STOP krigsforbrydelserne i Yemen! Ingen krig mod Iran!

I Yemen dør et barn hvert 10. minut af underernæring og mangel på medicin, 3,3 millioner mennesker ud af en befolkning på 28 millioner er internt fordrevne, mere end halvdelen af befolkningen har ikke adgang til rent drikkevand og kolera er i udbrud som resultat af en krig, der nu har varet i mere end 4 år. Menneskeliv er for intet at regne når stormagternes olieinteresser og våbensalg er på spil. Og nu truer USA og Saudi-Arabien med at udvide krigen med angreb på Iran.

Af Tid til Fred – Aktiv mod krig

Saudi-Arabien fører krig mod Houthi-oprørerne med USA i ryggen, og det er civile områder der bliver bombet. Amerikanske og britiske militærfolk sidder i kommandorummet når målene udpeges, de sælger bomber og udstyr, efterretninger, radarovervågning til angriberne. Og de hjælper Saudi-Arabien med at opretholde den blokade, der lukker landet for medicin og nødhjælp.

Også våben produceret og eksporteret fra Danmark dræber befolkningen i Yemen.

USA truer med angreb på Iran og endnu hårdere sanktioner

Houthi-oprørerne er lykkedes med en række gensvar mod Saudi-Arabiens olie-installationer og militære anlæg siden foråret, og efter at det i denne uge lykkedes Houthi-oprørerne at gennemføre et droneangreb, der ramte Saudi-Arabiens (og verdens) største olieanlæg, har Saudi-Arabiens prins Salman, USA’s præsident Trump og udenrigsminister Pompeo gået ud med trusler mod Iran, som de uden dokumentation påstår står bag angrebet. Trump erklærer sig ”klar til krig” og taler om at danne en koalition, hvor USA tilbyder at stille sit militær til angreb på Iran under Saudi-Arabiens ledelse.

Trods de åbenlyse trusler er Trump og USA næppe klar til en storkrig mod Iran, men de leger med ilden og kan sætte hele Mellemøsten i brand.

Krig for olie og for våbenindustrien

I USA er modstanden mod deltagelsen i krigen i Yemen vidt udbredt, man ønsker ikke at bruge milliarder på endnu en meningsløs krig. Men da senatet og repræsentanternes hus (se note) tog flertalsbeslutninger om at stoppe USA’s våbensalg og indblanding i krigen gik præsident Donald Trump ind og nedlagde veto. Krigen skulle fortsætte.

Våbensalget til Saudi-Arabien går livligt for sig i en række NATO-lande. I Danmark blev regeringen sidste år presset til at indføre et stop for eksport af våben og militært udstyr til Saudi-Arabien og De Forenede Arabiske Emirater. Ikke desto mindre er salgskontrakterne løbet videre, da rigspolitiet afviste at tilbagekalde de eksisterende tilladelser pga ”virksomhedernes berettigede forventninger”. Forventninger som Dansk Industri har opgjort til at være 200 millioner i tab for våbenindustrien. Dansk Industri ser stort på krigsforbrydelser.

Den danske regering har udtalt, at de ser positivt på at sende krigsskibe til Hormuz-strædet, hvor USA optrapper sit pres mod Iran. Også Danmark kan blive involveret, hvis USA udvider krigen mod Yemen.
Som tætte allierede med USA og Saudi-Arabien har Danmark et medansvar for den brutale krig i Yemen og en af historiens største humanitære katastrofer. Det er helt uacceptabelt, at krigen blot får lov at fortsætte uden større opmærksomhed. Og nu risikerer at udvide sig til en endnu større krig.

Note: Senatet er det ene af to kamre i USA’s føderale lovgivende forsamling, USAs Kongres. Det andet er Repræsentanternes Hus.

Artiklen har været bragt på Tid til Fred – Aktiv mod krig


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater