Mod svig – for et ægte folkedemokrati i Bolivia

Valget i Bolivia d. 20 oktober til parlamentet og valg af præsident har skabt politisk krise i landet. Den siddende præsident Evo Morales erklærer sig som genvalgt til præsident trods en tidligere folkeafstemning mod forlængelse af hans valgperiode. Mens hans højreorienterede modkandidat Carlos Mesa kalder det valgfusk og nægter at anerkende resultatet. Landet har været præget af store demonstrationer og protester, som begge kandidater forsøger at spænde for deres politiske vogn.

Situationen forud for valget har været præget af eskalerende sociale konflikter og af forsvaret af Chiquitanía, som i flere måneder har været i en nødsituation på grund af store brande. Hvilket har ført til en voksende polarisering i befolkningen med en genopblussen af racisme, fremmedhad, chauvisme og hadpolitik, som højrefløjen pisker op.

Vi er opmærksomme på, at hverken Evo Morales eller Carlos Mesa repræsenterer den forandring, som vores land har brug for. De er begge bragt til magten af forskellige fraktioner af de herskende klasser, og begge vil føre en anti-folkelig politik som regering. Vi ser hvordan det repræsentative liberale demokrati ikke er andet end en støttemur, der forsøger at reducere befolkningens deltagelse til blot at stemme hvert femte år. Kommunisterne afviser forsøgene fra den gamle oligarkiske klike til at vende tilbage og plante deres had og racisme for at udnytte den folkelige mobilisering. Det er arbejdernes, bøndernes, de oprindelige folks og hele den mangfoldige befolkning der må ændre dette” siger Bolivias Revolutionære Kommunistparti (PCR) i sin udtalelse ”Mod Svig – for et ægte folkedemokrati” d.22. oktober.

Omkring selve valget siger PCR: Valgresultaterne fra d. 20. oktober viser i første omgang tydeligt grænserne for det repræsentative liberale demokrati som en mekanisme, der kan løse landets dybe modsigelser, som afstemningen mellem det regerende parti (MAS-IPSP) og den tidligere præsident Mesa’s parti (som er knyttet til den nyliberale forretningsmand Sánchez de Lozada). Det høje stemmetal for det kristne demokratiske partis fundamentalistiske og anti-rettighedskandidat vækker opmærksomhed og bekymring, især når han tilbyder sin støtte til Mesa i bytte for ‘at sænke regnbueflaget’……. Med hensyn til det kommende parlament er det allerede en kendsgerning, at MAS (Evo Morales parti) ikke vil have de to tredjedele, der er nødvendige for at udpege den næste Højeste Valgdomstol eller til at oprette en politisk retssag, men det har stadig flertallet i begge kamre.

Optællingen af stemmer med TREP blev uregelmæssigt suspenderet i 24 timer, da de pegede på, at kandidaterne skulle ud i en ny valgrunde. Da TREP blev opdateret natten til den 21. oktober med 98,89 % af stemmerne viste det, at de rakte til at Morales kunne proklamere sin valgsejr i den første runde. Denne kendsgerning provokerede en bølge af protester på nationalt plan mod valgmyndighederne, som man beskyldte for svindel og endte med voldsomme sammenstød mellem regeringsembedsmænd og modstandere.

Bolivias revolutionære parti, PCR slutter: Demokrati er mere end forsvaret af selve valget, det er at kæmpe for at der føres en politik, der gavner det bolivianske folks interesser og ikke de agroindustrielle og bankfolkene; det er at kæmpe for national suverænitet, så vores ressourcer ikke ender i hænderne på de multinationale; det er at kæmpe mod åget fra udenlandsgælden; det er at kæmpe for retten til uddannelse, sundhed, bolig, mad, frihed, organisering. Vi kæmper mod svig, men vi kæmper også for en ægte forandring af landet, for folkeligt demokrati; for et land, hvor det er det store flertal, der bestemmer vores egen skæbne.”

Læs også artikel fra APK´s Magasin Enhed og Kamp nr. 4 2018:

Et folkelig alternativ mod Bolivias præsidents Morales grundlovsbrud

PCR udtalelse:
Contra el fraude, por una verdadera democracia popular


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater