udenlandske tropper står i et voldeligt opgør om indflydelse og ressourcer i Mali og Sahelområdet. En krig med ødelæggelse og mange civile ofre, som altid hvor Vestens imperialistiske krige rammer, under et bekvemt dække af terrorbekæmpelse.

To danske helikoptere har siden december været udstationeret i Gao i Mali og en offensiv er under opbygning. Under den fransk ledte operation vil de danske tropper og materiel kunne blive sat ind direkte kamp.
Se
Imperialistisk indblanding i Mali – Danmarks deltagelse med soldater og materiel vedtages torsdag
KPnet 22. oktober 2019

Den franske operation er en forpost for både franske og EU’s imperialistiske interesser.
Federica Mogherini, EU’s udenrigschef udtalte ved en tidligere lejlighed om operationen i Sahel:

”Frankrigs engagement er et essentielt bidrag til EU’s indsats i området”. Ligesom EU Kommissionen har klaget over, at andre EU-landes bidrag nærmest kun var symbolske. Da 13 franske soldater sidste år blev dræbt i et helikopterslag i Mali, fremførte daværende formand Jean-Claude Juncker, at Frankrig var det eneste land der ”forsvarede EU’s ære og sikkerhed”.

Optrapning: Regeringen lover Jægerkorpset og Frømandskorpset

En offensiv under operationen med navnet Operation Takuba vil ifølge Politiken betyde, at den danske deltagelse kan blive øget med deltagelse af enheder fra Jægerkorpset og Frømandskorpset. Selvom denne beslutning retteligt burde igennem Folketinget har krigsminister Trine Bramsen allerede i marts givet Danmarks tilsagn til denne udvidelse, ligesom specialtropperne i flere år har trænet til med henblik på netop dette gennem Operation Flintlock.

Optrapningen har kørt som en ren orienteringssag i Udenrigspolitisk Nævn, mens alt stod i Coronaens navn. Og i en mail til Politiken meddeler ministeriet, at den nye optrapning blot kan tages indenfor den oprindelige beslutnings rammer.

Dansk militær har intet at gøre i Afrika – alle tropper bør trækkes hjem.

Kilde bl.a.
Danske soldater i ny farlig operation mod IS i Vestafrika
Politiken 18. juli 2020


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne