Oktober Radio: Svindel og finanslov

UDSENDELSEN D. 30. november 2019

I denne uges podcast fra Oktober Radio, taler vi først om Finanslovsforhandlingerne der forventes afsluttet i denne weekend. Det er tilsyneladende de Radikale der presser på for små justeringer. Men det meste er spil for galleriet og uanset hvilke små indrømmelser der bliver givet til sidst kan vi godt tillade os at konkludere at Finansloven ikke vil være et nybrud i forhold til årtier med nedskæringer og konkurrencestats politik. Tværtimod vil nedbrydningen fortsætte.

Uddannelser vil stadig skulle konkurrere om eleverne, fordi finansiering primært bygger på taxameterordning. Altså hvor stort er optaget og gennemførelsesgraden. Dertil kommer færdiggørelsesbonus samt et tilskud for udvekslingsstuderende.
Ordningen der betyder at nogle skoler er kommet ind i en nedskæringsspiral, hvor de ved siden af de årlige ”omprioriteringsbidrag” (2 procents årlige nedskæringer), konstant har skulle skære ned på antal fag fordi der ikke var nok kursister.

Når økonomien styres af ordninger der har den konsekvens at uddannelser centraliseres så lukker VUC i ydreområderne.
Når der ikke er nok der søger ind på og gennemfører en erhvervsfaglig grunduddannelse, så lukker man bare skidtet, osv.. Og så må håndværkere jo hentes ind fra udlandet.
Alle har kunnet se at det i sidste ende er uheldigt hvis der ikke er VUC centre i yderområder, som kan give arbejdere mulighed for at tage nogle gymnasiefag på en lokal aftenskole. Det betyder at mange unge vælger at tage en gymnasie vej til at begynde med, fordi det er den eneste mulighed for at lade døren stå åben til en videregående uddannelse.

Tendensen i retning af privatisering af grundskolen vil også fortsætte, regeringen og kommunerne ønsker at omdanne folkeskolen og børnehaver til kæmpe centrale institutioner. Allerede i dag er omkring 20 procent af alle børn i grundskolen i privat regi, det er en ulykke ikke mindst for fattigkvarterer og arbejderbørn, skrev Arbejder bevægelsens erhvervsråd foråret.Link Høj andel af børn i Danmark går på privatskole

Sorte penge er udbredt

En kæmpe sag om svindel med sorte penge viser at kapitalismens begejstring for konkurrence ikke kun fører til et ræs mod bunden når det kommer til elendige arbejdsforhold, og dårlige lønforhold, det fører også til udbredt svindel med timetal, skat og moms.
I denne uge kom det frem at omkring 900 danske firmaer kan blive tiltalt i en sag om fusk med fakturaer, hvor man har snydt skattevæsenet ved at sende penge gennem proforma firmaer, og fået en del retur i kontanter, og bl.a. har betalt for overarbejde med sorte penge.

“Operation Greed” sagen der begyndte i 2017 forventes at komme for retten til næste år.
Læs mere her:
Flere hundrede danske firmaer afsløret i kæmpe svindelsag

Vi var folket
Til sidst omtaler vi en ny bog af Thomas Ubbesen.
En rejsebog til det tidligere Østeuropa, 30 år efter murens fald. Det er ikke fordi vi har den store tiltro til forfatteren, der tidligere har været korrespondent for Danmarks Radio, og mikrofonholder for imperialismens propagandasyn på Mellemøsten i krigen mod Libyen og Assad.
Men i denne bog har han også givet ordet til en række almindelige mennesker, og deres historie er mere interessant end den fortælling der plejer at fylde primetime tv.

Et andet syn på historien er blevet aktualiseret i denne uge, hvor et jordskælv i Albanien i havnebyerne Durrés og Thumane, medførte en tragedie med 49 omkomne, og 5000 der står uden hjem. Det er historien om at gamle boliger har fået lov til at forfalde.

Se mere om bogen her:
VI VAR FOLKET

Vi omtaler også kort bogen De stridbare danskere – Efter enevælden og før demokratiet 1848 – 1920. af René Karpantschof:

Se mere om bogen her:
De stridbare danskere
Efter enevælden og før demokratiet 1848-1920

læs omtale af bogen her:
De stridbare Danskere

LYT TIL UDSENDELSEN HER

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater