Oktober Radio: Flygtninge skal behandles ordentligt

Udsendelsen 7. marts 2020

I denne uge afbrød Tyrkiet samarbejde med EU om at tilbageholde flygtninge på vej væk fra krigszonen i Syrien og Afghanistan. Kystbevogtningen blev trukket tilbage, og der blev givet fri adgang til at sætte små gummiflåder i vandet fra den tyrkiske kyst.

Svaret fra EU og den græske kystvagt var en øjeblikkelig optrapning, og der blev skudt varselsskud mod folk i vandet for at tvinge dem tilbage til den tyrkiske kyst.
Danmark er med ved frontlinjen, og hjælper til ved at holde udkig og give besked til græsk militær når de ser nogle forsøge sig.

Det at flygtninge ikke bliver hjulpet, men blot skubbet rundt, og er tvunget ud på landevejene i stedet for at få hjælp, og blive fløjet i sikkerhed, er i sig selv en grusomt billede på den krigsforhærdelse som medier og politikere har tonset igennem. Men er også en direkte konsekvens af at EU har lukket for adgangen til at søge om asyl lokalt, og samtidig afkræver hos flyselskaber, at de selv står med ansvaret for at transportere uønskede passagerer tilbage.

Det at der overhovedet findes så mange flygtninge er en direkte konsekvens af stormagternes imperialistiske politik. Og at Tyrkiet nægter at hjælpe folk på flugt fra krige de selv har en aktiv part i, er jo nøjagtig det som vi kender fra Israel-Palæstina konflikten. Hvor vi ser at Israel hele tiden skubber på med bosættelser og store mure, og ødelægger hospitaler og skoler, og sender folk på flugt. Mens regninger for ødelæggelserne og den humanitære katastrofe bliver samlet op i resten af Mellemøsten, og i Danmark og andre lande, som en direkte støtte til Israel.

Læs også:
Danmark hjælper EU med at skyde på flygtninge

Flygtninge problematikken er ikke ny, og der er i øjeblikket gang i flere projekter rundt omkring i Danmark der skal vække historien om de tyske krigsflygtninge til live for nye generationer. 250.000 tyske flygtninge kom i løbet af krigens sidste måneder til Danmark. I takt med at nazisterne blev tvunget på tilbagetog og til sidst måtte overgive sig, tog mange flugten væk fra fronten. Der blev bygget store lejre til at huse flygtningene indtil situationen i Tyskland var kommet så meget under kontrol at de kunne vende hjem. Sidste lejr lukkede i 1949.

Se bl.a. Varde museum https://vardemuseerne.dk/museum/flugt/

Kampen om historien om flygtninge pågår stadig. Det gælder både de tyske flygtninge og senere de flygtninge der kom ud af den kolde krig, fra Ungarn til Vietnam til Chile osv. osv..

Men hver eneste af de enkelte stående flygtninge krise i nyere tid har forbindelse til imperialismen og kapitalisme, det er det gennemgående fællestræk. Også når vi ser på de kommende år, ved vi at kommende flygtninge kriser er kapitalismens trofaste følgesvend, på sammen måde som nød og sult.

Men der findes en løsning og det hedder en socialistisk revolution, der vil give magten til arbejderklassen, og give mulighed for at landene kan udvikle sig og samarbejde.

Vi fejrer 8. marts ved at spille Tracy Chapman – Talkin’ About A Revolution

 

HØR UDSENDELSEN HER


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater