’Børnenes statsminister’: Reform af kontanthjælpen må ikke koste en krone

Socialdemokratiet gik til valg på at bekæmpe børnefattigdom, men udskød de konkrete udspil til en fjern fremtid og en kommende ’ydelses-kommission’. Nu har regeringen lagt rammerne frem for kommissionen: En reform af kontanthjælpssystemet skal være udgiftsneutral, og vil stramme skruen med kravet “det skal kunne betale sig at arbejde”.

Regeringen sætter et helt år af til kommissionens arbejde, så en hastesag kan det ikke være, at redde børn ud af fattigdom. Men det er da forresten heller ikke længere formålet.

Børnefattigdom er pist væk!

Formålet med kommissionens arbejde med at revidere reglerne for kontanthjælp beskrives som:
-at flere kommer i beskæftigelse,
-at ydelsessystemet skal indrettes mere enkelt
-at kontanthjælpsloftet erstattes – på en måde så omfanget af ydelsen man kan modtage begrænses
-forslagene skal være udgiftsneutrale

Hvis nogen har troet, at formålet med at revidere reglerne – som kontanthjælpsloftet, 225 timers-reglen, integrationsydelsen – var at fjerne børnefattigdom, må de tro om igen. Der står intet om dette i grundlaget for kommissionens arbejde.

Tidligere har regeringen da også meddelt, at de ikke længere ønsker at genindføre en fattigdomsgrænse. Så er der, efter Mette Frederiksens mening overhovedet nogen fattige børn – eller familier? Tilsyneladende ikke et problem regeringen vil beskæftige sig med.
Se Socialdemokraterne tryller 64.500 fattige børn væk

Andre kontanthjælpsmodtagere skal betale – og presset bliver øget

Når regeringen kræver, at den nye ordning skal være udgiftsneutral, betyder det, at skulle ydelserne blive højere på nogle områder, er det andre kontanthjælpsmodtagere der skal betale ved nedsatte ydelser. Samlet set må det ikke koste en krone. ’Ikke en krone’ hjælper næppe nogen fattige børn!

Og når regeringen som ledetråd for den nye reform sætter ”det skal betale sig at kunne arbejde” er det 100 % svarende til tidligere Venstre-ledte regeringers mantra. Problemet er jo bare, at det ikke drejer sig om et frit valg. Ingen er på kontanthjælp uden grund, og alle er allerede underlagt kravet om at stå til rådighed for arbejdsmarkedet, hvis det overhovedet er muligt.

Et stort antal syge er fastholdt på kontanthjælp af sparehensyn og som følge af den forhadte førtidspensionsreform. Med den nye reform af kontanthjælpsreform lader det til at presset på modtagerne kun skal øges yderligere.

Se pressemeddelelse fra Beskæftigelsesministeriet
Regeringen nedsætter ydelseskommission


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne