Skejby Sygehus bløder: Skal stadig spare 150 mio. kr. på driften i 2019

Region Midtjylland har de seneste dage i offentligheden nærmest aflyst alle besparelser på Super Hospitalet i Skejby. Virkeligheden er dog ganske anderledes. Fyringer og ansættelsesstop fortsætter året ud.

Skelet i hospitalsseng på AUH sender en sidste hilsen til politikerne

I denne uge indgik regionerne en aftale med Finansministeriet om økonomien i 2020, og der blev afsat et ekstra driftstilskud på 100 mio. kr. i 2019 til Region Midtjylland til håndtering af “ekstraordinære balanceproblemer afledt af sammenflytningen af de fire hospitaler, til Århus universitets hospital i Skejby (AUH)”. Og når en lignende situation opstår i fremtiden, er regeringen indstillet på at drøfte en låneadgang, så udgifterne kan fordeles ud over en længere årrække.

Problemet er bare, at de samlede flytteomkostninger indtil videre er angivet til én milliard kr. hvilket er ca. 400 mio. mere end budgetteret. Og regningen vokser dag for dag, fordi det nye hospital er så hårdt ramt af besparelser, at det ikke fungerer, og opperationerne bliver aflyst eller flyttet rundt i regionen.

En nylig opgørelse viste, at 5000 operationer er blevet aflyst det seneste år, hvilket er mere end det dobbelte af året før, altså før flyttecirkusset og besparelser smed grus i desinfektionscentralen.

Derfor forventes det at ekstraudgifterne i forbindelse med centraliseringen først kan gøres op om nogle år, når alle systemer begynder at fungere. Og ingen tør spå om hvornår det sker, og ingen kan derfor sige hvor stor regningen ender med at blive.

For et par uger siden bebudede AUH en hård opbremsning og ansættelsesstop i et forsøg på at nå besparelsesmålene på 150 mio. kr. i 2019. Så udsigten til at der både kan spares og mængden af opperationer kan normaliseres er ikke gode.

– Jeg vil gå ind i forhandlingerne om næste års budget med det mål, at AUH undgår de besparelser, som er varslet fra 2020 og frem. Men en endelig afklaring heraf vil selvfølgelig afhænge af et budgetforlig, siger regionsrådsformand Anders Kühnau (S).

Ud over de 150. mio der allerede bliver sparet i år, og de 100 mio. der er givet som ekstra bevilling, så handler det om 175 mio. som skal findes på regionens budgetter de kommende år. Og ingen af de ansatte på AUH tror meget på at pengene findes, eller beløbet holder.

De ansatte har gang på gang udsent nødråb og protesteret. Efter den flotte menneskekæde, der omkransede hele det kæmpestore sygehus har der været en underskriftsindsamling i gang, og senest blev den akutte mangel på varme hænder konkretiseret ved en skelet-aktion.

Flere aktioner på vej

En kuffert med billeder fra ansatte på de forskellige afdelinger på sygehuset er sendt til Christiansborg.

Om skelettet, sendt fra hendes afdeling forklarer sygeplejerske og tillidsrepræsentant Berit Friis Jensen:

“Han har ingen ilt, han har ingen klokkesnor han har ingen væske. Han ligger og kalder på de varme hænder, men de er sparet væk”.

En anden protest er lavet gennem underskriftsindsamlingen STOP besparelserne på AUH. Her står bl.a.:

Aarhus Universitetshospital, AUH, er ramt af alvorlige besparelser! Der skal spares 150 mio. kr. i år, hvilket betyder, at 180 ansatte skal afskediges. Men dette er blot begyndelsen.

De næste år venter der AUH endnu flere besparelser pga. udflytningen og ibrugtagningen samt lang tids underfinansiering af det nye supersygehus. Der er ikke blot tale om beskedne besparelser, men astronomisk store beløb, som allerede nu mangler i regnskabet.

Trods adskillige advarsler fra fagprofessionelle er og bliver konsekvenserne vidtrækkende: forringet pleje og kvalitet, kompromitteret patientsikkerhed, stresssygemeldinger og masseflugt, manglende videreuddannelsesmuligheder af personalet, fejlbehandlinger, forlænget ventetid, aflysninger af operationer mm.

HJÆLP os! Det er på høje tid, at der gribes ind fra politisk side. Er du enig med os, så skriv under NU! Din underskrift har betydning for AUH´s og vores fremtid:

  • STOP besparelserne og fyringsrunder af personalet
  • STOP forringelserne af arbejdsmiljøet – vi er allerede pressede og mangler hænder
  • STOP effektiviseringskravene (som kommer oveni underskuddet)
  • STOP inden patientsikkerheden svigter og det koster menneskeliv

Se også
Ansatte presser politikerne med ny aktion: Ensomt skelet og blodposer fylder AUH

Menneskekæde hele vejen rundt om supersygehuset i Skejby – Stop nedskæringerne!
KPnet 29. maj 2019

’Supersygehuset’ i Skejby – som Løkke-regeringen gjorde til et spareprojekt
KPnet 12. marts 2019


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater