OK20 skudt i gang på industriens område

I dag blev OK-forhandlingerne skudt i gang på industriens område og markeret med en faneborg på Københavns Rådhusplads. Denne gang skal overenskomsten give resultater. Vreden over det dårlige resultat ved OK17 og hvordan de mange Nej-stemmer blev undertrykt gennem sammenkædningsreglerne er ikke glemt.

I dag onsdag d. 8. januar startede overenskomstforhandlingerne mellem arbejdsgiverne i Dansk Industri (DI) og Det faglige forhandlingskartel CO Industri (bestående af 3F, Dansk Metal, HK, EL forbundet, Teknisk landsforbund m.v. med ansatte i industrien). Forhandlingerne får afgørende betydning for ca. 230.000 industriarbejderes løn og arbejdsforhold i den kommende overenskomstperiode. Og indirekte også for alle andre af de, i alt ca. 600.000  lønarbejdere, der arbejder inden for den private sektor.

Det er i reglen på industriområdet der først opnås et retningsgivende forlig, der lægger niveauet for alle andre. Bl.a. byggefagene, transport, service, kontor- og butiksansatte o.s.v.

Forhandlingerne startede med et pressemøde i Industriens hus, mens der udenfor på Københavns Rådhusplads, var opstillet en faneborg fra forskellige fagforeninger.

Vi spurgte et par stykker ved faneborgen om hvilke forventninger de havde til de kommende overenskomster.

Henrik fra Blik og Rør, mente, at spørgsmålet om kædeansvar, og også forbedret arbejdsmiljø bør stå højt på listen over kravene. I takt med at vi skal være længere på arbejdsmarkedet er det enormt vigtigt. Desuden må arbejdsgiverne seriøst påtage sig ansvaret for den sociale dumpning, der skaber ulighed på arbejdspladserne og underminerer den “danske model.” Og så selvfølgelig højere løn.

En betragtelig stigning af mindstelønnen er også et højt ønske fra murerarbejdsmand Claus Christoffersen fra BJMF. Der mener at vi de sidste mange år ikke har fået en skid på lønnen, faktisk er der tale om tilbageslag når vi tager inflationen i betragtning.

– Vi er trætte af at arbejdsgiverne, i den grad skummer fløden uden at give noget til os. Vi står her i dag for at give opbakning og lægge pres på vores forhandlere. Denne gang slipper de ikke med en aftale der går lige op. Det er nu der skal falde nogle kugler af! Ellers er der dømt strejke.

Så vidt udsagnene herfra. Mange andre krav har været oppe at vende fra de forskellige forbund.

Men i dag blev overenskomstforhandlinger for alvor skudt i gang.

Læs også
Resultater i OK20 kan kun skabes nedefra!
Udtalelse fra Arbejderpartiet Kommunisterne, APK


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater