Arbejdsløshed og elendige 0-timers kontrakter

En besked som “Du kører indtil du har kørt 2.500 kr. hjem, ellers lægger du bilnøglerne” er dagligdag i et job som taxachauffør. Der er elendige arbejdsforhold. En gruppe som turistbuschaufførerne kører på 0-timers kontrakter helt uden sikkerhed for et job eller løn i morgen

APK holdt i går, onsdag, offentligt møde i Oktober Bogbutik. Det blev et livligt, interessant og oplysende møde. Til tider også meget muntert, og trods emnernes alvor faldt en del spiddende bemærkninger.

Bo Weye Hansen fra chauffør området i 3 F beskrev engageret de elendige arbejdsforhold blandt taxachauffører, ikke mindst om en arbejdsuge, der er blandt det værste, der findes i Danmark. En chauffør kan f.eks. få at vide: Du kører indtil du har kørt 2.500 kr. hjem, ellers lægger du bilnøglerne.

Det er til dato sådan, at tre fjerdedele af chaufførerne ikke får nogen pension!

Vi hørte om deres kamp mod Uber og om arbejdet med at få organiseret chaufførerne.

Bo beskrev hvor omfattende arbejdsløsheden er blevet blandt turistbuschaufførerne. Godt nok er mange af dem endnu på hjemsendelsesordninger, men når det stopper vil der stadig være lang udsigt til at beskæftigelsen kommer op igen. Situationen er ekstra svær, fordi det er udbredt blandt denne chaufførgruppe, at arbejdsgiverne kun giver dem såkaldte 0-timers kontrakter. Dvs. de er fuldtidsansat på en kontrakt som ikke garanterer så meget som 1 krone i indtjening. Som Bo fortalte, i den branche ser vi aldrig fyringer, selvskabet holder bare op med at tildele chaufføren ture, hvis det f.eks. er en chauffør der vil være tillidsmand eller som har brokket sig.

Se videooptagelse af Bo Weye Hansens indlæg her

KPnet bringer senere en artikel, der beretter om chaufførernes situation.

Jonas Ørting, APKs formand, slog fast at de 1000 største virksomheder i Danmark aldrig har tjent så meget, som de har gjort gennem de seneste 10 år.

Han beskrev, hvor omfattende arbejdsløsheden er ved at udvikle sig, at der ligger en af kapitalismens overproduktionskriser bagved.

Der ligger en langvarig kamp foran os for de arbejdsløses krav og for udviklingen af en fælles kamp.
Se videooptagelse af Jonas Ørtings indlæg her

I diskussionen, som fulgte, blev der bl.a. lagt vægt på 30 timers kravet – 30 timers uge med fuld lønkompensation.

Og man kom ind på, at arbejdsløsheden først kan afskaffes i et andet samfundssystem.

Kristian Kaa, som ledte mødet, konkluderede, da han måtte bremse diskussionslysten: Dette er kun det første i en række møder.

Lisbet Bonde, APK København


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne