12 timers arbejdsdag – 60 timers arbejdsuge. Vi siger nej

En såkaldt Covid-19 arbejdstidsaftale i Tyskland åbner for 12-timers arbejdsdag – 60 timers arbejdsuge på samfundsvigtige områder. I stedet kræves 30-timers uge nu! Mere personale! Højere lønninger!

Forbundsregeringen har vedtaget en såkaldt Covid 19 Arbejdstidsbekendtgørelse, som gør det muligt at udvide den daglige arbejdstid til 12 timer og op til 60 timer om ugen på “samfundsvigtige” områder som sundhedspleje, pleje, fødevareforsyning, vand- og energiforsyning, transport indtil 31.7.2020. Den daglige hviletid kan reduceres til 9 timer.

Det er grotesk! Sygeplejersker, sygehjælpere, læger havde allerede lange arbejdsdage  inden pandemien. De har brug for tid til at komme sig, så de kan udføre deres krævende arbejde. Det gælder også for andre områder. Supermarkedernes kassermedarbejdere arbejder ofte i en lang udmattede køre uden pauser for at klare spidsbelastninger. Mens overskuddet fra LIDL, Aldi, Rewe, Edeka er vokset kraftig på grund af den enorme stigning i salget, spises de ansatte af med 500 euro i engangsbetaling og skal nu også “have lov” til at arbejde 12 timer i træk.

Dette er kapitalistisk “krisestyring”! Alt er lagt på de arbejdende folks skuldre. I et ødelagt sundheds- og omsorgssystem med alt for knappe personale ressourcer gøres der ikke for alvor noget for at rette op på situationen. Det er lettere og frem for alt billigere at presse sundhedsarbejderne endnu mere.

Dette viser hykleriet i deres varme takkeord!

Og om det virkelig kun komme til at gælde frem til d. 31.7.2020, må man nok kigge langt efter. Efter Corona-krisen vil der være en dyb økonomisk krise – med tusindvis af konkurser, millioner af arbejdsløse og korttidsansatte. Så vil kapitalen igen kræve “mere fleksibilitet”.

I en erklæring afviste NGG fagforeningen på det kraftigste denne Covid-19 Arbejdstidsbekendtgørelse – og det samme gjorde IG BAU. Mens ledelse i fagforeningen Verdis ikke tager principiel afstand. De advarer om, at det “ikke bør træde i kraft og bruges”, og at “arbejdsgiverne nu må tage ansvar for deres ansatte”. Verdiformanden Frank Werneke er parat til at acceptere denne forordning som en “et mindre onde”.

Men kollegaerne ved af egen erfaring, hvordan arbejdsgiverne på klinikkerne i årevis har defineret “deres ansvar”: Det er et ansvar for profit, rationalisering, for reduktion af kapacitet og personale, for mere arbejdseffektivitet og stress.

Derfor:

Er det jeres “tak”?
12-timers dag? 60-timers uge?

Vi siger NEJ!
30-timers uge nu! Mere personale! Højere lønninger!

Oversat fra Arbeit-Zukunft 8.april 2020

Avisen Arbeit-Zukunft udgives af ‘Organisationen til opbygning af et kommunistisk arbejderparti i Tyskland’.
Denne organisation er medlem af CIPOML – Den internationale konference af marxistisk-leninistiske partier og organisationer – som også Arbejderpartiet Kommunisterne (APK) er medlem af.


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater