Socialdemokratisk statsminister spøgte både i korridorerne og på talerstolen på 3F kongres

Ugen igennem har 3F holdt kongres, med masser af kampgejst. Torsdag sluttede det hele med en kold skulder fra Statsministeren. Der kommer ikke til at ske en ændring af Velfærdsforliget, der bliver kun tale om at sikre en lidt tidligere pension for dem der er så nedslidte at de ikke kan komme ud af sengen.

Et 3F kongressen store krav har været at skrotte Velfærdsforliget, der ligger bag den uendelige stigning i pensionsalderen. Men da det kom til et konkret forslag skulle vedtages i salen fik ledelsen travlt med at advare om at samfundet ikke havde råd. Det ville koster masser af offentlige nedskæringer, hvis man gik glip af de skatteindtægter, måtte man forstå. I stedet fandt man et kompromis der krævede at man skulle “give forliget et eftersyn”. Dvs at man grundlæggende bevarer princippet om hævet pensionsalder, og kun laver ændringer som alle de oprindelige forligspartier vil gå med på.

Velfærdsforliget blev oprindeligt indgået i 2006 mellem den daværende VK-regering, Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet samt Radikale og betyder, at pensionsalderen reguleres gradvist opad i takt med, at gennemsnitsalderen stiger. Det tager ikke højde for at der er ekstremt stor forskel på levetid, og bygger på et princip om at al rask levetid for en arbejder tilhører arbejdsgiveren.

Statsministeren kvitterede torsdag med et løfte om stort set ingen ting.
– Jeg vil gøre alt, hvad jeg kan for at gennemføre en ret til tidlig pension for nedslidte, som har ydet deres tørn på arbejdsmarkedet. Det bliver ikke nemt. Det bliver svært.
Og det vigtigste for mig er, at vi finder den rigtige model. Sagde Mette Frederiksen.

Hun vil altså gå efter et bredt forlig i Folketinget mellem de samme partier der har stået for den gradvise afvikling af efterløn og hævelse af pensionsalderen. Uden at komme til at træde hverken EU eller Arbejdsgiverforeningen over tæerne.

De usynlige hænder

Et af de områder der heller ikke kommer til at mærke en ”ny politik fra en ny regering” er offentlige ansatte, der udmærket ved at fremtiden fortsat står på nedskæringer og privatiseringer.

Ved 3F’s kongres blev Lydia Callesen ny formand for de 34.000 offentligt ansatte. Hun udtalte:
– Vi står overfor store opgaver i fagforeningen. Vi har udbud og udlicitering, der trækker tunge skyer hen over det offentlige område. Vi skal også have styrket medindflydelsen for vores medlemmer, så vi kan sætte fagligheden fri og øge arbejdsglæden. Og vi skal sikre efteruddannelse så medlemmerne står bedre.

Meget af 3F’ernes arbejde i den offentlige sektor bliver først synligt, når det ikke gøres. Og man kan ikke forvente at politikere pludselig vågner op sætter pris på det arbejde som udføres af omsorgsmedhjælpere, rengøringsassistenter, specialarbejdere med flere. Det er de usynlige hænder der selv må styrke deres organisering og det faglige arbejde.

Solidaritet og opbakning fra 3F kongres til bagagearbejderne

Op til kongressen har kørt en sag i medierne hvor bagagearbejdere er blevet beskyldt for gangstermetoder i organisationsarbejdet. En redigeret lydoptagelse blev bragt i Berlingske som dokumentation på hvordan en vikar tilsyneladende tvinges til at melde sig ind i fagforeningen 3F. De Konservative og Liberal Alliance brugte anledningen til et angreb på hele den danske fagbevægelse. Rasmus Jarlov sammenlignede fagbevægelsen med gangstere.

Reaktionen kom prompte med støtte og opbakning til bagagearbejderne fra aktive klubber som stilladsarbejderne, murerne og mange flere.
Det satte dagsordenen fra kongressens første dag, hvor der var stor opbakning til bagagearbejderne.

– Vores kammerater i lufthavnen har fået skideballer nok, nu er tiden kommet til, at vi skal slå ring om dem, sagde Allan Busk, formand i 3F Aalborg.

– Jeg er stolt af at være i en fagforening, hvor vi insisterer på, at vi skal organisere os ude på arbejdspladserne, lød det fra formand i 3F Transportgruppen, Jan Villadsen, som også roste bagagemedarbejderne for deres kamp mod lavprisflyselskabet Ryanair, der er kendt for at dumpe løn- og arbejdsvilkårene i de lufthavne, hvor de opretter baser.

– Det har været dejligt med opbakning, 3F gør os alle sammen stærkere, det er så fedt, sagde Henrik Bay-Clausen, der er formand for 3F Kastrup, hvor bagagemedarbejderne er organiseret.

Kilder
fagbladet3f.dk
Statsministerens tale til 3F 

TEMA på KPnet: 3F kongres:

Hvor vil 3F’s kongres gå hen?
KPnet 21. september 2019

EU vil lovgive om løn og arbejdsforhold
KPnet 23. september 2019

30 timers arbejdsuge – opsig velfærdsforliget – tidlig pension bør være en ret for alle!
KPnet 24. september 2019

Læs også
Slut med arbejdsgiverpolitik – de rige skal betale! Enhedsplatform for fælles kamp


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater