De studerendes fordømte forår version Corona

Siden vi blev sendt hjem fra undervisningen er meget tid gået med tekniske problemer, og lykkedes det endelig at gennemføre en online undervisningstime, eller et møde i min studiegruppe – så sidder jeg bagefter og må konstatere at det kun er en brøkdel der hænger fast.
Hør mere om livet som fjernstuderende – KPnet har talt med Agnes, der er HF-studerende.

Som om der ikke var travlhed nok blandt studerende, op til årsafslutningen og eksamensræset. Så er foråret 2020 på alle måder blevet en mareridtsudgave, af alle de værste eksamensforestillinger som de studerende og skoleeleverne måtte gå med i maven. Løs problemet: Aflys alle eksamener og drop alle karakterkrav for optag på tekniske skoler, gymnasier, og videregående uddannelser. Og giv i stedet ekstra hjælp til alle der har behov for at indhente det forsømte pensum når sygdomskrisen er overstået.

– De seneste dage er mere eller mindre forsvundet fra min erindring, jeg ved ikke længere hvordan jeg skal kunne holde styr på det vi skal nå at lære. Siden vi blev sendt hjem fra undervisningen er meget tid gået med tekniske problemer, og lykkedes det endelig at gennemføre en online undervisningstime, eller et møde i min studiegruppe – så sidder jeg bagefter og må konstatere at det kun er en brøkdel der hænger fast. Det er så mange ting der forstyrrer, at der ikke er plads i hovedet til at undervisningen kan nå at bundfælde sig. Fortæller Agnes, der er studerende på HF, til KPnet.

– Dertil er der konstant en usikkerhed om hvornår vi kan vende tilbage til den normale undervisning. Varer dette meget længere, vil det være umuligt at forvente vi kan gå til en almindelig eksamen til maj. Eller en sygeeksamen senere på sommeren. Vi har simpelthen ikke haft de timer som er nødvendige.

– Og hvad så med næste år? Vi har spændt økonomien rimeligt hårdt for at jeg kan tage de enkeltfag jeg mangler for at begynde på en uddannelse, hvis jeg ikke får eksamen kan jeg ikke komme videre, og står så til at lande på bistand efter sommer. Og det vil sige min mand skal forsøge hele familien. Alle disse spørgsmål er med til at give nogle søvnløse timer, fortæller Agnes.

Samfundet sat i stå, men eksamen består

I årevis har flertallet i det danske Folketing, sammen med arbejdsgiverforeningen, pisket en stemning op mod ungdommen, som dovne og uduelige. De videregående uddannelser. Situationen for de mange, der står overfor den næste eksamen, der skal afgøre hvad de skal lave de kommende år er snart ved at blive desperat.

Den digitale katastrofe

I virkeligheden er det super svært at være selvstuderende, selv under normale forhold kræver det helt særlige arbejdsbetingelser: Så som adgang til læsesal og biblioteker, og eget lille værelse hvor man kan arbejde i uforstyrrethed. Som bekendt var det første der blev lukket ned biblioteker, og dermed adgang til at få fat i den litteratur som man skal bruge for at studere.

At arbejde i uforstyrrethed… Man kan sige sig selv at det ikke er muligt når alle medier og regeringer og familien er i en form for kollektiv corona-panik. Hvordan skulle dette ekstreme pres gå hen over hovedet på den studerende. Selv om man sidder alene i sit studerkammer, skal man jo ud og handle ind.

Man kan sige sig selv, at langt de fleste skoleelever og studerende, og deres undervisere er bragt i en umulig situation. Det er i praksis umuligt at få det samme udbytte af fjernundervisning, eller selvstudier, som af rigtig skolegang. Uanset om man har sine forældre med på sidelinjen.

Et undervisningsforløb handler nemlig om en kombination af flere ting: Det man læser, det som lærerne viser og fortæller, den personlige undervisning og den kollektive undervisning. De foredrag og lektioner man går til. Det som man lærer af de spørgsmål som de medstuderende stiller, og i det hele taget de erfaringer som man får gennem alle mulige ikke målbare sociale interaktioner. Og ved at arbejde med opgaver, osv. Skolegangen kræver for de fleste en kæmpe indsats, man går jo ikke i skole for at lære noget man allerede ved, og ingen er født med tabeller inde i hovedet. I særdeleshed kræver undervisning ro i hovedet, ro til opmærksomhed i timerne, og ro til den koncentration som giver mulighed for at fordybe sig, når man arbejder med stoffet og opgaverne selv.

Den ro findes ikke nu, og situationen koster mange unge og studerende søvnløse nætter.

I praksis er det sådan at mange, også studerende, i de første par uger af corona undtagelsestilstanden har brugt tiden på at ordne de mange praktiske ting der i teorien skulle gøre det muligt at studere og arbejde hjemmefra. Et hjemmekontor, med det rigtige IT-setup, med alle de tekniske vanskeligheder som man kan forestille sig. Der findes ikke gode billige værktøjer som bare kan bruges af alle. Og skolerne har sendt et alenlangt dokument med forslag til at bruge Microsoft, Skype, Google, Facebook og alle mulige andre kommercielle værktøjer i undervisningen.

Det er en anden vigtig lektion midt i krisen, at en meget stor del af de studerende har brug for rigtige bøger, og har brug for at kunne tage egne noter i hånden på et stykke papir. Den rent digitale undervisning fungerer simpelthen ikke i praksis for et meget stort antal mennesker, og dermed også studerende.

Ingen udeboende kan leve af en SU

Før epidemien levede omkring hundredetusinde danske studerende mellem 18 og 30 år, for under 10.000 kr. om måneden, dvs. det man som udeboende kan få i SU og studielån. I praksis en indkomst under fattigdomsgrænsen.

Den politiske elite har længe udbredt den opfattelse at et studie jo er selvvalgt, og dermed bør den store gruppe slet ikke regnes med i statistikken, men alle ved på den anden side at samfundet reelt kræver en uddannelse af alle. Men de seneste år har også tydeligt vist en ny tendens, samfundet forventer også at voksne skal tilbage til skolebænken flere gange i livet, for overhovedet at komme i betragtning til et job. Så velkommen tilbage på SU, og en forhåbentlig venlig familie og ægtefælle der kan sikre at man ikke må gå fra hus og hjem.

At studere og have børnene hjemme

Var sagen med hjemsendte studerende ikke umulige nok, så har undtagelsestilstanden også sendt børn hjem til hjemmeundervisning eller pasning. Og er man lærer eller studerende der har kastet sig ud i forældreskabet, så er man altså dobbelt presset. Det er ikke kun ens egne studier og teknik koks der skal holdes styr på, det er alle de daglige rutiner der er vendt op og ned under krisen.

– Selvom min underviser har været flink til at optage små videoer, hvor hun gennemgår en tekst med PowerPoint osv., så kunne jeg jo høre at hendes børn sad et sted i baggrund og så en film. Det var totalt forstyrrende og gjorde det helt umuligt at følge med i det hun sagde. Så det er ikke kun os studerende, der er bragt i en umulig situation, det er også vores lærere, fortæller Agnes.

Mange af de bekymringer kan løses. Helt centralt står et krav om at alle eksamener til sommer må aflyses, ikke bare udskydes. Så kan man undlade at give en karakter for denne eksamen.

Det kræver naturligvis også at uddannelserne skal droppe alle karakterkrav for optag. Fra de tekniske skoler, til gymnasier, og videregående uddannelser. I stedet må gives ekstra hjælp til alle der har behov for at indhente det forsømte pensum.

Både lærere og studerende må boykotte et hvert tilløb til at bruge test og eksamener og karakterbegrænsninger i denne sommer!

Se også
Her er APKs umiddelbare krav: De rige må betale – krav om økonomisk og social sikring

 

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne