Convid-19: Rengøringsfolk er også i front

KPnet har talt med en servicemedarbejder i rengøringen på et af landets store hospitaler om at arbejde midt i en Convid-19 pandemi.

En gruppe der sjældent bliver nævnt, når der tales om hospitaler og Covid-19 er de mange service-arbejdere i rengøringen, køkkener, vaskerier, portører, der bag ved holder hospitalerne i gang. Men de er også bange for deres sikkerhed hver dag.

KPnet har talt med en servicemedarbejder i rengøringen, om hvordan pandemien påvirker deres arbejde og situation.

– Vi er her hver dag, vi gør vores arbejde, men alle er bange. Bange for at blive smittet, bange for at bære smitten rundt og bange for at bringe smitte med hjem til familien. Det fylder rigtig meget blandt alle kollegaerne.

Husk på vi er uddannet i hygiejne, så ved vi, at virus der sidder på en overflade er aktiv og smittefarlig i 72 timer. Når vi skal rengøre en isolationsstue, hvor alle overflader i hele rummet skal gøres rene, så har vi fuld adgang til værnemidler. Så det er fint, at de så er besværlige at bevæge sig rundt i, når man skal gøre rent, det er det mindste problem og det tager vi gerne med, når det gælder sikkerhed mod smitte.

Nej det, der er grimt er at tænke på alle de ting, vi transporterer rundt på hospitaler uden nogen form for værnemidler. Portører der kører patienter. Ting som f.eks. lagner fra en Coronapatient, vedkommende har måske lige hostet i sit ærme eller hånd, og derefter rørt ved lagnet. Madrester på tallerkener, der skal flyttes og alle den slag ting, som bekendt også har mange overflader hver især, men som måske ikke lyder af så meget.

Vi har kun værnemidler, når vi går ind på isolationsstuer eller hos patienter mistænkt for Covid-19. men de findes jo ikke kun på de særlige intensive Corona-afdelinger. Der er jo også isolationsstuer rundt om på forskellige afdelinger, som f.eks. hjerteafdelingen. Og vi bevæger os rundt blandt alle slags patienter og sygdomme uden masker.

Noget af det, vi har fået sat i værk, er at kollegaer med kroniske sygdomme som KOL og hjerteproblemer er blevet forflyttet til de mindst udsatte job.

Hvordan med alt det ekstra rengøringsarbejde, der jo er helt nødvendigt nu?

– Vi er jo et område, der har været udsat for store besparelser gennem en del år. Der er blevet skåret ned og rationaliseret. Så man har godt vidst, at man ikke kunne presse den samme citron en gang til for at det nødvendige merarbejde skulle lykkes. Så her i rengøringen er der ansat 10 % flere til at klare det.

Hvilke tiltag har ledelsens ellers taget for at imødegå, at ansatte er bange for at gå på arbejde på grund af smittefare?

– De har, som de siger, øget tilgængeligheden til at komme til en psykolog.

Det har været kendetegnende for myndigheder og arbejdsgivers side, hvad enten de har været offentlige eller private, at sikkerhed og beskyttelse i forhold til smittefare for Corona virus langt hen ad vejen gøres til et individuelt problem og til den enkeltes ansvar og vurdering. Et problem der vil vokse i takt med genåbningen af de steder, der har været lukket ned.

Kravet må være at ingen skal arbejde i et arbejdsmiljø, hvor man udsættes for smittefare uden beskyttelse.

Læs også:
Arbejde og værnemidler – ikke bankpakker og fyresedler

SKRIV UNDER: Værnemidler NU!

APK har opstillet disse aktuelle krav:
De rige må betale – krav om økonomisk og social sikring

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater