Genåbningsplan fra Dansk Industri: Nye milliardtilskud til kapitalen

Regeringen planlægger en genåbning af Danmark – og lige bag ved Mette Frederiksen står landets største virksomheder som Novo, Mærsk og Carlsberg. De vil have nye milliardgaver, og sætter kursen for regeringens politiske beslutninger. Det gælder også planen for ’genåbning af Danmark’

Dansk Industri kalder deres nye udspil for en grøn plan: ”Danmark ud af krisen – tilbage til grøn vækst”, men planen er kulsort. Dens logik lyder: Staten skal sikre monopolernes profit under krisen – for arbejdspladsernes skyld. Afgifter skal lempes og tilskuddet lyder på 40 – 80 milliarder kr.

I pressemeddelelsen om planen takker DI et enigt Folketing for indsatsen. De hidtidige kapitalindsprøjtninger til arbejdsgiverne var, med et A. P. Møller-udtryk ”rettidig omhu”. Men omfordelingen til kapitalen skal fortsætte, der skal smedes mens krisen er varm.
”Selv danmarkshistoriens største sikkerhedsnet er ikke nok”, udtaler Lars Sandal Sørensen, adm. direktør i DI.

Hvem styrer Danmark?

Under corona-krisen er det blevet meget åbenlyst, hvem der egentlig styrer Danmark. Den ’nationale operative stab under regeringen’ (NOST) samler netop de mennesker og den klasse, der har den egentlige ledelse af danske politiske beslutninger. Et særligt udvalg – ’covid-19-staben’ – er nedsat til at lede slagets gang under rigspolitiets ledelse. Her finder vi – citeret fra Politiken – repræsentanter for:

”Dansk Industri, Dansk Erhverv, Danske Rederier, konsulentvirksomheden McKinsey og Kammeradvokaten. Også danske nøglevirksomheder som blandt andre Mærsk, Carlsberg og Novo bidrager.”

Og der er endda helt vederlagsfrit når de sidder til møde og meler deres egen kage!

Også fagtoppen trækkes ind når planerne føres ud i livet gennem trepartsbeslutninger, men her i maskinrummet styrer dansk monopolkapital.

Koordineringen mellem kapital og stat kommer også til udtryk ved at Dansk Industris repræsentant i NOST er direktør Lars Frelle-Petersen, der indtil for nylig var ansat i Finansministeriet og Digitaliseringsstyrelsen.

Repræsentanterne for de store arbejdsgivere briefes og trækkes ind i beslutningerne før Folketingets medlemmer, og de politiske partier er ikke engang informeret om denne ’situationens generalstab’.

På sundhedssiden lover regeringen nu flere test og smitteopsporing, som det halter gevaldigt med. Her forventer DI også, at de store industrier tilgodeses, at det er de store virksomheder indenfor fødevarer og lægemiddelindustriens der nu kan få deres ansatte testet. Altså netop Novo Nordisk, Carlsberg osv.

DI’s plan er allerede koordineret med regeringen

Vil DI’s seneste udgave af deres investeringsplan også blive regeringens?
DI oprindelige grønne investerinsplan var allerede tidligere et element i regeringens kommende ’klimaplan’, hvor Mette Frederiksen har ladet erhvervslivet tage teten i udviklingen. Og man kan ikke være i tvivl om, at den nyeste plan fra DI passer som fod i hose til regeringens udmeldinger – eller omvendt.

Samtidig med at DI lancerer deres nyeste udspil, meddeler Mette Frederiksen over Ritzau:

“Verden er forandret. Den bliver ikke den samme. Derfor skal vi ikke aflyse vigtigheden af at få løst klimakrisen. Men nu skal vi etablere den økonomiske udvikling, så vi kan løse nogle af de andre udfordringer som klimaet,”

Og

“Verden har forandret sig. Det skal vi altid tage bestik af, når vi laver politik. Når vi er ude af det her, så kan vi tage bestik af, hvad konsekvenserne er for dansk og global økonomi…Vi skal sætte retning, der sikrer et mere retfærdigt samfund, vi skal øge beskæftigelsen og håndtere klimaet”.

I pressemeddelelsen fra Ritzau optræder også den allestedsnærværende Brian Mikkelsen, direktør i Dansk Erhverv, der udtaler:

“Budskabet fra statsminister Mette Frederiksen kunne ikke være mere rigtigt. Det er vigtigt, at statsministeren nævner, at flest muligt skal have et job efter coronakrisen “.

Og DI, hvor Lars Sandahl Sørensen siger:

“Vi er klar til at følge op med en omfattende plan for, hvordan vi genstarter dansk økonomi og skaber nye arbejdspladser i takt med, at vi åbner samfundet”.

Der er linet op til endnu et kæmpe angreb under dække af at ’få hjulene i gang og skabe arbejdspladser’. Vi kan belave os på en samlet omfordelingsplan, hvor krisen udnyttes og ’løses’ ved at tage milliarder fra den almindelige befolkning og forære dem til landets største virksomheder.

Situationen kræver en hurtig organisering af modstanden – for at lade de rige betale deres egen krise. At stemme NEJ til arbejdsgivernes minus overenskomst og stille krav på alle de områder af levevilkårene der nu bliver ramt.
NEJ til genåbning af Danmark på kapitalens præmisser!

Se
Her er APKs umiddelbare krav: De rige må betale – krav om økonomisk og social sikring


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne