Overalt i verden bliver migrantarbejdere ramt af corona-krisen

Sæsonarbejde på marker og i frugtplantage, eller det tunge arbejde på slagterier og i industrien, eller det beskidte arbejde i byggeriet. Alle lande har systematisk udnyttet den rigelige adgang til billig arbejdskraft fra udlandet. Nu har den globale corona-krise sat fokus på, hvor mange mio. mennesker der hvert år er tvunget til at leve og arbejde under kummerlige forhold, for at sikre mad på bordet i de rige lande, og superprofitter til monopolerne

Skal grønsager og frugt, bevæge sig fra markerne til hylderne i supermarkedet, så skal den igennem talrige hænder, hægtet fast på arbejderes bøjede rygge. Rigtig mange af de fødevarer, der konsumeres i Vesten, ville simpelthen rådne ude på markerne, hvis ikke mange mio. immigranter hvert år kom rejsende og høstede og pakkede fødevarer i højsæsonen. Det er lange arbejdsdage, med en ringe løn, og dårlige toiletforhold, og til natten spises man af med usle barakker eller gamle skurvogne til indkvartering. Til gengæld perfekte forhold for smitte som corona-virus.

Hvert år har sine historier om store bedrifter, også i Danmark, der har hyret sæsonarbejdere fra Østeuropa, men mangler helt basale ting som toiletter, håndvaske og sæbe! Myndighederne stiller krav selv til helt små børn om at de skal vaske deres hænder konstant, og ikke må sidde ved siden af hinanden i skolebussen. Helt andre forhold gælder når de billige hænder bliver hentet ind for at sikre fødevareforsyningen, de skal hverken overholde afstandskrav når de arbejder eller når de ankommer i overfyldte busser, eller overholde krav til brug af beskyttelsesudstyr. Det er netop de betingelser der skal til for at smitte nemt kan spredes.

I en frugtplantage Washingtons Yakima Valley, hvor der dyrkes kirsebær, pærer og æbler, er arbejderne begyndt at bringe deres egen sæbe hjemmefra for at vaske hænderne, fordi virksomheden ikke leverede dem.

”Vi følte os meget desperate, meget hjælpeløse, meget desillusionerede, fordi ingen støttede os eller gav os noget for at beskytte os. Ingen handsker, masker eller desinfektionsmidler – intet,” fortalte Maria, en frugtplantage-arbejder, til CNN. ”Vi er bange, men på samme tid har vi ikke noget valg. Hvis vi ikke arbejder, kan vi ikke betale vores husleje. Vi kan ikke købe dagligvarer.”

Mindst halvdelen af ​​landbrugsarbejderne i USA er udokumenterede indvandrere. Mange er ikke dækket af en sundhedsforsikring eller ved sygefravær. Derfor frygter alle, at epidemien finder vej. At teste for Covid-19 hvis folk bliver syge, det er kun det første problem. Det virkelige spørgsmål er, hvordan man skal kunne opretholde karantæne til man bliver rask, hvis man er stuvet sammen med mange andre på meget lidt plads. Der er ikke noget sted at gå hen.

I Tyskland har regeringen hørt nødråbet fra de stakkels bedrifter i landbruget der mangler arbejdskraft. Derfor er der givet særtilladelse til, at 80.000 østeuropæiske sæsonarbejdere kan blive fløjet til Tyskland. I sidste uge landede de første fly i blandt andet Hamborg, Nürnberg og Berlin. Pyt med om det er sundhedsmæssigt forsvarligt, så længe grønsagerne kan høstes i tide og blive solgt.

Samtidig forsøger den tyske regering at få EU til at vedtage en forenkling af regler om støtte og kontrol med landbruget. Alt med den begrundelse at det er vigtigt at bevare det europæiske landbrugs levedygtighed og modstandsdygtighed, således at forbrugernes forsyninger kan opretholdes.

Altså det landbrug der hverken kan finde ud af at producere sunde fødevarer, betale en ordentlig løn, og stadig suger halvdelen af EUs budget. De skal have hjælp til at få fløjet billig sæsonarbejdskraft ind, og samtidig slippe for kontrol, og have endnu mere i støtte? Ellers vil de gå rabundus og vi skal alle til at sulte??

Den globale corona-krise har i et glimt vist hvor mange der er tvunget til at rejse rundt og arbejde under kummerlige forhold, og hvor centrale disse arbejdere er for at sikre mad på bordet i de rige lande. Og ikke mindst hvor u-levedygtigt, og råddent det kapitalistiske landbrug og den kapitalistiske produktionsmåde i virkeligheden er.


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater